Publisert 28. juni 2024
Ledigheten i Trøndelag øker, men er fortsatt lav. Kun Troms har lavere ledighet enn Trøndelag i utgangen av juni.
Det er nå 4 005 (1,6%) helt ledige og 903 (0,4%) arbeidssøkere på tiltak i Trøndelag. Det gir en bruttoledighet på 4 908 personer, noe som tilsvarer 2,0 prosent av arbeidsstyrken. Det er 1 099 flere ledige enn på samme tid i fjor.
I tillegg er det 1 813 (0,7%) delvis ledige.
Økning av ledige fra bygg og anlegg
Av de helt og delvis ledige, er 474 personer permittert (0,2% av arbeidsstyrken), og av dem er hver fjerde fra bygg- og anleggsbransjen. Bransjen har den nest høyeste andelen av helt ledige i fylket:
– Navs arbeidsmarkedsprognose ble publisert denne uka, og den anslår at arbeidsledigheten vil fortsette å øke framover, i om lag samme takt som den har gjort det siste året. De viktigste grunnene til det er lav aktivitet i bygg- og anleggsnæringen, at forbruket blant folk går ned, og at flere ukrainere registrerer seg hos Nav for å få hjelp til å komme i arbeid, sier direktør Torbjørn Aas i Nav Trøndelag.
Antall langtidsledige er 917, som tilsvarer 23 prosent av alle helt ledige. Det er en økning fra 22 prosent i fjor.
Ledigheten øker mest blant seniorer
Med unntak av den aller yngste aldersgruppen under 20 år, så øker antall helt ledige i alle aldersgrupper. Prosentvis størst økning er det i aldersgruppen 50-59 år, hvor det er 49 prosent flere helt ledige nå, sammenlignet med samme måned i fjor. Høyest andel helt ledige av arbeidsstyrken er det i aldersgruppen 20-24 år, hvor det er 2,2 prosent helt ledige.
Flest ledige med lav utdanning
Antall helt ledige øker innenfor alle yrkesgrupper. Det er flest ledige i gruppen uoppgitt eller ingen yrkesbakgrunn med 668 personer, fulgt av bygg og anlegg (447) og industriarbeid (435). Målt i prosent øker ledigheten mest innenfor undervisning og akademiske yrker med en økning på 62 prosent. Målt i antall personer øker ledigheten mest blant de med uoppgitt eller ingen yrkesbakgrunn (+203), fulgt av bygg og anlegg (+127). Bygg og anlegg har i tillegg den største økningen i delvis ledige.
Halvparten av de helt ledige har utdanning på grunnskolenivå eller ingen/uoppgitt fullført utdanning.
– Vi ser at det fortsatt i en del bransjer er utfordrende å få tak i kvalifisert arbeidskraft. Vi oppfordrer arbeidsgiverne til å se på alternative løsninger og kvalifiseringsløp, gjerne i samarbeid med Nav og Trøndelag fylkeskommune, som samarbeider om fagopplæring gjennom Trøndelagsmodellen, sier Aas.
Økte jobbmuligheter for meglere og konsulenter
I juni ble det registrert i alt 3 326 ledige stillinger, og det er på samme nivå som i fjor (-1%). Sammenlignet med juni i fjor er det en nedgang i registrerte stillinger innen undervisning (-27%), serviceyrker og annet arbeid (-27%) og helse, pleie og omsorg (-17%). Flere stillinger finner vi nå for meglere og konsulenter (+37%), innen ingeniør og ikt-fag (+33%) og reiseliv og transport (+16%).
En kommune uten ledighet
Fem av de 38 kommunene i Trøndelag har en andel helt ledige på under 1,0 prosent. I Røyrvik er det ikke registrert noen helt ledige.
Flatanger har den nest laveste ledigheten i Trøndelag, med 0,5 prosent av arbeidsstyrken registrert som helt ledige, etterfulgt av Selbu og Tydal med 0,8 prosent helt ledige. Skaun er den femte kommunen under prosenten, og har en ledighet på 0,9 prosent.
Høyest andel helt ledige er det i Nærøysund (2,6%), Meråker (2,5%) og Midtre Gauldal (2,0%)