Publisert 15. april 2025
— Det siste året har sykefraværet vært høyt, noe som kan være med på å forklare at antallet på arbeidsavklaringspenger (AAP) i Rogaland har økt betraktelig det siste året, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
Ved utgangen av 1. kvartal 2025 var det 14 047 mottakere av arbeidsavklaringspenger (AAP) i Rogaland. Dette tilsvarer 4,4 prosent av befolkningen mellom 18 og 67 år. Gjennomsnittet for landet var på 4,6 prosent. Fra samme tid i 2024 har andelen i Rogaland økt med 5,8 prosent, eller med 772 personer.
— Behovet for arbeidskraft i Rogaland er stort, og det er derfor viktig at vi jobber sammen med arbeidsgivere og AAP-mottakere slik at de kan komme raskere tilbake til arbeid, og ikke falle varig utenfor. Vi ser at mange kan lykkes ved å skaffe seg ny kompetanse, eller bruke sin kompetanse i andre typer jobber, sier Haftorsen.
For de under 30 år økte antallet med 105 personer, eller 3,7 prosent fra 1 kvartal 2024, og utgjør nå 2 957 personer. Dermed tilsvarer andelen unge AAP-mottakere 3,9 prosent av befolkningen. Andelen AAP-mottakere under 30 år i Rogaland er noe høyere enn snittet for landet som er på 3,8 prosent.
Psykiske lidelser dominerer sykdomsbildet
Psykiske lidelser utgjør den største diagnosegruppen med 44,1 prosent av mottakerne. Til sammenligning var andelen i fjor på 43,7 prosent.
For AAP-mottakere mellom 18-29 år er andelen med psykiske lidelser på 72,4 prosent.
— Det er viktig at unge kommer tilbake i arbeid, og ikke står utenfor arbeidslivet lengre enn nødvendig, sier Haftorsen.
Muskel- og skjelettlidelser er fortsatt den nest største diagnosegruppen på 27,4 prosent, etterfulgt av mindre grupper som allment og uspesifisert med 7,6 prosent.
Kommunevise variasjoner
Haugesund hadde høyest andel AAP-mottakere med 5,1 prosent, etterfulgt av Sandnes og Klepp med 5,0 prosent. Lavest andel hadde Utsira, Hjelmeland og Vindafjord, med henholdsvis 1,5 prosent, 2,1 prosent og 3,2 prosent. Av de mest befolkningsrike kommunene hadde Sola og Stavanger en andel på 3,8 prosent.
— Alderssammensetning, næringsstruktur og utdanningsnivå er faktorer som kan forklare noe av forskjellene mellom kommunene, sier Haftorsen.
Fakta
Om arbeidsavklaringspenger
AAP sikrer inntekten i perioder en person har behov for hjelp fra Nav på grunn av sykdom eller skade.
Målet er at den enkelte sammen med Nav avklarer mulighetene for å beholde eller komme i arbeid. Personen bidrar til å nå det målet ved å for eksempel prøve ut ulike behandlinger, jobbsituasjoner eller tilegne seg ny kompetanse.
Som hovedregel må arbeidsevnen være nedsatt med minst 50 prosent til alle typer arbeid for å ha rett på arbeidsavklaringspenger. Les mer om arbeidsavklaringspenger (AAP)