Slik gjør du det — For leger og tannleger eller andre behandlere
Legeerklæring og spesialisterklæring
Informasjon om lege-, tannlege- og spesialisterklæringer.
Innhold på siden
Som helsepersonell har du plikt å undersøke og snakke med en pasient og skrive de erklæringene og uttalelsene som Nav ber om.
Nav har på vår side plikt til å sørge for at en sak er så godt opplyst som mulig før vi gjør et vedtak, og skal alltid vurdere de medisinske opplysningene som vi allerede har, før vi ber om ytterligere medisinsk dokumentasjon fra deg som behandler.
Honorartakster
I Vedlegg 1 til folketrygdloven § 21-4: Honorartakster for legeerklæringer med mer (L-takster) (lovdata.no) finner du generell informasjon om innhenting av helseopplysninger, og en oversikt over de erklæringene og uttalelsene som honoreres med en L-takst, og hvilke forutsetninger som ligger til grunn
I dette kapittelet
Det er Nav som skal vurdere om det er behov for å bestille en "Legeerklæring ved arbeidsuførhet". Den skal alltid bestilles skriftlig fra behandleren, og honoreres med takst L40.
"Legeerklæring ved arbeidsuførhet" benyttes der vi skal belyse pasientens helsebegrensninger opp mot arbeidsdeltakelse.
Som hovedregel innhenter Nav erklæringen fra fastlegen, som har et koordinerende behandlingsansvar, men også psykolog, fysioterapeut, manuellterapeut og kiropraktor kan skrive "Legeerklæring ved arbeidsuførhet" hvis Nav særskilt ber om det.
Nav kan innhente erklæringen
- i sykmeldingsfasen
- når vi vurderer bistandsbehovet "spesielt tilpasset innsats" og arbeidsavklaringspenger
- underveis i oppfølgingsløpet
- når vi vurderer varig tilpasset innsats, for eksempel uføretrygd
Hvis Nav nylig har mottatt en legeerklæring ved arbeidsuførhet, men trenger ytterligere spesifiserte eller målrettede opplysninger tilknyttet denne, kan vi eventuelt be om tilleggsopplysninger med tilhørende takst L8.
Hvis Nav bestiller en legeerklæring ved arbeidsuførhet fra en spesialist, så kan ikke spesialisten på eget initiativ omgjøre dette til en spesialisterklæring. Det er alltid Nav som vurderer hvilket behov for utdypende medisinsk dokumentasjon vi trenger for å kunne gjøre et vedtak i en sak.
Skjema for legeerklæringen
Det er Nav som vurderer om det er behov for legeerklæring ved arbeidsuførhet og ut fra dette sender bestilling til lege/behandler.
I bestillingen fra Nav skal det gå fram hvilken pengestøtte legeerklæringen gjelder.
Det er pasienten som må søke om pengestøtte fra Nav.
Nav innhenter spesialisterklæring når vi har behov for ytterligere medisinsk dokumentasjon i forbindelse med saksbehandlingen, herunder utredning og vurdering av medisinske forhold, som det er nødvendig at en spesialist uttaler seg om.
Det er Nav som bestiller denne skriftlig fra spesialisten.
Hvem kan skrive spesialisterklæring?
Det er bare legespesialister og psykologspesialister som kan skrive spesialisterklæring til Nav og kreve takst L120 og L30. Det gjelder også leger og psykologer i spesialisering, som angitt nærmere nedenfor.
Dette innebærer at eksempelvis fysioterapeuter, manuellterapeuter, kiropraktorer, klinisk sosionomer og sykepleiere ikke kan skrive spesialisterklæring for Nav, heller ikke med kontrasignering.
Med "legespesialist" menes i denne sammenhengen lege som er godkjent spesialist i en klinisk spesialitet, unntatt spesialist i allmennmedisin eller samfunnsmedisin. Lege i spesialisering (LIS) kan under veiledning skrive spesialisterklæring med kontrasignering av en veileder som er godkjent legespesialist.
Med "psykologspesialist:" menes i denne sammenhengen psykolog som har gjennomført spesialistutdanning og fått godkjenning som psykologspesialist i en av de godkjente spesialitetene for psykologer. Psykolog som er under spesialistutdanning, kan under veiledning skrive spesialisterklæring med kontrasignering av en veileder som er psykologspesialist i en av de godkjente spesialitetene, som er angitt nedenfor.
Følgende psykologspesialister kan skrive spesialisterklæring:
- Arbeidspsykolog
- Nevropsykolog
- Samfunns- og allmennpsykolog
- Barne- og ungdomspsykolog
- Psykoterapeut
- Voksenpsykolog
- Familiepsykolog
- Rus- og avhengighetspsykolog
- Eldrepsykolog
Nav har koblet seg på ny løsning for elektronisk utveksling av trygdeopplysninger med andre EU-/EØS-land (EESSI). Dette er et skjema som er utarbeidet av EU, og ikke et vanlig Nav-skjema.
Skjemaet benyttes i de tilfellene hvor pasienten som bor i Norge og har søkt om uføretrygd, tidligere har bodd/oppholdt seg i et annet EØS-land. Nav vil da innhente EØS-skjema på vegne av dette landet.
I en overgangsperiode vil vi se at det vil bli forespurt enten det nye skjemaet eller den gamle E-213. Årsaken til dette er at det er noen land som ikke er klare for å ta imot det nye skjemaet.
Hvilket skjema som skal brukes i hver enkelt sak vil presiseres i bestillingen fra Nav. Utfylling av det nye skjemaet honoreres etter takst L180.
Skjema for legeerklæringen
I EU er det utarbeidet et nytt skjema «EØS – detaljert legeerklæring». Det nye skjemaet vil brukes i forbindelse med uføresøknader til andre EU/EØS-land. Dette skjemaet vil etter hvert erstatte dagens blankett E 213, men i en overgangsperiode vil begge være i bruk. Hvilket skjema som skal brukes i hver enkelt sak vil presiseres i bestillingen fra Nav.
For å kunne fylle ut skjemaet «EØS – detaljert legeerklæring» må man ha installert Adobe Reader på datamaskinen. Denne PDF-en er interaktiv og det vises forskjellige felt avhengig av hva man har fylt ut og valgt.
Foreløpig er det ikke mulig å sende denne legeerklæringen til Nav elektronisk. Derfor må den skrives ut og sendes til Nav per post.
Nav krever legeerklæring om behovet for motorkjøretøy og søkerens evne til å kjøre bilen.
Du skriver ut, signerer og stempler erklæringen, og gir den til søkeren slik at de kan legge den ved søknaden.
Det er Nav som vurderer behovet for tannlegeerklæring i yrkesskadesaker. I sakene hvor det er aktuelt, blir tannlegen bedt om å fylle ut "Tannlegeerklæring ved yrkesskade", som honoreres med takst L25.
Taksten er forbeholdt tannlege, og gjelder i alle yrkesskadesaker hvor tannlegen blir bedt om å fylle ut en tannlegeerklæring. Dette gjelder også for elever som skader seg i skoletiden. Honoraret knytter seg til tannlegens vurdering i skjemaet, og ikke selve behandlingen av tannskaden.
Skjema for tannlegeerklæringen
I sakene hvor det er aktuelt, kan du som tannlege bli bedt om å fylle ut en tannlegeerklæring.
Oppdatert 10.05.2024
Ring oss på 55 55 33 36
Åpent hverdager kl. 9–15. Vi kan ringe deg tilbake hvis ventetiden er over 5 min.
Se flere telefonnummer og tastevalg