Publisert 28. april 2023
Ved utgangen av april er det 1 840 helt ledige og 1 040 delvis ledige i Troms og Finnmark. Dette gir en ledighet på henholdsvis 1,4 prosent og 0,8 prosent, totalt 2,2 prosent. Troms og Finnmark er fortsatt blant fylkene med lavest ledighet. Samtidig var det i april registrert 2 497 ledige stillinger i fylket.
Lav ledighet kan bli en hindring for vekst og utvikling i Troms og Finnmark, fordi mange virksomheter har problemer med å skaffe nødvendig og kompetent arbeidskraft. Mange står likevel utenfor arbeidslivet fordi de mangler formell utdanning. En av løsningene på denne utfordringen, er et sterkere samarbeid mellom virksomhetene og utdanningssektoren, slik at folk kan ta utdanning eller gjennomføre kompetanseheving mens de er i jobb.
- Flere større virksomheter melder om at de er opptatt av sosial bærekraft og vektlegger å ha en sosial profil. Når det er mangel på kvalifisert arbeidskraft, blir den nødvendigvis enda mer verdifull for virksomhetene. Kvalifisert arbeidskraft er viktigere enn noensinne, og et godt arbeidsmiljø og gode arbeidsforhold tiltrekker seg både nye folk - og gjør at vi beholder verdifulle medarbeidere. Her er det bare å brette opp ermene - offentlige etater, fylkeskommune, universitet og arbeidsgivere må samarbeide for å sikre en bærekraftig og attraktiv landsdel. Slik får vi både likeverdige helsetilbud, utdanningstilbud og spennende jobbmuligheter, sier Kristin Røymo, fylkesdirektør i Nav Troms og Finnmark.
Særlig innen områdene Helse, pleie og omsorg, Undervisning og Butikk og salgsarbeid, er antallet ledige stillinger (1278) langt høyere enn antall registrerte ledige (290 personer). Det er fortsatt flere ledige stillinger i mange av de andre yrkesgruppene, enn det er tilgjengelig arbeidskraft. Unntakene er innen Bygg- og anlegg og Industriarbeid hvor det er henholdsvis 251 og 319 helt ledige, mens tilgangen på stillinger er henholdsvis 62 og 117.
Ledigheten er stabilt lav
1 840 er helt ledige og 1 040 er delvis ledige i Troms og Finnmark ved utgangen av april. Dette gir en ledighet på henholdsvis 1,4 prosent og 0,8 prosent, totalt 2,2 prosent. Justert for normale sesongvariasjoner, viser tallene en liten økning på 25 helt ledige personer fra mars til april.
Til sammenlikning var det i april 2022 registrert 2 029 helt ledige i fylket, noe som utgjorde 1,6 prosent av arbeidsstyrken. Det gir 189 færre helt ledige, enn det var på samme tid i fjor.
Troms og Finnmark er fortsatt blant fylkene med lavest ledighet. I landet ellers er ledigheten på 1,8 prosent helt ledige og 0,7 prosent delvis ledige, totalt 2,5 prosent.
Av alle ledige i fylket er totalt 526 personer permitterte i april, noe som utgjør 0,4 prosent av arbeidsstyrken. Blant de permitterte er 226 personer helt ledige og 300 personer delvis ledige som følge av permittering. Til sammenlikning var 762 personer permittert i april 2022, og utgjorde da en andel på 0,6 prosent av arbeidsstyrken. Yrkeskategorien med høyest antall permitteringer i april 2023, er industrien med 259 helt og delvis permitterte.
De som har vært helt ledige i over 26 uker eller mer, er definert som langtidsledige. Sammenlignet med samme måned i fjor, har andelen langtidsledige (over 26 uker og mer) gått ned fra 37,7 prosent til 31,9 prosent. Andelen langtidsledige over 52 uker er på 17,6 prosent av alle ledige. Fra april 2022 til april 2023 er det 189 personer som har gått fra å være helt ledige til arbeid, utdanning eller annen aktivitet. Andelen langtidsledige i Troms og Finnmark ligger under snittet for landet, hvor andelen langtidsledige er på 39 prosent i april.
- Langtidsledighet er svært utfordrende, både for den enkelte og for samfunnet. Det er derfor gledelig at nedgangen blant de langtidsledige fortsetter. Denne nedgangen kan skyldes at mange av de som ble langtidsledige etter pandemien, har kommet seg i jobb eller utdanning, sier Røymo.
Variasjon i ledigheten i de største bykommunene
Blant de store bykommunene i fylket (Tromsø, Harstad, Alta, Hammerfest og Sør-Varanger) er 958 personer helt ledige. Tromsø har 428 helt ledige som utgjør 1 prosent av arbeidsstyrken, og er bykommunen med lavest ledighet. Alta har 176 helt ledige som utgjør 1,6 prosent, Hammerfest har 112 helt ledige som utgjør 1,8 prosent, Harstad har 167 helt ledige som utgjør 1,3 prosent og Sør-Varanger har 75 helt ledige som utgjør 1,4 prosent.
Kommunen med høyest andel helt ledige er Guovdageaidnu - Kautokeino kommune med 67 ledige som utgjør 4,4 prosent. Laveste ledighet finner vi i Bardu kommune med 9 ledige som utgjør 0,4 prosent av arbeidsstyrken. Flere av de øvrige kommunene har en ledighet under 1 prosent – som Kvæfjord, Tjeldsund, Målselv og Loppa.
Unge ledige under 30 år – sett mål og våg å drømme!
Av de 1 840 som nå er helt ledige i Troms og Finnmark er 566 personer under 30 år, noe som utgjør 30,8 prosent. Av de 1 040 delvis ledige er 226 personer under 30 år, noe som utgjør 21,7 prosent.
Troms og Finnmark har fortsatt en høyere ledighet blant unge helt ledige under 30 år, enn ellers i landet hvor de under 30 år utgjør 27,3 prosent. Blant de unge delvis ledige, er andelen lik med landet på 21,7 prosent.
- Unge som står utenfor arbeid og utdanning nå, risikerer å få en svakere tilknytning til arbeidslivet fremover. Utdanning lønner seg, og det finnes mange muligheter. Nav kan skreddersy individuelle opplegg, ofte sammen med fylkeskommunen, opplæringskontor eller innenfor egne tiltak. Vi oppfordrer de som nå står utenfor arbeidslivet og ikke har formell kompetanse til å oppsøke Nav for råd og bistand. Det er viktig å se etter muligheter – sett mål og delmål, og våg å drømme, sier Røymo.
Arbeidskraftsbehovet er fortsatt stort
I april var det 2 497 helt nye stillinger som ble lyst ut i fylket. Tilgangen på ledige stillinger i april er størst innen yrkesgruppene Helse, pleie og omsorg (757 stillinger), Butikk- og salgsarbeid (298 stillinger), Reiseliv og transport (252 stillinger), Undervisning (223 stillinger) Serviceyrker og annet arbeid (219 stillinger). Disse fem yrkesgruppene dekker til sammen 70 prosent av stillingene utlyst i april.
- Det er stor spenning knyttet til Navs bedriftsundersøkelse som blir offentliggjort i neste måned. Der får vi blant annet vite mer om virksomhetene i Troms og Finnmark og deres forventninger til sysselsetting kommende år, avslutter Røymo.