Publisert 28. mars 2025
— Arbeidsledigheten i Rogaland er lav, og holder seg fortsatt lavere enn resten av landet, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
Ved utgangen av mars var det 4 827 helt ledige, dette tilsvarer 1,8 prosent av arbeidsstyrken. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en økning på 138 personer i fylket, eller 3 prosent. Justert for sesongvariasjoner har antall helt ledige holdt seg på et stabilt nivå sammenlignet med forrige måned. På landsbasis er andelen helt ledige på 2,1 prosent.
Bruttoarbeidsledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, utgjorde i mars 6 450 personer, tilsvarende 2,4 prosent av arbeidsstyrken.
Yrkesgruppene med flest helt ledige var industriarbeid (543), bygg og anlegg (503), og reiseliv og transport (479).
Antallet utlyste stillinger øker
I mars ble det utlyst 4 670 nye stillinger i Rogaland. Dette er en økning på 11 prosent sammenlignet med i fjor. Flest utlyste stillinger var det innen helse, pleie og omsorg (1 006), industriarbeid (454) og barne- og ungdomsarbeid (450).
— På lik linje med januar og februar var det også i mars et meget høyt antall utlyste stillinger i Rogaland. Dette skiller oss fra resten av landet, som har en nedgang i antall utlyste stillinger, sier Merethe Haftorsen.
Kommunevise variasjoner
Både Eigersund og Sandnes hadde høyest andel helt ledige med 2,2 prosent. Av de større kommunene hadde Haugesund (1,9 prosent) og Stavanger (1,9 prosent) en noe større andel enn fylkessnittet. Karmøy (1,3 prosent) hadde lavest andel helt ledige av de største kommunene, mens Bokn (0,8 prosent) og Kvitsøy (0,7 prosent) var kommunene med lavest andel helt ledige i fylket.
Fakta
Sesongjusterte tall
Arbeidsledigheten følger gjerne et fast mønster gjennom året, såkalte sesongvariasjoner. For eksempel øker alltid arbeidsledigheten fra desember til januar, på grunn av at mange kontrakter går ut ved nyttår. Den øker også om sommeren når mange nyutdannede skal inn på arbeidsmarkedet. For å korrigere for disse faste svingningene og finne den underliggende trenden på arbeidsmarkedet brukes sesongjusterte tall. For mer om metoden som brukes, se Om sesongjusteringsmetode.
Feil med registrering av yrkesbakgrunn
Nav har hatt feil i sine IT-systemer for registrering av nye arbeidssøkere. Dette har medført at nye arbeidssøkere ble registrert med ukjent yrke, som påvirker statistikken slik at andel arbeidssøkere med ukjent yrkesbakgrunn blir for høy og medfører en feilaktig reduksjon for andre yrkesgrupper.