Publisert 29. september 2023
9 354 personer eller 2,3 prosent av arbeidsstyrken i Oslo er helt arbeidsledige ved utgangen av september. Dette er en økning på 19 prosent eller drøyt 1 500 personer sammenlignet med samme tid i fjor.
– Ledigheten øker i nesten alle yrkesgrupper, men økningen er størst innen den konjunkturutsatte næringen ingeniør- og ikt-fag. Samtidig er ledigheten i Oslo fortsatt lav, og det er gode muligheter for jobb dersom du har den kompetansen som arbeidsgivere etterspør, forteller Magnus Askim, fungerende direktør i Nav Oslo.
Ledigheten for landet er på 1,8 prosent.
Bruttoledigheten i Oslo
Bruttoledigheten, det vil si summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, består av 9 354 helt ledige (2,3 prosent av arbeidsstyrken) og 1 645 arbeidssøkere på tiltak (0,4 prosent av arbeidsstyrken). I tillegg var 3 133 personer delvis ledige (0,8 prosent av arbeidsstyrken). Totalt var dermed 14 132 personer registrert som arbeidssøkere hos Nav i Oslo ved utgangen av september, noe som utgjør 3,5 prosent av arbeidsstyrken. Oslo er fylket med den høyeste bruttoledigheten.
Tallene nedenfor er ikke sesongjusterte, og endringene er sammenlignet med samme måned i fjor.
Flere ledige i nesten alle yrkesgrupper
Ledigheten øker for nesten alle yrkesgrupper, med unntak av butikk- og varehandel som hadde en svak nedgang på 38 personer. Størst økning har personer med bakgrunn fra yrkesgruppen ingeniør- og ikt-fag med 73 prosent eller 326 flere helt arbeidsledige sammenlignet med samme tid i fjor. Deretter følger yrkesgruppen ledere med 47 prosent eller 162 flere helt ledige.
Yrkesgruppen serviceyrker og annet arbeid har flest helt ledige. Det er 1 033 helt ledige med arbeidserfaring fra denne næringen, en økning på 10 prosent eller 97 personer sammenlignet med samme tid i fjor. Deretter følger reiseliv og transport med 993 helt ledige.
Lavere etterspørsel etter arbeidskraft
Det er lyst ut litt over 6000 ledige stillinger i Oslo i september. Det er en nedgang på rundt 2 200 stillinger sammenlignet med samme tid i fjor.
I september er det flest ledige stillinger innen yrkesgruppene helse, pleie og omsorg (rundt 1 050 stillinger), reiseliv og transport (cirka 600 stillinger) samt butikk- og salgsarbeid (drøyt 600 stillinger).
– Selv om det er færre utlyste stillinger, finnes det fortsatt arbeidsgivere som har problemer med å få tak i rett kompetanse. Hos Nav finnes folk med ulik bakgrunn, også personer med lang erfaring og utdanning. Arbeidsgivere kan finne kompetansen som de trenger, dersom de er villige til å gi folk en sjanse. Nav i Oslo samarbeider tett og godt med mange arbeidsgivere, og vi ønsker å samarbeide med enda flere. Ved behov kan vi samarbeide om kvalifisering og oppfølging i arbeidsforholdet, sier Askim.
Er du arbeidsgiver i Oslo og ønsker å rekruttere sammen med Nav?
Halvparten av de ledige har innvandrerbakgrunn
Ved utgangen av september har 5 095 av de helt ledige i fylket innvandrerbakgrunn. Andel helt ledige med innvandrerbakgrunn er 4,4 prosent, mens den for ikke-innvandrere er 1,5 prosent.
Sammenlignet med september i fjor har antallet helt ledige med innvandrerbakgrunn økt med 636 personer, mens antallet uten innvandrerbakgrunn har økt med 873 personer. Dette tilsvarer en økning på henholdsvis 14 og 26 prosent sammenlignet med september 2022.
Økt ledighet i alle bydeler
Ledigheten øker i alle bydeler i Oslo sammenlignet med september i fjor. Antall helt ledige øker mest i bydel Sagene med en økning på 40 prosent eller 199 personer. Deretter følger bydelene Frogner og Vestre Aker, begge med en økning på 32 prosent.
Arbeidsledigheten er høyest i bydel Søndre Nordstrand hvor 3,6 prosent av arbeidsstyrken er helt ledige. Deretter følger Stovner med 3,3 prosent, etterfulgt av Alna med 2,9 prosent.
Bydelene Nordstrand og Nordre Aker har den laveste registrerte arbeidsledigheten, begge med 1,5 prosent. Deretter følger bydelene Vestre Aker og Ullern, med henholdsvis 1,6 og 1,7 prosent.
For mer informasjon, kontakt Nav Oslos pressevakt på tlf. 90 11 21 19 eller e-post: nav.oslo.presse@nav.no.
Fakta
Om sesongjusterte tall
Arbeidsledigheten følger gjerne et fast mønster gjennom året, såkalte sesongvariasjoner. For eksempel øker alltid arbeidsledigheten fra desember til januar, på grunn av at mange kontrakter går ut ved nyttår. Den øker også om sommeren når mange nyutdannede skal inn på arbeidsmarkedet. For å korrigere for disse faste svingningene og finne den underliggende trenden på arbeidsmarkedet brukes sesongjusterte tall. Mer om sesongjusteringsmetoden.
Innvandrerbakgrunn
Fra 2022 bruker Nav opplysninger mottatt fra SSB til å definere innvandrer i arbeidsmarkedsstatistikken. Nav følger derfor definisjonen som SSB bruker for innvandrere.