Slik gjør du det — For arbeidsgivere
Sykepenger etter arbeidsgiverperioden
Når arbeidsgiverperioden er over, kan den ansatte søke om sykepenger fra Nav. Arbeidsgiveren må sende inntektsmelding for at saken skal bli behandlet.
Innhold på siden
Hvis en ansatt er sykmeldt lenger enn arbeidsgiverperioden, må Nav behandle søknaden om sykepenger. Hvis Nav godkjenner søknaden, kan sykepengene enten utbetales direkte til den ansatte eller som refusjon til arbeidsgiveren hvis arbeidsgiveren har forskuttert sykepengene. Arbeidsgiveren sender inntektsmeldingen til Nav og oppgir hvem som skal motta utbetalingen. Arbeidsgiveren kan be om refusjon for hele eller deler av sykefraværet.
I dette kapittelet
For at arbeidstakeren skal få sykepenger fra Nav, må arbeidsgiveren først sende inntektsmelding.
Inntektsmeldingen bør sendes inn så snart arbeidsgiverperioden er over, og den sykmeldte har søkt om sykepenger. Nav kan ikke behandle arbeidstakerens søknad om sykepenger før du har sendt inntektsmeldingen.
Ved et opphold mellom sykmeldingene på minst én kalenderdag, trenger vi at du sender oss ny inntektsmelding for å bekrefte månedsinntekten.
Inntektsmeldingen skal sendes digitalt fra nav.no, arbeidsgiverens lønns- og personalsystem eller Altinn.
Du kan lese mer om
Hvis arbeidstakeren har pålegg om faste trekk fra lønnen utover ordinært skattetrekk, må du også fylle ut skjemaet ”trekkopplysninger“.
I dette kapittelet
Du som arbeidsgiver kan kreve refusjon av sykepenger hvis du forskutterer sykepenger til den ansatte etter at arbeidsgiverperioden er over.
Nav dekker sykepenger opp til 6 ganger grunnbeløpet (G), som utgjør 744 168 kroner.
Når arbeidstakeren har flere arbeidsforhold og den samlede inntekten er mer enn 6 ganger grunnbeløpet (G), vil refusjonen fordeles forholdsmessig mellom arbeidsforholdene.
Retten du har til refusjon avhenger av arbeidstakerens rett til sykepenger.
Nav kan gi refusjon for et sykefravær som var opptil 3 måneder før den kalendermåneden du søkte om refusjon.
En søknad om refusjon av sykepenger må inneholde
- søknaden fra arbeidstakeren
- inntektsmelding fra arbeidsgiveren
Når en underenhet i Enhetsregisteret overføres fra én hovedenhet til en annen, må du som arbeidsgiver sørge for at refusjoner fra Nav fortsatt kan komme frem til riktig mottaker. Dette kan også gjelde når ansatte bytter underenhet.
Du kan lese mer om
Du kan lese mer om
Saksbehandlingstid for søknader fra arbeidsgivere
Saksbehandlingstiden regnes fra det tidspunktet Nav har mottatt all nødvendig dokumentasjon.
Saken gjelder | Forventet saksbehandlingstid |
---|---|
Refusjon arbeidsgiver dag 1-16 | 6 måneder |
Refusjon arbeidsgiver fra dag 17 | 15 uker |
Søknad om unntak i arbeidsgiverperioden | 12 uker |
Bestridelse | 7 måneder |
Saksbehandlingstid for klage og anke
Har du fått et vedtak fra oss som du mener er feil? Da kan du klage til Nav-enheten som skrev vedtaket. De vil vurdere saken din på nytt. Hvis de ikke er enig i klagen din, sender de den videre til Nav klageinstans.
Saken gjelder | Forventet saksbehandlingstid |
---|---|
Klage til Nav-enhet | 12 uker |
Klage til Nav klageinstans | 3 måneder |
Anke til Nav klageinstans | 3 måneder |
Du kan kontrollere refusjon av sykepenger fra Nav i refusjonsrapport K27 i Altinn. Rapporten blir tilgjengelig i Altinn en av de første virkedagene i hver måned. Den inneholder refusjonsbeløp, periode, hvem det gjelder og maksdato for stønadsperioden.
Kontonummer endrer du elektronisk i Altinn. Du kan ikke sende melding på papir.
I dette kapittelet
Hvor lenge man kan få sykepenger avhenger av alderen til den ansatte.
Den ansatte kan være sykmeldt med sykepenger i inntil 52 uker.
Fra dagen etter at en ansatt fyller 67 år, kan han/hun få sykepenger fra Nav i opptil 60 dager hvis den årlige inntekten overstiger 248 056 kroner (2 ganger grunnbeløpet i folketrygden). Denne retten gjelder frem til dagen før han/hun fyller 70 år. Etter at den ansatte har fylt 70 år, har han/hun ikke lenger rett til sykepenger.
Den siste dagen med rett til sykepenger blir også kalt for maksdato. Hvis den ansatte fortsatt er syk utover maksdatoen for sykepenger, får virksomheten ikke lenger refusjon fra Nav.
Maksdatoen for sykepenger vil forskyve seg i de tilfellene den ansatte avvikler ferie, eller hvis den ansatte har vært friskmeldt i en periode. Ny maksdato etter ferieavvikling eller perioder med friskmelding blir først oppdatert når Nav har behandlet ny sykmeldingsperiode.
Hvis en ansatt har flere arbeidsforhold og er syk i kun ett av disse, bruker han/hun likevel sykepengerettigheter.
Sykefravær 3 år tilbake i tid blir lagt sammen hvis det er mindre enn 26 uker mellom noen av fraværene.
Sykepenger blir stoppet i perioden når lovbestemt ferie blir avviklet. Det betyr at den siste dagen med rett til sykepenger (maksdato) som regel forskyves tilsvarende.
Flere arbeidsforhold
I noen tilfeller vil den ansatte kunne avvikle ferie i ett arbeidsforhold, men ikke i et annet. I arbeidsforholdet hvor ferie ikke avvikles og det finnes en sykmelding, blir sykepenger utbetalt. Maksdatoen vil da ikke forskyves.
Det må gå 26 uker uten sykepenger eller arbeidsavklaringspenger fra Nav, før arbeidstakeren har opptjent en ny periode med rett til sykepenger. Alle vilkårene for å få sykepenger må også vurderes på nytt.
En utbetaling av sykepenger i arbeidsgiverperioden vil ikke avbryte opptjeningen av ny rett til sykepenger fra Nav.
Du må melde fra om endringer som kan få betydning for utbetalingen fra Nav. Det kan for eksempel være at arbeidstakeren slutter i arbeidsforholdet, og at arbeidsgiveren av den grunn ikke lenger skal søke om refusjon fra Nav.
Når en arbeidstaker slutter må du
- endre inntektsmeldingen du har sendt inn og opplyse om den siste datoen for refusjon.
- melde personen ut av Aa-registeret.
Oppdatert 05.03.2025