Publisert 28. april 2023
9 119 personer eller 2,3 prosent av arbeidsstyrken i Oslo er helt arbeidsledige ved utgangen av april. Dette er en nedgang på 2 prosent eller 180 personer sammenlignet med samme tid i fjor.
– Ledigheten i Oslo er fortsatt stabil og lav. Det er god etterspørsel etter arbeidskraft, men de siste månedene har det blitt færre ledige stillinger, særlig innen bygg og anlegg, sier Thone Nordlund, direktør i Nav Oslo.
Ledigheten for landet er på 1,8 prosent. Oslo er fylket med den høyeste ledigheten, sammen med Vestfold og Telemark.
Stabil bruttoledighet
De to siste månedene har den sesongjusterte bruttoledigheten i Oslo vært stabil på 2,6 prosent. Bruttoledigheten er personer som er helt arbeidsledige eller deltar på arbeidsmarkedstiltak i regi av Nav Oslo.
Tallene nedenfor er ikke sesongjusterte, og endringene er sammenlignet med samme måned i fjor.
Samarbeid med Nav om sommerjobb til unge
Arbeidsgivere som tilbyr sommerjobb til unge arbeidsledige, kan få støtte fra Nav. Målgruppen for sommerjobbtiltaket er unge som har vansker med å skaffe seg jobb på egen hånd, og som trenger ekstra hjelp.
– I enkelte bransjer er det stort behov for nye medarbeidere. Dersom du som arbeidsgiver kan tilby sommerjobb til unge arbeidsledige, spleiser vi på lønna. En sommerjobb er ofte springbrettet inn i arbeidslivet for de unge, sier Nordlund.
Les mer om tilskudd til sommerjobb.
5 500 utlyste stillinger i april
Det er lyst ut 5 527 ledige stillinger i Oslo i april. Det er en nedgang på rundt 3 200 stillinger sammenlignet med april 2022. Antallet stillinger i 2022 var unormalt høyt grunnet gjenåpningen etter koronapandemien.
Sammenlignet med april i fjor har antallet nye ledige stillinger kun økt for barne- og ungdomsarbeid (3 prosent), mens bygg- og anlegg (- 66 prosent) har hatt størst nedgang.
I april var det flest ledige stillinger innen yrkesgruppene helse, pleie og omsorg (rundt 1 100 stillinger), serviceyrker og annet arbeid (cirka 700 stillinger) samt butikk- og salgsarbeid (cirka 600 stillinger)
Størst nedgang blant de eldste
Ledigheten gikk mest ned for aldersgruppen 60 år og over (-17 %), sammenlignet med april i fjor. Aldersgruppen 20-24 år har den største ledighetsøkningen med 14 prosent.
Ved utgangen av april var andelen helt ledige høyest i aldersgruppen 30-39 år, med 2,8 prosent av arbeidsstyrken, og lavest i aldersgruppen 19 år og under med 1 prosent.
Høyest ledighet i Søndre Nordstrand
Arbeidsledigheten er høyest i bydel Søndre Nordstrand hvor 3,5 prosent av arbeidsstyrken er helt ledige. Deretter følger bydel Stovner med 3,1 prosent, etterfulgt av Alna med 3 prosent.
Bydelene Ullern, Vestre Aker og Nordre Aker har den laveste registrerte arbeidsledigheten med 1,5 prosent. Deretter følger bydelene Nordstrand og Østensjø med henholdsvis 1,6 og 1,8 prosent.
Sammenlignet med samme tid i fjor har ledigheten i bydel Grünerløkka gått ned mest med 19 prosent eller 210 personer. Deretter følger Ullern med en nedgang på henholdsvis 17 prosent eller 58 personer. Ledigheten øker mest i bydel Grorud med 34 prosent eller 79 personer.
- Flere nøkkeltall om arbeidsledigheten i Oslo (pdf)
- Infografikk som viser ledigheten i bydelene (pdf)
1 200 permitterte i Oslo
Ved utgangen av april var 1 204 personer helt eller delvis permittert fra sin arbeidsgiver. Det utgjør 0,3 prosent av arbeidsstyrken i Oslo. Sammenlignet med april 2022 er dette en nedgang på 10 personer.
– Det er innen kontorarbeid at antall permitterte har økt mest, med 29 flere enn før påske, forteller Nordlund.
Det er flest permitterte innen yrkesgruppene bygg- og anlegg med 284 personer, fulgt av ingeniør- og ikt-fag med 241 personer.
For mer informasjon, kontakt Nav Oslos pressevakt på tlf. 90 11 21 19 eller e-post: nav.oslo.presse@nav.no.
Fakta
Om sesongjusterte tall
Arbeidsledigheten følger gjerne et fast mønster gjennom året, såkalte sesongvariasjoner. For eksempel øker alltid arbeidsledigheten fra desember til januar, på grunn av at mange kontrakter går ut ved nyttår. Den øker også om sommeren når mange nyutdannede skal inn på arbeidsmarkedet. For å korrigere for disse faste svingningene og finne den underliggende trenden på arbeidsmarkedet brukes sesongjusterte tall. Mer om sesongjusteringsmetoden.