Publisert 3. mars 2023
Ved utgangen av februar er det 1 879 helt ledige og 1 218 delvis ledige i Troms og Finnmark. Dette gir en ledighet på henholdsvis 1,5 prosent og 0,9 prosent, totalt 2,4 prosent. Troms og Finnmark er fortsatt blant fylkene med lavest ledighet. I landet for øvrig er 1,9 prosent helt ledige og 0,8 prosent delvis ledige, totalt 2,7 prosent.
-Utfordringene for arbeidsgivere som trenger folk vedvarer i den nordligste delen av landet. Alt tyder på at mange virksomheter tenker inkluderende når de rekrutterer, og at mange også jobber godt med å forebygge sykefravær. Det å investere i opplæring eller tilrettelegging, kan sikre virksomhetene den arbeidskraften de behøver nå og i fremtiden, sier Kristin Røymo, fylkesdirektør i Nav Troms og Finnmark.
Den lave ledigheten gjør at mange arbeidsgivere tar kontakt med Nav for å rekruttere arbeidskraften de har behov for. Samarbeid mellom arbeidslivet, kandidater og Nav gir oss mulighet til å kvalifisere og inkludere flere.
- Samtidig som svært mange bedrifter mangler arbeidskraft, så står altfor mange utenfor arbeidslivet. Sammen med arbeidsgiverne kan vi bidra til at flere innbyggere i fylket vårt kan få muligheten til opplæring og jobb. I et stramt arbeidsmarked som nå, er det viktigere enn noen gang å tenke nytt når vi rekrutterer, fortsetter Røymo.
For å nå ut til enda flere kandidater oppfordrer Nav arbeidsgivere til å tenke nøye gjennom hva som er absolutte krav for å kunne utføre oppgavene i stillingen og hva man kan tilegne seg gjennom en opplæringsperiode. Det kan være en fordel å lyse ut på engelsk i tillegg til norsk.
Færre langtidsledige
De som har vært helt ledige i over 26 uker eller mer, er definert som langtidsledige. Sammenlignet med samme måned i fjor, har andelen langtidsledige gått ned fra 42,8 prosent til 29,5 prosent. Fra januar til februar er det 304 personer som har gått fra å være helt ledige til arbeid, utdanning eller annen aktivitet.
Andelen langtidsledige i Troms og Finnmark ligger under landet for øvrig, hvor andelen langtidsledige er på 35,6 prosent i februar.
-Det er veldig gledelig å se at andelen langtidsledige fortsetter nedover. Vi vet at lang tid utenfor arbeidslivet, kan gjøre det enda vanskeligere å komme tilbake. Vi er derfor særlig oppmerksomme på utviklingen i lengden på ledigheten, sier Røymo.
Stabil lav ledighet i fylket
1 879 er helt ledige og 1 218 er delvis ledige i Troms og Finnmark ved utgangen av februar. Dette gir en ledighet på henholdsvis 1,5 prosent og 0,9 prosent, totalt 2,4 prosent. Justert for normale sesongvariasjoner, viser tallene at ledigheten går ned med 0,5 prosent sammenliknet med januar.
Til sammenlikning var det i februar 2022 2 351 helt ledige i fylket, noe som utgjorde 1,9 prosent. Det gir 472 færre helt ledige, enn det var på samme tid i fjor.
Troms og Finnmark er fortsatt blant fylkene med lavest ledighet. I landet for øvrig er 1,9 prosent helt ledige og 0,8 prosent delvis ledige, totalt 2,7 prosent.
Alle tallene under og i vedlegg viser andelen arbeidsledige som er registrert hos Nav ved utgangen av februar uten justering for sesongvariasjoner[1]
Av alle ledige i fylket er totalt 702 personer permitterte[2] i februar, noe som utgjør 0,5 prosent av arbeidsstyrken. Blant de permitterte er 285 personer helt ledige og 417 personer delvis ledige som følge av permittering. Til sammenlikning var 1 105 personer permittert i februar 2022 da pandemien enda påvirket arbeidsmarkedet, og utgjorde da en andel på 0,9 prosent av arbeidsstyrken.
