For hjelpemiddelformidlere og andre samarbeidspartnere
Stønad til bil
Rollen til fagpersoner ved søknad om stønad til bil.
Det finnes også informasjon om stønad til bil til privatpersoner.
Om stønad til bil
Personer som kan få stønad til bil av Nav må ha en funksjonsnedsettelse.
Nav har tre ulike ordninger for stønad til bil. Vilkårene for å få stønad, kommer an på hvilken ordning det søkes på.
Utfyllende informasjon om de ulike ordningene og vilkårene som må oppfylles for å få stønad til bil, kan du lese mer om på denne siden:
De ulike ordningene har ulike dokumentasjonskrav. Hvilken dokumentasjon som kreves kan også variere innenfor de ulike ordningene, basert på hva som er situasjonen til den som søker.
De fleste søknader krever en uttalelse enten fra lege, ergo- eller fysioterapeut eller fagansvarlig helsepersonell. Du som fagperson har ansvar for å fylle ut nødvendige erklæringer/tilleggsskjema og gi Nav så konkrete opplysninger som mulig om det vi spør etter i skjemaet.
Lenger ned på siden finner du innganger til de ulike skjemaene, og informasjon om skjemaenes innhold og formål.
Erklæring fra lege
For å få stønad til bil må søker ha så redusert funksjon at han eller hun ikke er i stand til å bruke offentlig transport, eller er så dårlig at det ikke er rimelig å forlange det. For de som søker stønad til spesialtilpasset kassebil, er kravet særlig strengt. Søkeren må ha så redusert gangfunksjon at det er nødvendig med heis eller rampe for å komme ut/inn av bilen. Det kan også gis stønad til spesialtilpasset kassebil til de som har sterkt begrenset gangfunksjon. I tillegg kan det gis stønad til spesialtilpasset kassebil til personer som på grunn av utagerende adferd må skjermes fra førermiljøet i bilen av hensyn til trafikksikkerheten.
Du som lege må beskrive tydelig både funksjonstapet og den direkte årsaken til det, slik at Nav får en konkret og riktig fremstilling av den faktiske funksjonsnedsettelsen. Nav trenger også en beskrivelse av eventuell variasjon i funksjonstapet, og i hvilken grad det må regnes som varig.
Du fyller ut skjemaet digitalt, skriver det ut, stempler og signerer. Send skjemaet til Nav eller overlever det til søker som kan legge det ved sin søknad.
Informasjon fra ergo- eller fysioterapeut
Skjemaet fylles ut av ergoterapeut eller fysioterapeut.
Skjemaet må inneholde informasjon om søkers forflytningsevne og gangfunksjon.
Hensikten er at Nav bilsenter skal kunne vurdere om de medisinske kravene for stønad til bil er oppfylt. Funksjonsvurderingen benyttes av bilsenteret for å komme frem til nødvendig og hensiktsmessig bil og utstyr.
Du som er fysio- eller ergoterapeut fyller ut skjemaet digitalt, skriver det ut og stempler og signerer. Send skjemaet til Nav eller overlever det til søker som kan legge det ved sin søknad.
Informasjon om utagerende atferd i bil
Skjemaet fylles ut av fagansvarlig helsepersonell. Gjelder det barn, kan skjemaet også fylles ut av foreldre eller verge.
Personer som må skjermes fra førermiljøet i bilen av trafikksikkerhetshensyn på grunn av utagerende atferd, kan få stønad til spesialtilpasset kassebil.
Vi oppfordrer til å begrense mengden sensitiv informasjon til det som er nødvendig.
Skjemaet fylles ut digitalt. Deretter må du skrive det ut, stemple og signere. Send skjemaet til Nav eller overlever det til søker som kan legge det ved sin søknad.
Oppdatert 08.04.2025