Publisert 27. september 2024
Ledigheten i Trøndelag har økt det siste året. Siden september i fjor er antallet helt ledige økt med 1 253 personer (23%), det er over gjennomsnittet for landet på 12%.
Ved utgangen av september er det 4 243 helt ledige (1,7%) og 918 arbeidssøkere på tiltak (0,4%) i Trøndelag. Det gir en bruttoledighet på 2,1 prosent. I tillegg er 1 760 personer registrert som delvis ledige (0,7%).
– Ledigheten i Trøndelag er fortsatt lav, og vi har i lang tid vært et av fylkene med lavest ledighet. Økningen i ledigheten det siste året er noe Nav har sagt vil komme, og for vårt fylke er økningen som forventet. Det er samtidig viktig å huske at mangel på kvalifisert arbeidskraft fortsatt er en stor utfordring for mange virksomheter i Trøndelag. Det krever at vi framover satser på å kvalifisere arbeidssøkere til yrker som det er behov for. Da trenger vi et tett samarbeid mellom Nav, virksomhetene sjøl, og de som utdanner folk/videregående skoler og universiteter, sier direktør Torbjørn Aas i Nav Trøndelag.
Andelen langtidsledige er i september 23,3 prosent, tilsvarende 967 personer.
Høyest ledighet blant de med lavest utdanning
Av de helt ledige, har 1 224 personer grunnskolenivå som høyeste fullføre utdanning, dette tilsvarer 29 prosent av alle helt ledige. I denne utdanningsgruppa er andelen helt ledige 3,1 prosent av arbeidsstyrken. Videregående skolenivå har en andel på 1,2 prosent helt ledige, mens universitets- og høyskolenivå (kort og lang) har en andel på 1,0 prosent.
– Hver tredje helt ledige har kun grunnskole som høyeste utdannelse. I møte med Nav kartlegger vi ikke bare utdanningsnivå, men også det de kan og har av erfaring. Det kan åpne flere muligheter på arbeidsmarkedet. Videre kvalifisering kan vi også bistå med, gjennom styrket samarbeid med Trøndelag fylkeskommune og arbeidsgivere, sier Aas.
Flest helt ledige er unge menn
Høyest andel helt ledige er i aldersgruppen 20-24 år (2,5%), mens den laveste andelen helt ledige er i aldersgruppen 60 år og over (1,0%). Foruten aldersgruppen 19 år og under har andelen helt ledige økt sammenlignet med september i fjor. 1 761 av de helt ledige er kvinner (1,5 % av arbeidsstyrken), mens 2 482 helt ledige er menn (1,8% av arbeidsstyrken).
Dobling i ledige stillinger i bygg – og anlegg
I alt ble det i september registrert 3 240 ledige stillinger i Trøndelag, det er 2 prosent flere enn samme periode i fjor. Sammenlignet med i fjor er det en økning i antall stillinger innenfor flere yrkesgrupper, blant annet innen bygg og anlegg (99% flere), meglere og konsulenter (63% flere) og ledere (62% flere). Blant yrkesgruppene med nedgang i antall stillinger finner vi undervisning (60% færre) og industriarbeid (19 % færre).
To kommuner uten helt ledige
Både i Tydal og Røyrvik er det ikke registrert noen helt ledige. Rennebu og Røros har begge 1,0 prosent helt ledige. Nærøysund er kommunene med høyest andel helt ledige med 2,5 prosent, etterfulgt av Indre Fosen (2,4%), og Frøya samt Heim med 2,2 prosent.