Publisert 31. mars 2023 | Oppdatert 31. mars 2023
Ved utgangen av mars er det 1 835 helt ledige og 1 172 delvis ledige i Troms og Finnmark. Dette gir en ledighet på henholdsvis 1,4 prosent og 0,9 prosent, totalt 2,3 prosent. Troms og Finnmark er fortsatt blant fylkene med lavest ledighet. Samtidig var det i mars registrert 3 161 ledige stillinger i fylket.
- Mangelen på arbeidskraft er krevende for hele landet, og spesielt for oss i nord. Vi har et vesentlig gap mellom tilbud og etterspørsel i vårt fylke. Fra arbeidsgiverne får vi høre at de ikke får tak i kompetansen de trenger, og mange arbeidsgivere satser nå på å bygge kompetansen hos sine nyansatte selv, sier Kristin Røymo, fylkesdirektør i Nav Troms og Finnmark.
Særlig innen helse, pleie og omsorg, undervisning og reiseliv og transport er antallet ledige stillinger (1731) langt høyere enn antall registrerte ledige (357 personer). Men det er langt flere ledige stillinger i mange av de andre sektorene også, enn det er tilgjengelig arbeidskraft.
-En av de sikreste veiene til fast jobb er utdanning. For de som nå vurderer å søke studieplass til høyere utdanning, minner vi om at søknadsfristen til samordnet opptak er 15. april, sier Røymo.
Stabil lav ledighet i fylket – andelen langtidsledige fortsetter nedover
1 835 er helt ledige og 1 172 er delvis ledige i Troms og Finnmark ved utgangen av februar. Dette gir en ledighet på henholdsvis 1,4 prosent og 0,9 prosent, totalt 2,4 prosent. Justert for normale sesongvariasjoner, viser tallene at ledigheten går ned med 0,2 prosent sammenliknet med februar.
Til sammenlikning var det i mars 2022 registrert 2 145 helt ledige i fylket, noe som utgjorde 2,0 prosent av arbeidsstyrken. Det gir 310 færre helt ledige, enn det var på samme tid i fjor.
Troms og Finnmark er fortsatt blant fylkene med lavest ledighet. I landet ellers er ledigheten på 1,8 prosent helt ledige og 0,8 prosent delvis ledige, totalt 2,6 prosent.
Alle tallene under og i vedlegg viser andelen arbeidsledige som er registrert hos Nav ved utgangen av februar uten justering for sesongvariasjoner.
Av alle ledige i fylket er totalt 618 personer permitterte i mars, noe som utgjør 0,5 prosent av arbeidsstyrken. Blant de permitterte er 231 personer helt ledige og 387 personer delvis ledige som følge av permittering. Til sammenlikning var 2 145 personer permittert i mars 2022, og utgjorde da en andel på 1,7 prosent av arbeidsstyrken. Yrkeskategorien med høyest antall permitteringer i mars 2023, er industrien med 343 helt og delvis permitterte. De fleste av disse er knyttet til fiskeindustrien.
De som har vært helt ledige i over 26 uker eller mer, er definert som langtidsledige. Nedgangen blant de langtidsledige fortsetter nedover. Sammenlignet med samme måned i fjor, har andelen langtidsledige (over 26 uker og mer) gått ned fra 42,8 prosent til 30,5 prosent. Andelen langtidsledige over 52 uker er på 18 prosent av alle ledige. Fra mars 2022 til mars 2023 er det 371 personer som har gått fra å være helt ledige til arbeid, utdanning eller annen aktivitet. Andelen langtidsledige i Troms og Finnmark ligger under snittet for landet, hvor andelen langtidsledige er på 37,1 prosent i mars.
-Det er gledelig å se at arbeidsledigheten fortsatt er lav i fylket, og at stadig flere kommer ut i jobb eller utdanning. Hvis ledigheten varer over tid, så blir det vanskeligere å komme seg tilbake i jobb. Derfor er det ekstra oppløftende å se at andelen langtidsledige fortsetter nedover, sier Røymo.
