Slik gjør du det — For ansatte i kommunen eller fylkeskommunen og andre samarbeidspartnere
Oppfostringsbidrag
Et bidrag som kommunen kan kreve av foreldrene hvis de overtar omsorgen for et barn.
Det finnes også informasjon om oppfostringsbidrag til privatpersoner.
Innhold på siden
For at kommunen skal kunne kreve oppfostringsbidrag, må kommunen ha plassert barnet utenfor hjemmet gjennom et vedtak etter barnevernloven.
Kommunen vurderer om foreldrene har betalingsevne og om vilkårene for å kreve oppfostringsbidrag er til stede. Hvis kommunen vurderer at vilkårene er til stede, søker kommunen Nav om å fastsette og kreve inn oppfostringsbidraget. Når Nav får søknaden fra kommunen, vil foreldrene bli bedt om å dokumentere utgiftene sine.
Hvis foreldrene frivillig samtykker til at kommunen plasserer barnet utenfor hjemmet, skal kommunen informere foreldrene om at kommunen kommer til å søke om oppfostringsbidrag. Dette skal skje før kommunen plasserer barnet. Kommunen skal også gi foreldrene mulighet til å sette en øvre grense for hva de kan betale i oppfostringsbidrag. Kommunen skal videreformidle den øvre grensen på søknadskjemaet til Nav.
Reise til eller fra utlandet
Kommunen kan i visse tilfeller kreve oppfostringsbidrag selv om foreldrene bor i utlandet. Nav vil da vurdere om og eventuelt hvor mye foreldrene skal betale i oppfostringsbidrag.
Oppfostringsbidrag blir vurdert ut fra skjønn. Når Nav vurderer hvor mye foreldrene må betale i oppfostringsbidrag til kommunen, tar Nav utgangspunkt i hvordan barnebidrag blir beregnet og boutgiftene til foreldrene. Oppfostringsbidraget er vanligvis noe lavere enn et ordinært barnebidrag.
Hvis foreldrene har reduserte muligheter til å betale og har dokumentert faktiske boutgifter som er høyere enn Navs faste satser for boutgifter, blir oppfostringsbidraget ytterligere redusert.
Når Nav vurderer størrelsen på oppfostringsbidraget, tar vi også hensyn til om foreldrene betaler bidrag for andre barn. Barnebidrag blir prioritert foran oppfostringsbidrag til kommunen.
Hvis foreldrene ikke har bidragsevne, må de ikke betale oppfostringsbidrag.
Foreldrene må betale oppfostringsbidrag til og med måneden barnet fyller 18 år.
Hvis foreldrene får tilbake omsorgen for barnet, blir oppfostringsbidraget avsluttet fra samme måned som de overtar omsorgen. Som eksempel skal foreldrene betale oppfostringsbidrag til og med mai hvis barnet flytter tilbake til foreldrene 10. juni.
Kommunen bruker «Krav i forbindelse med oppfostringsbidrag etter barnevernloven (For kommunen) - Nav 57-00.05» når de søker Nav om å fastsette bidraget.
Hvis kommunen søker om oppfostringsbidrag fra begge foreldrene, må kommunen fylle ut to skjemaer.
Oppfostringsbidraget skal ikke være høyere enn utgiftene som kommunen har til å forsørge barnet hver måned. Kommunen må
- oppgi hvor høye utgiftene er
- presisere hvor mye samværet utgjør
Når kommunen søker om innkreving av oppfostringsbidrag, kan ikke bidraget bli innvilget eller endret mer enn 3 måneder tilbake i tid fra søknadstidspunktet.
Oppdatert 24.05.2024