Hjelpemiddel — For optikere eller øyeleger, leger og tannleger eller andre behandlere
Briller til forebygging eller behandling av amblyopi
Støtte til briller for å forebygge eller behandle amblyopi for barn under 10 år.
Det finnes også informasjon om briller til forebygging eller behandling av amblyopi til privatpersoner.
Innhold på siden
I dette kapittelet
Barn under 10 år med amblyopi eller risiko for å utvikle amblyopi, kan søke støtte til briller for å forebygge eller behandle dette.
Regelverket er inndelt etter ordinære vilkår og særskilte vilkår. De ordinære vilkår gjelder for personer under 10 år. Ett eller flere av kriteriene nedenfor må da være oppfylt:
- Astigmatisme: ≥ 1,50 D
- Bilateral hypermetropi: ≥ 4,00 D
- Anisometropi: ≥ 1,00 D
- Manifest strabisme
Barn over 10 år kan i særskilte tilfeller få støtte til behandling av amblyopi. Optiker eller øyelege må beskrive og dokumentere endring i visus og/eller skjelevinkel bakover i tid. I tillegg skal amblyogene risikofaktorer beskrives.
Barnet må være medlem av folketrygden.
Visus bør måles med en tavle som har logMAR oppbygning, og være hensiktsmessig med tanke på alder. Godkjente tavler er f.eks. LEA, HOTV eller Bailey-Lovie.
Ensidig eller unilateral amblyopi er vanligst, og defineres ved at visus i det amblyope øyet er:
- minst to linjer dårligere enn visus i det beste øyet
eller
- én linje dårligere hvis det samtidig er minst én amblyogen risikofaktor tilstede.
Tosidig eller bilateral amblyopi defineres ved:
- at visus er lavere enn logMAR 0,3 (tilsvarende desimalvisus 0,5 eller brøk 6/12)
eller
- visus lavere enn logMAR 0,2 (tilsvarende desimalvisus 0,67 eller brøk 6/9), og det samtidig er minst én amblyogen risikofaktor tilstede.
Amblyogene risikofaktorer kan være:
- manifest strabisme
- anisometropi ≥ 1.0 D
- astigmatisme ≥ 1.5 D
- hypermetropi ≥ 4.0 D
- familiehistorikk positiv for amblyopi eller strabisme
- prematur < 37 uker
- fødselsvekt < 2500
Listen er ikke uttømmende.
I dette kapittelet
Barnet kan få støtte til briller.
I spesielle tilfeller kan barnet få støtte til kontaktlinser.
Om brilleabonnement
Stønadsordningen har som formål å gi støtte ved kjøp av briller. Det lar seg derfor ikke gjøre å kombinere brilleabonnement med støtte fra Nav.
Det er gitt brillestyrke som avgjør om stønad gis etter sats 1, sats 2 eller individuelt beløp, både ved stønad på ordinære og særskilte vilkår.
Utgifter til brilletilpasning kan tas med i pristilbudet. Stønad til brilletilpasning er begrenset til maksimalt 300 kroner. Brilletilpasning gjelder kun tilpasning av innfatningen, det vil si tilpasning av stengene bak ørene, tilpasning av neseputer, justering av vinkel mellom front og stenger, og justering av krumning på innfatningen inngår. Dekning av utgifter til brilletilpasning inngår som en del av stønadsbeløpet og dekker tilpasninger i hele innfatningens levetid.
Det skal ikke vedlegges kvittering eller pristilbud ved sats 1 og 2.
Satsene gjelder fra 1. januar 2025.
Type sats | Beløp |
---|---|
Sats 1 | 1 275 kroner, inkludert innfatning |
Sats 2 | 2 555 kroner, inkludert innfatning |
Fra og med 1. januar 2024 til og med 31. desember 2024
Type sats | Beløp |
Sats 1 | 1 275 kroner, inkludert innfatning |
Sats 2 | 2 555 kroner, inkludert innfatning |
Fra og med 1. juli 2023 til og med 31. desember 2023
Type sats | Beløp |
Sats 1 | 1 230 kroner, inkludert innfatning |
Sats 2 | 2 460 kroner, inkludert innfatning |
Fra og med 1. januar 2022 til og med 30. juni 2023
Type sats | Beløp |
Sats 1 | 1 200 kroner, inkludert innfatning |
Sats 2 | 2 400 kroner, inkludert innfatning |
Nav dekker rimeligste hensiktsmessige behandlingsbrille. Nav dekker glass med antirefleks og herding samt brilletilpasning.
Valg av glassindeks må samsvare med gitt brillestyrke. Ved bruk av progressive glass dekker ikke Nav individuelt/personalisert tilpasset glassdesign. Ut i fra oppgitt cylinder og addisjon, skal glassvalget gjenspeile rimeligste hensiktsmessige løsning.
Pristilbudet skal oppgi det beløpet som Nav kan dekke. Dersom pristilbudet ikke er i samsvar med kravet til at rimeligste hensiktsmessige behandlingsbrille skal velges, vil Nav hjelpemiddelsentraler på selvstendig grunnlag fastsette individuelt beløp.
Dersom briller bestilles før søknaden er behandlet, bør optiker informere om hvilke stønadstype som er forventet.
