Publisert 3. mars 2023
9 192 personer eller 2,3 prosent av arbeidsstyrken i Oslo er helt arbeidsledige ved utgangen av februar. Dette er en nedgang på 18 prosent eller 2 013 personer sammenlignet med samme tid i fjor. Ledigheten for landet er på 1,9 prosent.
– Ledigheten er stabil og lav. Den største utfordringen for næringslivet i Oslo er fremdeles å få tak i nok arbeidstakere med rett kompetanse. Jeg oppfordrer arbeidsgivere til å samarbeide med Nav Oslo når dere skal ansette. Vi kan bidra med gode, motiverte jobbkandidater. Vi kan også samarbeide om kvalifisering og oppfølging i arbeidsforholdet ved behov. Målet er en fast jobb den enkelte kan leve av, sier Thone M. Nordlund, direktør i Nav Oslo.
Nav i Oslo samarbeider tett og godt med mange arbeidsgivere, og ønsker å samarbeide med enda flere. Mulighetene er mange. Er du arbeidsgiver i Oslo og ønsker å rekruttere sammen med Nav?
Stabil bruttoledighet
De to siste månedene har den sesongjusterte bruttoledigheten i Oslo vært stabil på 2,5 prosent. Bruttoledigheten er personer som er helt arbeidsledige eller deltar på arbeidsmarkedstiltak i regi av Nav Oslo.
Tallene nedenfor er ikke sesongjusterte, og endringene er sammenlignet med samme måned i fjor.
Nær 8000 utlyste stillinger
Det er lyst ut 7 988 ledige stillinger i Oslo i februar. Det er en nedgang på rundt 3 200 stillinger sammenlignet med februar 2022.
I februar var det flest ledige stillinger innen yrkesgruppene helse, pleie og omsorg (rundt 1 500 stillinger), ingeniør- og ikt-fag (cirka 800 stillinger) samt serviceyrker og annet arbeid (cirka 700 stillinger).
Sammenliknet med februar i fjor har antallet nye ledige stillinger økt mest for helse, pleie og omsorg (5 prosent), mens ingeniør- og ikt-fag (-47 prosent) har hatt størst nedgang.
Flest arbeidsledige innen serviceyrker
Sammenlignet med samme tid i fjor går ledigheten ned i nær alle yrkesgrupper. Yrkesgruppen reiseliv og transport har den største nedgangen sammenlignet med samme tid i fjor med 777 personer. Det er nå 1 073 helt ledige med praksis fra denne næringen.
De tre yrkesgruppene i Oslo med flest helt arbeidsledige:
- Serviceyrker og annet arbeid, med til sammen 1 140 helt arbeidsledige. Helt ledige i denne yrkesgruppen har gått ned med 374 personer sammenlignet med februar 2022.
- Reiseliv og transport, med 1 073 helt arbeidsledige. Dette er 777 færre enn samme tid i fjor.
- Butikk og salgsarbeid, med 870 helt arbeidsledige. Antallet helt ledige i denne yrkesgruppen har gått ned med 282 personer.
29 prosent har utdanning på grunnskolenivå
Av de 9 192 helt arbeidsledige i Oslo, har 29 prosent eller 2 649 personer utdanning på grunnskolenivå. Før pandemien utgjorde denne gruppen 24 prosent av de helt ledige. 25 prosent eller 2 273 personer har utdanning på videregående skolenivå, mens 43 prosent eller 3 971 personer har utdanning på universitets- og høyskolenivå.
– Dersom du har den kompetansen som arbeidsgivere etterspør, er det gode muligheter for å få jobb. Det finnes fortsatt jobber for ufaglærte, men det har blitt færre av dem. Det å fullføre en utdanning er det aller viktigste for å få og beholde jobb, forteller Nordlund.
Å ta utdanning eller annen opplæring kan øke dine jobbmuligheter. Dersom du er arbeidsledig eller permittert, kan du søke om å kombinere dagpenger med utdanning. Les mer om reglene for å kombinere dagpenger med utdanning eller opplæring.
Søndre Nordstrand har høyest ledighet
Samtlige bydeler, med unntak av Vestre Aker, har lavere ledighet enn på samme tid i fjor. Arbeidsledigheten er høyest i bydel Søndre Nordstrand hvor 3,6 prosent av arbeidsstyrken er helt ledige. Deretter følger bydel Alna med 3 prosent, etterfulgt av Stovner og Bjerke, begge 2,8 prosent.
Bydelene Vestre Aker, Nordre Aker og Nordstrand har den laveste registrerte arbeidsledigheten med 1,5 prosent. Deretter følger bydelene Ullern og Østensjø med henholdsvis 1,6 og 1,8 prosent.
Sammenlignet med samme tid i fjor har ledigheten i bydel Ullern gått ned mest med 27 prosent eller 108 personer. Deretter følger Alna med en nedgang på henholdsvis 26 prosent eller 265 personer. Vestre Aker er den eneste bydelen hvor ledigheten øker, med en økning på 1 prosent eller 5 personer.
Flere tall om helt ledige i Oslo (pdf).
Antallet permitterte har økt de siste månedene
De siste månedene har antallet permitterte økt. Ved utgangen av februar var 1 100 personer helt eller delvis permittert fra sin arbeidsgiver. Det utgjør 0,3 prosent av arbeidsstyrken i Oslo. Sammenlignet med januar 2023 er dette en økning på 152 personer. Flertallet av de nye permitterte kommer fra næringene bygg og anlegg samt serviceyrker og annet arbeid.
Det er flest permitterte innen yrkesgruppene bygg og anlegg med 266 personer, fulgt av ingeniør- og ikt-fag med 166 personer.
Flere tall om permitterte i Oslo (pdf).
For mer informasjon, kontakt Nav Oslos pressevakt på tlf. 90 11 21 19 eller e-post: nav.oslo.presse@nav.no.
Fakta
Om sesongjusterte tall
Arbeidsledigheten følger gjerne et fast mønster gjennom året, såkalte sesongvariasjoner. For eksempel øker alltid arbeidsledigheten fra desember til januar, på grunn av at mange kontrakter går ut ved nyttår. Den øker også om sommeren når mange nyutdannede skal inn på arbeidsmarkedet. For å korrigere for disse faste svingningene og finne den underliggende trenden på arbeidsmarkedet brukes sesongjusterte tall. Mer om sesongjusteringsmetoden.