Publisert 15. august 2024
Til sammen 18 927 personer i Trøndelag er registrert med nedsatt arbeidsevne ved utgangen av første halvår 2024. Av disse er 12 603 mottakere av arbeidsavklaringspenger (AAP). Antall AAP-mottakere har økt med 865 personer det siste året, og utgjør nå 4,1 prosent av befolkningen i aldersgruppen 18-67 år.
Totalt i landet mottok 4,4 prosent av befolkningen AAP ved utgangen av juni. Kun Oslo og Akershus har en lavere andel mottakere enn Trøndelag.
– Økningen i antall mottakere av arbeidsavklaringspenger henger i stor grad sammen med økningen vi har sett i sykefraværet det siste året. Dette understreker hvor viktig det er med fokus på godt arbeidsmiljø, målrettet forebygging av sykefravær og god oppfølging av sykmeldte, sier Torbjørn Aas, direktør i Nav Trøndelag.
Flere unge mottakere
Også i aldergruppen under 30 år øker andelen mottakere av AAP. I alt er det registrert 4 824 personer nedsatt arbeidsevne under 30 år, av disse mottar 2 890 arbeidsavklaringspenger. Antallet under 30 år har økt med 74 personer det siste året og utgjør nå 3,6 prosent.
– Nylig presenterte Nav nye tall som viste at 1 av 5 er utenfor arbeidslivet i Norge. Vi i Nav Trøndelag ønsker å ta nye grep for å hindre at så mange unge havner utenfor arbeidslivet, og har nå sammen med Trondheim kommune søkt om å få gjennomføre et forsøk i Trondheim gjennom prosjektet «Et enklere Nav». Her er målet å hjelpe flere unge ut i jobb eller utdanning, gjennom å gjøre Nav enklere og mindre byråkratisk og hvor vi fokuserer mer på den enkeltes muligheter og styrker enn på helseutfordringer, sier Aas.
3 av 4 unge mottakere har psykiske lidelser
Psykiske lidelser utgjør den største diagnosegruppen for AAP med 43 prosent av mottakerne (angst og depressive lidelser 16,7% og lettere psykiske lidelser 15,2% og andre psykiske lidelser 12,1%). Deretter følger muskel- og skjelettlidelser med 29 prosent. I aldergruppen under 30 år er 73 prosent diagnostisert med psykiske lidelser.
Steinkjer høyest andel mottakere av AAP
Det er relativt store kommunevise forskjeller i andel mottakere av AAP. Lavest andel har Høylandet med 2,2 prosent. Deretter følger Røyrvik (2,9%) og Osen (3,1%). Steinkjer har den høyeste andelen med 5,7 prosent, fulgt av Stjørdal (5,3%) og Meråker (5,2%).