Brillene må fremdeles være nødvendige til forebygging eller behandling av amblyopi. Det er alltid den rimeligste hensiktsmessige løsningen som skal velges, og reparasjon og bytte av deler skal derfor alltid vurderes først.
Stønadsrett til nye komplette briller kan gis i følgende tilfeller:
- Når det er behov for å bytte begge glassene på grunn av endring i brillestyrke. Dette forutsetter en endring i brillestyrke ≥ ± 0,5 dioptrier på hvert av glassene, i enten sfærisk styrke eller cylinderstyrke.
- Når brillen er mistet.
- Når brillen er ødelagt. Nye komplette briller dekkes i tilfeller hvor begge glassene er ødelagte, og i tilfeller hvor innfatningen ikke kan repareres.
- Når brillen har blitt for liten.
Behov for nye komplette briller skal som hovedregel ha grunnlag i en ny synsundersøkelse som er utført av optiker eller øyelege.
For personer under 10 år som oppfyller kriterier for ordinære vilkår, kan dokumentasjonen i tidligere søknader legges til grunn, forutsatt at en synsundersøkelse utført for mindre enn ett år siden er tilgjengelig.
For personer over 10 år, og personer under 10 år som ikke oppfyller kriterier for ordinære vilkår, kan dokumentasjonen i tidligere søknader legges til grunn, forutsatt at en synsundersøkelse utført for mindre enn 6 måneder siden er tilgjengelig.
Som hovedregel anbefaler vi å sjekke brillestyrken på nytt dersom det har gått over et år siden forrige undersøkelse.
Reparasjon eller bytte av deler skal alltid vurderes før det søkes om nye komplette briller. Stønadsrett til reparasjon eller bytte av deler forutsetter at briller fortsatt er nødvendige til forebygging eller behandling av amblyopi.
Behovet skal som hovedregel ha grunnlag i en ny synsundersøkelse som er utført av optiker eller øyelege. Unntak fra krav om ny synsundersøkelse som er gitt for nye komplette briller, gjelder også ved reparasjon eller bytte av deler.
Stønadsrett til bytte av glass på grunn av endring i brillestyrke, forutsetter en endring i brillestyrke ≥ ± 0,5 dioptrier på glasset som må byttes, i enten sfærisk styrke eller cylinderstyrke.
Reparasjon eller bytte av deler skal utføres når utgiften til dette er lavere enn aktuell sats. Utgiftene dekkes da opptil størrelsen på den aktuelle satsen. For behandlingsbriller gitt etter individuelt beløp skal reparasjon eller bytte av deler utføres når dette utgjør en lavere kostnad enn anskaffelse av nye komplett briller.
Briller til forebygging eller behandling av amblyopi er en av flere brilleordninger for barn. Andre ordninger er:
I dette kapittelet
Se hvordan du går frem for å søke på ordinære eller særskilte vilkår.
Det er gitt brillestyrke som avgjør om kriteriene under ordinære vilkår er oppfylt, men likevel bør cycloplegisk refraksjon oppgis. Når kriteriet er manifest strabisme skal denne spesifiseres ved avkryssing.
Hvis barnet har en manifest strabisme er det ikke satt en spesifikk styrkegrense, men brillestyrken må samsvare med anbefalt behandling for strabismen/amblyopien.
Stønadsrett etter ordinære vilkår opphører den dagen barnet fyller 10 år.
Barn inntil 10 år kan søke om stønad til briller til behandling og/eller forebygging av amblyopi på særskilte vilkår, dersom de ikke oppfyller ordinære vilkår.
Dette gjelder for eksempel dersom gitt brillestyrke er lavere enn 4,00 D, men cycloplegisk refraksjon er høyere og det faglig kan begrunnes at brillen som gis er nødvendig til behandling og/eller forebygging av amblyopi.
Personer som har fylt 10 år kan søke om stønad til behandling av amblyopi på særskilte vilkår. Hovedregelen er at amblyopibehandling regnes som avsluttet dersom visus har vært stabil i ett år eller mer.
Endring i visus og/eller skjelevinkel bakover i tid må dokumenteres, i tillegg skal amblyogene risikofaktorer beskrives. Hvis begrunner (optiker eller øyelege) ikke har tilgang til tidligere visusmålinger, må disse innhentes av begrunner før søknad fremsettes.
Ved individuelt beløp er det krav om pristilbud fra optiker. Pristilbudet er et eget skjema, som fylles ut av optiker.
Vedtaksbrev ved innvilgelse inneholder følgende informasjon: «Du står fritt til å velge optikerbutikk, og du kan for egen regning velge dyrere briller enn fastsatt sats. Ved fastsettelse av individuelt beløp skal rimeligste hensiktsmessige briller legges til grunn, og Nav står fritt til å innhente eget pristilbud»
Oppdatert 14.06.2024
Skriv til oss
Send beskjed eller nye opplysninger i saken din. Du kan også sende spørsmål.
Svartid er noen arbeidsdager.
Ring oss
Nav hjelpemiddelsentral Agder kan hjelpe deg med spørsmål om våre brilleordninger.
Telefonnummer: 40 63 57 49