Tiltak — For arbeidsgivere
Kvalifiseringsopplegg
Gjennom samarbeid med Nav kan flere bli kvalifisert til jobber i offentlig sektor.
Når en offentlig virksomhet lyser ut en stilling, skal den best egnede kandidaten få tilbud om jobben. Dette kalles kvalifikasjonsprinsippet.
En offentlig virksomhet kan ønske å ansette en kandidat som står utenfor arbeidslivet. På grunn av kvalifikasjonsprinsippet kan det være nødvendig å øke kandidatens kvalifikasjoner for at kandidaten skal kunne få jobben.
For å få rett kvalifikasjoner kan kandidaten delta i et kvalifiseringsopplegg, som kan være arrangert i samarbeid mellom Nav, fylkeskommunen og arbeidsgivere.
Kvalifiseringsopplegg gjennom Nav
I ulike deler av landet har Nav gått sammen med arbeidsgivere for å etablere kvalifiseringsopplegg som passer både kandidatenes og arbeidsgivernes behov.
Nav kan:
- hjelpe deg som arbeidsgiver med å finne riktig kompetanse
- tilby kvalifiseringsopplegg for å øke kompetanse og kvalifikasjoner
- veilede offentlige og private virksomheter om inkludering
Rundt om i Norge finnes det mange gode eksempler på kvalifiseringsopplegg. Ulike kommuner kan tilby forskjellige opplegg for kvalifisering. Ta kontakt med ditt lokale Nav-kontor for å få vite mer. Her er noen eksempler på lokale initiativer:
Trøndelag
I Trøndelag meldte mange bedrifter at de manglet faglært arbeidskraft. Fylkeskommunen og Nav laget et kvalifiseringsopplegg, hvor målet var at flere kunne ta fagbrev. Det fikk navnet Trøndelagsmodellen og består av praksis, læreplass og yrkesopplæring. Kompetansebehovene som bedriftene melder inn avgjør hvilke fagretninger modellen satser på, og opplæringsløpet blir skreddersydd individuelt etter arbeidssøkerens situasjon.
Vestland
I Gloppen kommune i Vestland fylke er det etablert en modell hvor målgruppen er voksne minoritetsspråklige. Modellen legger vekt på at studentene skal få både teori og praksis fra første studieår. De skal få norskkunnskaper samtidig som de tar en utdanning det er behov for i arbeidslivet.
Les mer om Gloppenmodellen (gloppenmodellen.no)
Menn i helse
Det store behovet for helsefagarbeidere er bakgrunnen for satsingen Menn i helse, som finnes i store deler av landet. Det er et komprimert utdanningsløp til fagbrev og er tilrettelagt for arbeidssøkende menn.
Oppdatert 11.03.2024
Ring oss på 55 55 33 36
Åpent hverdager kl. 9–15. Vi kan ringe deg tilbake hvis ventetiden er over 5 min.
Se flere telefonnummer og tastevalgKontaktskjema
Du kan skrive til oss hvis du ønsker hjelp til å rekruttere, inkludere arbeidstakere og forebygge sykefravær.
Chat med oss
Du møter først chatbot Frida som har døgnåpent. Mellom klokken 9 og 15 på hverdager kan du be Frida om å få chatte med en veileder.
Alltid åpen