Møtereferat 25. oktober 2024
Referat fra møte i Områdeutvalget (brukerutvalg) ved Nav hjelpemiddelsentral Vestland, Bergen.
Referatet er ikke godkjent og må ikke publiseres før 13/11
Sak 19/24: Godkjenning av møteinnkalling
Møteinnkalling godkjent.
Sak 20/24: Informasjon fra Nav hjelpemiddelsentral Vestland, Bergen
Avdeling Trygdefag
Avdelingsleder Øivind Vabø orienterte om at antall saker med for lang behandlingstid, er halvert i løpet av de siste månedene. Dette er vi svært glade for. Vi ser hele tiden etter den mest effektive måten å jobbe på.
AKT26-ordningen
Ordningen med aktivitetshjelpemidler til personer over 26 år (AKT26) er rammestyrt, og vedtak innvilges bare så lenge det er penger igjen av midlene som er satt av til ordningen. Nå er det gjort en innstramning i ordningen, for å sikre at midlene blir fordelt rettferdig. Alle søknader vi får etter at beløpet er brukt opp, vil få avslag til og med 31. desember. Vi kan ikke ta imot søknader i desember, og legge dem på vent til året etter.
Avdeling Rådgivning
Avdelingsleder Leif Fauskanger orienterte. Vi har ca. to måneders ventetid på de fleste områder, fra vi mottar sakene til vi har avtale med bruker. Vi er primært involvert i kompliserte sakene, der kommunene trenger hjelp. Dermed tar ofte sakene i seg selv lenger tid enn vanlig.
Vi har flere ansatte i permisjon; har likevel ikke lengre ventetider enn tidligere. Fordi vi har mange nye ansatte har vi i større grad gått over til å jobbe i team, for å overføre kompetanse mer effektivt.
På fagområdet ‘betjening’ har vi utfordringer. Der mister vi kanskje rådgiveren vår, så der kan det være litt lengre ventetid.
Nettverksarbeid
Vi tar i stadig større grad i bruk nasjonale nettverk, på ulike fagområder. Dermed kan vi bedre utnytte kompetansen som finnes i systemet, og vi har tilgang på kompetanse vi kanskje mangler selv. Det gir oss også mulighet til å se ulike måter å jobbe på, finne de mest effektive rutinene og jobbe så likt som mulig. Dette vil gi oss stor gevinst.
Hovedlageret på hjelpemiddelsentralen
Digitaliseringen på hjelpemiddelområdet gir faktisk noen utfordringer for de som jobber på hovedlageret på hjelpemiddelsentralen. Vi får f.eks. andre typer bestillinger enn før, blant annet en kraftig økning i enkeltbestillinger på mindre varer og produkter som bare skal skannes inn hos oss, og deretter sendes rett ut igjen. Dette har vært krevende over tid, og er det fremdeles. Men vi har endret strukturen på lageret, og funnet måter å jobbe på som gjør oss mer effektive. Dette gjør at vi per i dag ikke har lengre ventetider på produkter som skal leveres til kommunene.
Mengden hjelpemiddelbrukere og hjelpemidler i omløp, øker generelt. Dette skyldes ikke bare at vi har flere eldre, og at man skal bo lenger hjemme. Men vi ser også økning blant unge. Når flere får informasjon om tilgjengelige tjenester og produkter, vil flere søke. I tillegg er Nav-kontorene blitt flinkere til å bruke hjelpemiddelsentralen i oppfølgingen av personbrukere, noe som gjør at vi får flere saker.
Gjenbruk
Gjenbruk er viktig for oss, og vi jobber hele tiden med å finne gode løsninger for godt gjenbruk.
Samarbeid med kommunene
Vi er i gang med nye samarbeidsmøter med kommunene vi samarbeider med. Vi skal ha møte med alle kommunene. Til nå har samarbeidet vært primært med ergo- og fysiotjenestene. Nå vil vi utvide og ha mer kontakt med bl.a. oppvekst og skole, og med hjemmesykepleie og andre enheter innen helse.
Vi har tatt imot både ansatte i hjemmesykepleien og ansatte i skolesektoren på hjelpemiddelsentralen, og sett på tilbud, produkter og rutiner for hjelpemiddelformidling. Nå håper vi at tettere samarbeid vil gi mer effektive tjenester hos både dem og oss. Det tror vi også vil avlaste terapeutene i kommunene.
Resepsjonen på hjelpemiddelsentralen
Vi gjør stadig grep og endringer for å forbedre løsningen i resepsjonen, basert på erfaringer og tilbakemeldinger. I vår fikk vi høyttaler, der en stemme informerer om bl.a. innregistrering. Vi har flere ansatte som er med og tar imot f.eks. når besøkende uten avtale registrerer seg inn eller bruker ringeklokken. Vi tilpasser så godt vi kan, slik at det å registrere seg via skjermen skal oppleves trygt. Rådgiverne som skal ha avtaler med brukere og terapeuter, er flinke til å informere på forhånd om at besøkende skal registrere seg selv når de kommer til hjelpemiddelsentralen. Vi får færre tilbakemeldinger enn før, og håper det betyr at resepsjonen fungerer bedre enn i starten. Men fortsett å gi beskjed om ting som bør bedres.
