Publisert 11. november 2024 | Oppdatert 11. november 2024
Tre av fire bedrifter i nord mangler arbeidskraft, viste NHO sitt kompetansebarometer i fjor.
- Mangel på arbeidskraft får store konsekvenser for bedrifter og lokalsamfunn. Dette er dessverre en tendens over hele landet, men vår region opplever størst utfordring med å få tak i kompetanse. NHO og Nav går derfor sammen om det nasjonale prosjektet «Arbeidskraftløftet», som skal bidra til at flere kommer ut i jobb, og at det blir enklere for bedriftene å få den arbeidskraften de trenger, forteller regiondirektør Sigrid Ina Simonsen i NHO Arktis.
Med prosjektet etablerer NHO og Nav det som skal være et langvarig partnerskap med mål om å løse en problemstilling svært mange bedrifter kjenner på i det daglige.
-I mange år har vi snakket mye om problemet med at vi mangler folk og kompetanse, men for lite om hva vi må gjøre for å bidra til å løse utfordringen. Dette strategiske samarbeidet mellom Nav og NHO er forankret hele veien fra nasjonalt til regionalt nivå. At nesten 700.000 mennesker står utenfor arbeid og studier, samtidig som vi mangler folk i arbeids- og næringslivet - viser at vi må jobbe mye mer målrettet for at folk kommer ut i jobb, sier Simonsen.
- For å øke arbeidsstyrken og redusere utenforskap, må både Nav og arbeidsgivere jobbe målrettet for å kvalifisere de som står utenfor arbeid og utdanning, sier regiondirektør i NAV Troms og Finnmark Kristin Røymo. I tillegg må vi ta inn over oss at endringene i arbeidslivet innebærer reorientering og rekvalifisering for mange.
Prosjektet som skal gå over flere år, foregår i alle landets regioner. NHO og Nav skal lage et kunnskapsgrunnlag sammen, som viser hvilke utfordringer bedriftene i regionene står overfor. Basert på det, skal det NAV og NHO sammen forplikte seg til konkrete tiltak for at bedriftene i vår region i større grad, både beholder og får tak i arbeidskraften og kompetansen de trenger i årene som kommer.
- Arbeidstakere som ikke har helse til å fortsette innenfor eksisterende yrke, har svært ofte kvalifikasjoner som kan benyttes eller bygges videre på innenfor andre deler av arbeidslivet, sier Røymo. Hvis vi lykkes med i større grad å bruke arbeidsplassen til å øke den kompetansen, skaper vi reelle muligheter for flere, og bidrar til et mer inkluderende samfunn. Tettere samarbeid mellom Nav og arbeidsgiverne vil være avgjørende i dette arbeidet, avslutter regiondirektøren.
NHO og Nav inviterer bedriftene i Troms og Finnmark til å dele sine erfaringer og forslag til hva som må til for at bedriftene skal få tak i arbeidskraften og kompetansen de trenger.
- Hvilke grep og tiltak som må til i regionen for å dekke bedriftenes behov for arbeidskraft og kompetanse, er det bedriftene våre selv som vet best. Vi har allerede gjennomført et første innspillsmøte, og vi skal gjennomføre et nytt om kort tid. Vi mottar også gjerne skriftlige innspill. En viktig del av arbeidet videre vil også handle om aktivering av regionale partnerskap, herunder skoleeiere, universitet og selvsagt arbeidstakersiden. Vi er ennå bare i startgropa, men erfaringene de siste ukene bekrefter at dette er et etterlengtet initiativ, så her har vi en stor og viktig jobb foran oss, avslutter Simonsen.