Publisert 1. april 2022
Ved utgangen av mars var det lyst ut over 4000 stillinger i fylket, arbeidsledigheten er veldig lav og arbeidsgiverne melder om stort behov for folk i nær sagt alle bransjer. Ved at arbeidsgivere rekrutterer inkluderende, gjerne ved hjelp av Navs virkemidler, kan flere mennesker gis mulighet til arbeid, og samtidig sikres verdiskapingen i fylket.
Ledigheten er fortsatt på tur nedover og er betydelig lavere enn før korona. Av de som er registrert som helt eller delvis ledige, finner vi flest i yrkesgruppene industri, bygg og anlegg, reiseliv, og transport og serviceyrker. Samtidig er det nå meget stor etterspørsel etter arbeidskraft i fylket. Særlig stor etterspørsel er det etter personer til helse- og omsorgsyrker, utdanning, reiseliv og transport, samt serviceyrker og annet arbeid.
-Det er stort behov for folk i mange bransjer, samtidig som vi har en stor gruppe mennesker som står utenfor arbeidslivet. Tiden er nå inne for å forsterke samarbeidet mellom Nav og arbeidsgiverne. Vi må samarbeide om mobilisering av de som ønsker å jobbe, som trenger kvalifisering, som har hull i CV-en, eller som trenger å høre at det er bruk for dem også. Nå er det viktigere enn noen gang å rekruttere inkluderende, slik at flere av de som står utenfor kan komme inn i arbeidslivet, sier fylkesdirektør i Nav Troms og Finnmark, Kristin Røymo.
For å nå flest mulige kandidater, oppfordrer Nav alle arbeidsgivere til å lyse ut sine ledige stillinger på arbeidsplassen.no. På Navs jobbportal arbeidsplassen.no var det ved utgangen av mars rekordmange 4 066 ledige stillinger i Troms og Finnmark fordelt på 1 554 annonser.
-Vi oppfordrer arbeidsgivere som har behov for arbeidskraft til aktivt å rekruttere inkluderende. Her kan Nav bidra som samarbeidspartner. Vi har mange virkemidler som kan gjøre det lettere å satse på de kandidatene som trenger kvalifisering eller støtte i starten av et arbeidsforhold. Ta kontakt med ditt lokale Nav-kontor for å få vite mer om hvordan du som arbeidsgiver kan tiltrekke deg arbeidskraft og samtidig bidra til inkludering ved å rekruttere utradisjonelt, fortsetter Røymo.
Ledigheten fortsetter nedover
Ved utgangen av mars er det 2 145 helt ledige og 1 630 delvis ledige i Troms og Finnmark, noe som gir en ledighet på henholdsvis 1,7 prosent og 1,3 prosent, totalt 3 prosent. Justert for normale sesongvariasjoner, viser tallene en nedgang i helt ledige fra februar til mars på 153 personer. Troms og Finnmark er fortsatt blant fylkene med lavest ledighet. I landet for øvrig er 2 prosent helt ledige og 1,2 prosent delvis ledige, totalt 3,2 prosent.
Alle tallene under og i vedlegg viser andelen arbeidsledige som er registrert hos Nav ved utgangen av februar uten justering for sesongvariasjoner
Til sammenlikning var det i mars 2021 3647 helt ledige i fylket, noe som utgjorde 2,8 prosent. Det er altså 1502 færre helt ledige enn det var på samme tid i fjor. Sammenlikner vi denne måneden mot mars 2019 og arbeidsmarkedet før korona, var antall helt ledige 2731 som utgjorde 2,1 prosent.
Gi unge en sommerjobb - Nav spleiser på lønna
Av de 2 145 som nå er helt ledige i Troms og Finnmark er 648 personer under 30 år, noe som utgjør 30,2 prosent. Av de 1 630 delvis ledige er 360 personer under 30 år, noe som utgjør 22,1 prosent. Troms og Finnmark har dermed en høyere ledighet blant unge enn i landet for øvrig hvor de under 30 år utgjør 26 prosent av de helt ledige, og 19,9 prosent av de delvis ledige.
Unge utenfor arbeid og utdanning har en svakere tilknytning til arbeidslivet. Noen har ikke fullført videregående skole, mangler arbeidserfaring, kan ha språkutfordringer eller står utenfor på grunn av sykdom eller funksjonsnedsettelse. Med en sommerjobb vil de kunne få verdifull jobberfaring og styrke sine muligheter etter at sommeren er over. Også her er løsningen godt samarbeid mellom arbeidsgivere og Nav.
-Arbeidsgivere som kan tenke seg å ta imot unge som ikke har så mye på CV’en enda, kan få et tilskudd til lønn i inntil fire uker. Dette betyr at Nav og arbeidsgiver spleiser på lønnen i avtalt periode, forteller Røymo.
Ordningen innebærer at arbeidsgiver ansetter i midlertidig stilling. Dersom du har plass til å inkludere en ung arbeidstaker i sommer, ta kontakt med ditt lokale Nav-kontor.
Lav ledighet i bykommunene
Blant de store bykommunene i fylket har Tromsø 508 helt ledige som utgjør 1,2 prosent av arbeidsstyrken, Alta har 212 helt ledige som utgjør 1,9 prosent, Hammerfest har 112 helt ledige som utgjør 1,8 prosent og Harstad har 214 helt ledige som utgjør 1,7 prosent.
Kommunen med høyest andel helt ledige er Kautokeino med 4,9 prosent, mens kommunen med lavest andel helt ledige er Bardu med 0,5 prosent. Lyngen følger hakk i hæl med 0,6 prosent helt ledige.
Husk søknadsfrist til høyere utdanning 15.april
En av de sikreste veiene til fast jobb er utdanning, og nå er søknadsfristen til høyere utdanning på høyskole og universitet rett rundt hjørnet.
-For de som nå vurderer å søke studieplass i høyere utdanning, minner vi om at søknadsfristen til samordnet opptak er 15. april, avslutter Røymo.
Oppdatert informasjon om sommerjobbtiltak og utdanning mens man mottar dagpenger ligger på nav.no.