GoTo Live Lens
Vi har tidligere informert om GoTo Live Lens, som er en funksjon for videosamtale mellom bruker og tekniker i forbindelser med reparasjon av hjelpemidler. Funksjonen en periode vært testet som en prøveordning ved noen hjelpemiddelsentraler, med gode erfaringer. Vi må jobbe mer med personvernhensyn før vi kan ta den i bruk som del av de ordinære tjenestene.
Funksjonen vil gjøre at vi blir langt mer effektive, fordi både brukere, terapeuter og Nav slipper reisevei og praktisk tilrettelegging i forbindelse med reparasjonsoppdrag utenfor hjelpemiddelsentralen.
«HOT25»
Målbilde 2025 for Nav hjelpemidler og tilrettelegging (HOT25), med fokusområder for hjelpemiddelsentralene, ligger tilgjengelig på nett. Vi går snart inn i siste år for satsningen, og har begynt å jobbe med fortsettelsen. Vi viderefører arbeidet med ekstra fokus på barn, unge, arbeid og utdanning og bolig. Det er greit at dere som brukerrepresentanter er orientert. Det kommer nok mer informasjon etter hvert.
Sak 21/24: Informasjon om brukerorganisasjon
Representant Evy Utne Knutsen informerte om arbeidet i Norsk Forbund for utviklingshemmede (NFU).
Organisasjonen ble stiftet i 1967 og har ca. 8500 medlemmer på landsbasis. Arbeidet er tredelt: det er et landsstyre som velges hvert fjerde år, det er fylkeslag i alle fylker, og det er til sammen 180 lokallag i kommuner i hele landet. Evy Utne Knutsen er leder i fylkeslaget i Vestland, som er det største fylkeslaget, med 1500 medlemmer og 25 lokallag som dekker 33 kommuner.
De har ikke ungdomslag, men har opprettet et erfaringsutvalg sentralt, der personer med brukererfaring er med. Dette utvalget ligger nær landsstyret.
NFU er med i paraplyorganisasjonen SAFO (Samarbeidsforum for funksjonshemmedes organisasjoner). Gjennom SAFO har de representanter i dette Områdeutvalget, i fylkeskommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne, i de fleste kommunale råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne, og i alle helseforetakene. Organisasjonen har jurister som gir gratis rettshjelp til medlemmene.
Medlemmene blir ofte kontaktet og spurt om de kan tenke seg å være med i forskningsprosjekt eller bidra med kompetanse ulike steder, noe de gjør så langt de klarer. Men det er stadig større etterspørsel etter representanter til brukermedvirkning, og det er iblant vanskelig å finne folk som kan være med i utvalgene.
Forbudet er opptatt av rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne, og jobber inn mot både fylkespolitikere og kommunepolitikere. Nå skal det spares penger i kommunene, og det går utover oppvekst og utover helse og omsorg.
Forbundet jobber også med CRPD (merknad: FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne, «UN Convention on the Rights of Persons with Disabilities»). De ønsker at dette skal tas inn i lovverket. Tanken om institusjoner er på vei tilbake. Det har også vært en del stygge saker om tvangsflytting i det siste.
Det ble diskusjon og samtale rundt kommunenes tilbud og praksis i å følge opp og ivareta personer som ikke kan bo alene hjemme, behovet for informasjon til kommunene, om tjenester, tilbud og muligheter for hjelp og tilrettelegging, «Bo trygd hjemme»-reformen, krav og forventninger om hjelp fra pårørende og frivillige med mer.
Sak 22/24: Periodisk ettersyn og ansvar for eget hjelpemiddel
Informasjon om periodisk ettersyn (PE), forebyggende vedlikehold av hjelpemidler spesielt i vinterhalvåret, og uhell med hjelpemidler, ved avdelingsleder Geir Sigurd Handegård.
Det er viktig med periodisk ettersyn (PE), som er med på å sikre trygge hjelpemidler uten feil. PE kan sammenliknes med EU-kontroll. Hvis vi finner feil under PE, gjør vi forebyggende vedlikehold.
Vi ser for tiden på om vi kan samarbeide mer med kommunene om PE, f.eks. samle mange hjelpemidler på én dag ute i kommunen e.l. Når brukere får melding om at skal utføres PE, er det viktig at de følger opp for å få kontrollen gjennomført. Uten PE risikerer vi at hjelpemiddelet ikke er trygt å bruke.
