Publisert 7. mai 2024
Navs bedriftsundersøkelse for 2024 viser at mange arbeidsgivere i Innlandet ønsker å samarbeide med Nav om inkludering av ungdom og andre som har utfordringer med å komme seg ut i jobb. – Nesten halvparten av bedriftene som har svart på undersøkelsen sier de gjerne vil samarbeide med oss om inkludering. Og det er gledelig å se at mange ønsker å gjøre en innsats for å inkludere ungdom, sier direktør Bjørn Lien i Nav Innlandet.
Bedriftsundersøkelsen i regi av Nav gjennomføres hvert år. Som tidligere år avdekker undersøkelsen at det er stor etterspørsel etter arbeidskraft innen helse- og omsorgssektoren. – I Innlandet er det aller størst mangel på sykepleiere og helsefagarbeidere. Det er også stor mangel på vernepleiere og legespesialister. Dette er en kjent utfordring, men vi ser at mangelen på denne type personell stiger sier Lien. Han viser til at mangelen på for eksempel sykepleiere økte fra 300 i 2023 til 525 i 2024.
Økt mangel på arbeidskraft innen landbruk
En annen bransje som har rekrutteringsutfordringer er landbruk. – Innen landbruksrelaterte næringer, ser vi i år en stor økning i mangelen på arbeidskraft. I 2023 viste bedriftsundersøkelsen en mangel på ca 50 personer i denne næringen, mens det for årets undersøkelse er stipulert ca 225. Innlandet skiller seg klart ut fra resten av landet innen denne næringen, og har en mangel som er mer enn dobbelt så stor som andre fylker, sier Lien.
Godt arbeidsmarked i Innlandet
Lav arbeidsledighet, sammen med høy tilgang på ledige stillinger viser at arbeidsmarkedet er godt i Innlandet. Det er imidlertid ikke balanse mellom tilbud og etterspørsel etter arbeidskraft. Det gjelder særlig innen yrkesgruppen helse, pleie og omsorg der det er mange ledige stillinger.
– Med tanke på at det er en betydelig mangel på sykepleiere er det positivt at Høyskolen i Innlandet har en økning på 39,5 prosent av søkere til helsefag, sier direktør Bjørn Lien.
Bedriftene ønsker å samarbeide med Nav
Nav Innlandet har gjennom bedriftsundersøkelsen kartlagt virksomhetenes vilje til å samarbeide med Nav for å bidra til at mennesker med ulike utfordringer får en mulighet til å komme seg ut i jobb.
– Det er gledelig å se at nesten halvparten (441 av 995) av de virksomhetene som har svart er positive til å samarbeide med Nav om dette. Og nesten 40 prosent av respondentene er åpne for å inkludere ungdom. Vi ser også at bedriftene er villige til å tilrettelegge for mangfold på arbeidsplassen. Dette inkluderer tilrettelegging for personer med fysiske og språklige utfordringer, samt å være en opplæringsarena for personer med hull i CV-en eller begrenset utdanning og erfaring. Det viser at virksomheter i Innlandet ønsker å ta samfunnsansvar og ser at kompetanse, motivasjon og arbeidsevne er viktigere enn funksjonsevne og helseproblem. Dermed kan de finne verdifulle medarbeidere i en gruppe som ofte blir oversett, avslutter direktør Bjørn Lien i Nav Innlandet.
Bedriftsundersøkelsen - rapport
Bedriftsundersøkelsen - presentasjon (ppt)
Faktainfo:
- Bedriftsundersøkelsen er en utvalgsundersøkelse blant bedrifter med tre eller flere ansatte, og er trukket slik at utvalget er tilfeldig og representativt.
- Hensikten med undersøkelsen er å kartlegge bedriftenes behov for arbeidskraft de neste 12 månedene, både når det gjelder type arbeidskraft og volum.
- I Innlandet var 1 073 bedrifter trukket ut til å delta i årets undersøkelse. 995 bedrifter besvarte undersøkelsen, noe som gir en svarprosent på 89.
- Det er bedriftenes forventninger til arbeidskraft for perioden februar/mars 2023 til februar/mars 2024 som ligger til grunn for resultatene.