Yrkeskategorien med høyest antall permitteringer i februar 2023, er industrien med 417 helt og delvis permitterte. De fleste av disse er knyttet til fiskeindustrien.
Stor variasjon i ledigheten i de største bykommunene
Blant de store bykommunene i fylket er 983 personer helt ledige. Tromsø har 400 helt ledige som utgjør 0,9 prosent av arbeidsstyrken, og er bykommunen med lavest ledighet. Alta har 192 helt ledige som utgjør 1,7 prosent, Hammerfest har 159 helt ledige som utgjør 2,6 prosent, Harstad har 168 helt ledige som utgjør 1,3 prosent og Sør-Varanger har 64 helt ledige som utgjør 1,2 prosent.
Kommunen med høyest andel helt ledige er Gamvik med 4,4 prosent. Flere kommuner har nå en ledighet på under én prosent, Tromsø, Tjeldsund og Målselv har 0,9 prosent, mens Bardu har 0,4 prosent.
Fortsatt stor etterspørsel etter arbeidskraft
Ledigheten har gått ned innenfor alle yrker sammenliknet med februar i fjor. Størst prosentvis nedgang ser vi innenfor undervisning (ned 54 prosent) og barne- og ungdomsarbeid (ned 43 prosent) og butikk og salgsarbeid (ned 42 prosent). Flest antall helt ledige i februar finner vi innenfor yrkene industriarbeid (332 personer), bygg og anlegg (26 personer), serviceyrker (202 personer) og reiseliv og transport (199 personer).
I februar var det 3 046 helt nye stillinger som ble lyst ut i fylket. Tilgangen på ledige stillinger i februar er størst innen yrkene helse, pleie og omsorg (1 243 stillinger), reiseliv og transport (315 stillinger) og undervisning (244 stillinger). Disse tre yrkene dekker til sammen 59,2 prosent av stillingene utlyst i februar.
Ved at arbeidsgivere rekrutterer inkluderende, for eksempel ved hjelp av Navs virkemidler, kan flere mennesker gis mulighet til arbeid, og samtidig sikres verdiskapingen i fylket.
-Det er sterk etterspørsel etter folk i mange bransjer, samtidig som vi har en stor gruppe mennesker som står utenfor arbeidslivet. Vi vil lykkes med mobilisering hvis vi samarbeider, slik at de som ønsker å jobbe, som trenger kvalifisering, som har hull i CV-en, eller som trenger å høre at det er bruk for dem, blir matchet med rett arbeidsgiver. Ta kontakt med ditt lokale Nav-kontor for å få vite mer om hvordan du som arbeidsgiver kan tiltrekke deg arbeidskraft og samtidig bidra til inkludering, avslutter Røymo.
[1] Arbeidsledigheten følger gjerne et fast mønster gjennom året, såkalte sesongvariasjoner. For eksempel øker alltid arbeidsledigheten fra desember til januar, på grunn av at mange kontrakter går ut ved nyttår. Den øker også om sommeren når mange nyutdannede skal inn på arbeidsmarkedet. For å korrigere for disse faste svingningene og finne den underliggende trenden på arbeidsmarkedet brukes sesongjusterte tall. For mer om metoden som brukes, se Om sesongjusteringsmetode. Tallene for Troms og Finnmark ved utgangen av måneden er ikke justert for denne forventede sesongvariasjonen, men representerer et statusbilde av alle som er registrert som arbeidsledig hos Nav Troms og Finnmark. Navs sentrale pressemelding legger sesongjusterte tall til grunn.
[2] Permitterte er en underkategori av de som er registrert som helt eller delvis ledige. Det vil si at de permitterte er inkludert i tallene til helt og delvis ledige. De permitterte skiller seg fra øvrige ledige ved at de har en arbeidsgiver.