På Vestlandet er nedbør og fuktighet en utfordring for noen hjelpemidler, særlig hjelpemidler med elektronikk.
Sak 23/24: Jeg trenger hjelpemiddel – hvordan går jeg frem?
Hva gjør jeg når jeg trenger hjelpemidler? Hvem kontakter jeg, og hvem har ansvar for hva?
Vi viste film «velkommen til Nav hjelpemiddelsentral», som liger på YouTube. Dette er en kort informasjonsfilm om ansvarsfordelingen mellom Nav og kommunen.
Her er lenke til YouTube der du finner filmen om Nav og kommunen.
Sak 24/24: Orientering fra bilsenteret
Orientering fra Nav Bilsenter Vest-Norge, ved avdelingsleder Øivind Vabø.
Det er åtte ansatte på bilsenteret, i tillegg til leder. Blant de ansatte har vi jurist, statsviter, sykepleier og ergo-/fysioterapeut. Det har i en periode vært leveringsvansker på dekk og bildeler. Nå er den største utfordringen at bilprodusenten har sluttet å levere den biltypen vi bruker mest og som flest brukere har nytte av.
Det er lang ventetid i bilsaker, fra du sender søknad til bilen står klar. I tillegg til selve saksbehandlingen, skal behov for tilrettelegging og ombygging utredes, og deler og utstyr bestilles. Når dette er på plass, skal selve jobben med å tilpasse og bygge om bilen gjøres. Noen ganger må dette gjøres i utlandet.
I vår oppstod en situasjon der vi stod i fare for å miste muligheten til å få dispensasjon og kjøretillatelse for ombygde biler. Da engasjerte organisasjonene seg, og vi tror dette var med på å løse situasjonen.
Det diskuteres og spørres mye om el-bil, og om man kan få el-bil fra folketrygden. I dag er dette ikke mulig, blant annet fordi batteriets plassering gjør at vi ikke kan tilpasse bilen slik det vanligvis er behov for.
Bilstønad gis for å sikre at brukers betydelige transportbehov i det daglige skal dekkes. I vedtak som gjelder barn, legger vi også vekt på familiens transportbehov dersom barnet ikke kan være igjen hjemme, men må være med i familiens gjøremål.
Hovedregel er at bilen skal følge brukeren der brukeren er. Kjøretøyet skal følge barnet for eksempel ved avlastning eller annet opphold utenfor hjemmet. Dersom det mest hensiktsmessige for barnet er at foreldrene eller de foresatte disponerer bilen, kan det gjøres en avtale med avlastningshjemmet om dette. Enkelte avlastningstilbud har egne biler, og ønsker derfor ikke at bilen skal være med i avlastningen.
Sak 25/24: Endring på nettsidene
Det blir endringer på nettsidene våre i løpet av november. Nav hjelpemiddelsentral Vestland, Bergen får ny lokal nettside på nav.no. Denne vil bli enklere enn sidene vi har i dag, og i hovedsak inneholde lokal informasjon rettet mot privatpersoner.
Informasjon som er felles for hele hjelpemiddelområdet, skal ligge på sentrale sider på nav.no. Her er det et område for privatpersoner og et område for samarbeidspartnere. Dere finner de to områdene i egne faner øverst på nettsidene. Navs nettsteder Kunnskapsbanken.net og FinnHjelpemiddel.no, har også mye god informasjon og godt fagstoff om hjelpemidler.
Informasjon som bare gjelder terapeuter og samarbeidspartnere i Hordaland, vil bli flyttet fra dagens lokale nettside, til nettsider vi bygger opp i Microsoft Teams, i et felles team for kommunene og Nav hjelpemiddelsentral Vestland, Bergen.
Sak 26/24: Evaluering av arbeid og retningslinjer
Retningslinjene skal evalueres ved slutten av hver fungeringsperiode. Retningslinjene kan endres dersom utvalget ønsker det. Dette ble representantene enige om:
- Fungeringstid endres fra tre til fire år.
- Vi holder møtene på hjelpemiddelsentralen, men gir alltid mulighet til å delta digitalt.
- Vi tar inn punkt om formøter i retningslinjene.
- Vi tar inn punkt om brukerrettet tjenesteutvikling i retningslinjene.
- Hjelpemiddelsentralen tilbyr oppæring for nye representanter ved starten av ny periode.
- Møtedag blir fredag som før.
Dette var det siste møtet i representantenes fungeringsperiode 2022-2024. Organisasjonene har frist til 10. desember med å melde inn nye representanter. Møtet takket av representanter som vet at de ikke skal være med i neste periode.
Sak 27/24: Møteplan 2025
Datoer for møter i 2025: fredag 7. mars, fredag 13. juni og fredag 24. oktober.
Sak 28/24: Eventuelt
Ingen saker var meldt inn under Eventuelt.