Ledigheten er høyest i bydelene Stovner og Søndre Nordstrand. Ledigheten for landet er på 1,8 prosent.
Ledigheten øker mest i yrkesgruppene ingeniør- og ikt-fag samt bygg og anlegg
Ledigheten øker for samtlige yrkesgrupper sammenlignet med samme tid i fjor. Størst økning i ledigheten har personer med bakgrunn fra yrkesgruppen ingeniør- og ikt-fag med 336 flere helt ledige. Deretter følger yrkesgruppen bygg og anlegg med 254 flere.
Serviceyrker har flest helt ledige. Det er 1 133 helt ledige med arbeidserfaring fra denne yrkesgruppen, en økning på 166 personer sammenlignet med samme tid i fjor. Deretter følger reiseliv og transport med 989 helt ledige.
Dyrtid
- Årsaken til den økte ledigheten kan handle om flere ting. Muligens har familier som har klart seg på en lønning nå fått økte levekostnader som gjør at flere i husholdningen søker lønnet arbeid, sier Maria Walberg, direktør i Nav Oslo. - I tillegg bidrar høye renter og en urolig omverden til lavere investeringslyst og generell usikkerhet. Det igjen kan føre til at bedriftene etterspør færre folk og dermed blir det færre ledige stillinger.
Færre utlyste stillinger
Det er lyst ut litt over 6 100 ledige stillinger i Oslo i november. Det er en nedgang på rundt 2 400 stillinger sammenlignet med samme tid i fjor.
Det er flest ledige stillinger innen yrkesgruppene helse, pleie og omsorg (rundt 1 100 stillinger), ingeniør- og ikt-fag (cirka 700 stillinger) samt reiseliv og transport (drøyt 700 stillinger).
– Selv om det er færre utlyste stillinger, vet vi at mange arbeidsgivere har problemer med å få tak i rett kompetanse. Vi i Nav har virkemidler vi kan bruke i samarbeid med arbeidsgiverne. Vi kan for eksempel samarbeide om å øke arbeidssøkerens kompetanse, eller vi kan spleise på lønna i en avtalt periode gjennom lønnstilskudd, sier Walberg.
– Vår erfaring er at inkludering lønner seg, bedriftene får dyktige ansatte samtidig som de gir folk en viktig mulighet til å delta i arbeids- og samfunnsliv. Samarbeid med arbeidsgiverne er helt avgjørende for å hjelpe flere raskt ut i jobb. Et godt eksempel er samarbeidet mellom bedriften Movel og Nav i Oslo om å rekruttere ny medarbeider med kompetanse på fakturering og regnskap. Samarbeidet førte til at Kseniia Ilnytska fra Ukraina fikk jobb, forteller Walberg.
Spør etter fagbrev
– Selv om ledigheten i Oslo øker, er det fortsatt gode muligheter for jobb dersom du har den kompetansen som arbeidsgivere etterspør, sier Walberg. – Vi ser at personer med fagbrev eller høyere utdanning i større grad får jobb sammenlignet med ufaglærte. Samtidig er det også muligheter for de som ikke har dette. Det er viktig at jobbsøkere synliggjør at de kan ha andre kvaliteter og erfaringer som kan passe i den aktuelle jobben enn det arbeidsgiveren i utgangspunktet spør om.
Ledigheten øker i alle bydeler i Oslo
Ser vi på antall helt ledige øker det mest i bydel Frogner med 290 personer fra samme periode i fjor. Deretter følger bydelene Gamle Oslo og St. Hanshaugen, henholdsvis med en økning på 265 og 203 personer.
Høyest er ledigheten i bydelene Stovner og Søndre Nordstrand. Der er henholdsvis 3,4 prosent og 3,3 prosent av arbeidsstyrken registrert som helt ledige.
Liste over bydelene med ledighetstall:
- Stovner (3,4 prosent)
- Søndre Nordstrand (3,3 prosent)
- Alna (3,0 prosent)
- Gamle Oslo (2,8 prosent)
- St. Hanshaugen (2,7 prosent)
- Frogner (2,4 prosent)
- Bjerke (2,4 prosent)
- Grünerløkka (2,3 prosent)
- Grorud (2,2 prosent)
- Sagene (2,2 prosent)
- Østensjø (1,9 prosent)
- Ullern (1,7 prosent)
- Vestre Aker (1,6 prosent)
- Nordstrand (1,6 prosent)
- Nordre Aker (1,4 prosent)
Halvparten av de ledige har innvandrerbakgrunn
Ved utgangen av november har 5 128 av de helt ledige i Oslo innvandrerbakgrunn. Det er 1 009 flere enn på samme tid i fjor.
For ikke-innvandrere er det 4 395 helt ledige i Oslo. Det er 1 031 flere enn i fjor. Andel helt ledige med innvandrerbakgrunn er 4,5 prosent, mens den for ikke-innvandrere er 1,5 prosent.
Høyest ledighet i aldersgruppen 30-39 år
November-tallene viser at Oslo har høyest ledighet for aldersgruppen 30-39 år med 2,9 prosent av arbeidsstyrken. Ledigheten blant de unge under 30 år er 2,2 prosent.
Lavest ledighet finner vi blant de som er 19 år eller yngre med 1,3 prosent eller 148 personer.
Flere nøkkeltall om ledigheten i Oslo (pdf).
Bruttoledigheten i Oslo
Oslo er fylket med den høyeste bruttoledigheten. Dette er summen av 9 523 helt ledige (2,4 prosent av arbeidsstyrken) og 1 799 arbeidssøkere på tiltak (0,4 prosent av arbeidsstyrken). I tillegg var 3 405 personer delvis ledige (0,8 prosent av arbeidsstyrken).
Totalt var 14 727 personer registrert som arbeidssøkere hos Nav i Oslo ved utgangen av november, noe som utgjør 3,7 prosent av arbeidsstyrken.
Tallene i pressemeldingen er ikke sesongjusterte, og endringene er sammenlignet med samme måned i fjor.
For mer informasjon, kontakt Nav Oslos pressevakt på tlf. 90 11 21 19 eller e-post: nav.oslo.presse@nav.no