Publisert 29. september 2023
Ved utgangen av september er det 1 830 helt ledige og 870 delvis ledige i Troms og Finnmark. Dette gir en ledighet på henholdsvis 1,4 prosent og 0,7 prosent, totalt 2,1 prosent. I september ble det til sammen lyst ut 2 225 ledige stillinger i fylket. Behovet for arbeidskraft er fortsatt stort.
- Mange ukrainske flyktninger er tilgjengelige for vårt arbeidsliv nå. De fleste jobber fortsatt med å styrke norskkunnskapene, men mange har både kapasitet og ønske om å jobbe. Tilbakemeldingene fra bedriftene som allerede har ansatt kandidater fra Ukraina, er at de får inn dyktige medarbeidere som bidrar både med nye perspektiv, kapasitet og kompetanse. Arbeidsgivere som trenger arbeidskraft, kan inngå samarbeid med Nav for støtte til lønn og opplæring i en startfase, dette kan også inkludere forsterket norskopplæring mens folk er i arbeid. Vi vil oppfordre til å ta kontakt med oss, dersom noen tenker dette kan være en løsning på behovene i sin virksomhet. Nav bidrar mer enn gjerne, så ikke nøl med å kontakte vår arbeidsgiverkontakt, sier Kristin Røymo, fylkesdirektør i Nav Troms og Finnmark.
1 830 er helt ledige og 870 er delvis ledige i Troms og Finnmark ved utgangen av september. Dette gir en ledighet på henholdsvis 1,4 prosent og 0,7 prosent, totalt 2,1 prosent.
Til sammenlikning var det i september 2022 registrert 1 614 helt ledige i fylket. Det vil si at det er 216 flere helt ledige nå enn det var på samme tid i fjor. Justert for normale sesongvariasjoner, viser tallene at det er en økning i ledigheten på 92 personer sammenlignet med forrige måned.
Alle tallene under og i vedlegg viser andelen arbeidsledige som er registrert hos Nav ved utgangen av februar uten justering for sesongvariasjoner.
Troms og Finnmark er fortsatt blant fylkene med lavest ledighet. I landet ellers er ledigheten på 1,8 prosent helt ledige og 0,7 prosent delvis ledige, totalt 2,5 prosent.
Av alle ledige i fylket er totalt 316 personer permitterte i september, noe som utgjør 0,2 prosent av arbeidsstyrken. Blant de permitterte er 170 personer helt ledige og 146 personer delvis ledige. Yrkeskategorien med høyest antall permitteringer i september 2023, er industrien med 226 helt eller delvis permitterte.
Variasjon i ledigheten blant de største bykommunene
Ledigheten varierer noe blant de største bykommunene i fylket. Tromsø har 460 helt ledige, som utgjør 1 prosent av arbeidsstyrken. Harstad har 157 helt ledige, som utgjør 1,2 prosent, Alta har 160 helt ledige, som utgjør 1,4 prosent, Hammerfest har 97 helt ledige, som utgjør 1,6 prosent, og Sør-Varanger har 82 helt ledige, som utgjør 1,5 prosent.
Kommunen med høyest andel helt ledige er Båtsfjord kommune med 108 ledige som utgjør 9,5 prosent. Laveste ledighet finner vi i Målselv kommune med 22 ledige som utgjør 0,6 prosent av arbeidsstyrken. Kun fire av kommunene i fylket har en ledighet under én prosent, herunder Kåfjord, Storfjord, Bardu og Målselv.
2 225 ledige stillinger lyst ut i september
I september var det registrert en tilgang på 2 225 ledige stillinger i fylket, det er en økning på 10 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Flest stillinger finner vi innen Helse, pleie og omsorg (758), Reiseliv og transport (328), Butikk og salgsarbeid (172), Serviceyrker (163), Undervisning (131), og Industriarbeid (124).
Sammenlignet med september 2022, ser vi den største prosentvise økningen i ledige stillinger innen Reiseliv og transport.
- I tillegg til en økning i behovene innen helse, pleie og omsorg og undervisning, ser vi nå at vi trenger mer arbeidskraft innenfor reiseliv og transport. Arbeidsmarkedet har behov for et bredt spekter av ferdigheter. Dette inkluderer også jobber som ikke krever høyere utdanning eller flytende norsk, avslutter Røymo.