Stor variasjon i ledigheten i de største bykommunene
Blant de store bykommunene i fylket (Tromsø, Harstad, Alta, Hammerfest og Sør-Varanger) er 951 personer helt ledige. Tromsø har 407 helt ledige som utgjør 0,9 prosent av arbeidsstyrken, og er bykommunen med lavest ledighet. Alta har 184 helt ledige som utgjør 1,6 prosent, Hammerfest har 136 helt ledige som utgjør 2,2 prosent, Harstad har 154 helt ledige som utgjør 1,2 prosent og Sør-Varanger har 70 helt ledige som utgjør 1,3 prosent.
Kommunen med høyest andel helt ledige er Guovdageaidnu - Kautokeino kommune med 64 ledige som utgjør 4,4 prosent. Laveste ledighet finner vi i Bardu kommune med 11 ledige som utgjør 0,5 prosent av arbeidsstyrken. Flere av de øvrige kommunene har nå en ledighet på like i overkant av 1 prosent, herunder blant andre Porsanger, Salangen, Loppa, Hasvik, Kvæfjord, Nordreisa og Loppa.
560 ledige under 30 år - har du plass til en ungdom i sommer?
Av de 1 835 som nå er helt ledige i Troms og Finnmark er 560 personer under 30 år, noe som utgjør 30,5 prosent. Av de 1 172 delvis ledige er 266 personer under 30 år, noe som utgjør 22,7 prosent. Troms og Finnmark har dermed en høyere ledighet blant unge enn ellers i landet hvor de under 30 år utgjør 27,6 prosent av de helt ledige, og 22,5 prosent av de delvis ledige.
- Unge utenfor arbeid og utdanning har en svakere tilknytning til arbeidslivet. Noen har ikke fullført videregående skole, mangler arbeidserfaring, kan ha språkutfordringer eller står utenfor på grunn av sykdom eller funksjonsnedsettelse. Med en sommerjobb vil de kunne få verdifull jobberfaring og styrke sine muligheter etter at sommeren er over. Kanskje finner du drømmekandidaten som senere kan få fast ansettelse, forteller Røymo.
Etterspørselen etter arbeidskraft øker fortsatt – rekrutter inkluderende
Ledigheten har gått ned innenfor alle yrker sammenliknet med mars i fjor bortsett fra Jordbruk, skogbruk og fiske som har hatt en økning på 16 prosent. Størst prosentvis nedgang ser vi innenfor undervisning (ned 46 prosent) og barne- og ungdomsarbeid og meglere og konsulenter (ned 29 prosent) og kontorarbeid (ned 25 prosent). Flest antall helt ledige i mars finner vi innenfor yrkene industriarbeid (321 personer), bygg og anlegg (265 personer), reiseliv og transport (204 personer og serviceyrker (190 personer) og Jordbruk, skogbruk og fiske (113 personer)
I mars var det 3 161 helt nye stillinger som ble lyst ut i fylket. Tilgangen på ledige stillinger i mars er størst innen yrkene helse, pleie og omsorg (967 stillinger), undervisning (516 stillinger) serviceyrker og annet arbeid (330 stillinger) Disse tre yrkene dekker til sammen 57,4 prosent av stillingene utlyst i mars.
- Det er fortsatt et stort potensial for fremtidig arbeidskraft blant grupper som ikke er en del av ledighetsstatistikken, og vår oppfordring om å rekruttere inkluderende videreføres med full styrke. Skal vi lykkes med mobilisering av alle som kan og vil jobbe, så må arbeidsgivere, fylkeskommunen, Nav og andre aktuelle parter samarbeide tett. Ta kontakt med ditt Nav-kontor dersom du ønsker å vite mer om hvordan du kan rekruttere inkluderende, avslutter Røymo.