Publisert 28. februar 2025
Siden februar i fjor har bruttoledigheten i Trøndelag økt med 690 personer, og er nå på 2,4 prosent av arbeidsstyrken. Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, har økt mest i landet i Trøndelag (+13%), i forhold til samme måned i 2024.
– At bruttoledigheten øker mest i Trøndelag kan ha sammenheng med økt bruk av tiltak. Bruken av lønnstilskudd, arbeidspraksis og jobbavklaring er større nå enn for ett år siden. Og det er jo positivt at folk, som ellers ville vært helt eller delvis ledige, kommer i jobb med tiltaksmidler fra Nav, sier direktør Torbjørn Aas i Nav Trøndelag.
Antall helt ledige i Trøndelag er 4 943 (1,9%), delvis ledige 2 049 (0,8%) og arbeidssøkere på tiltak 1 199 (0,5%). Andel helt ledige og tiltaksdeltakere er lavest i Troms (1,8%) og høyest i Østfold (3,8%).
Usikkerhet i flere bransjer
I alt er det 801 permitterte, som utgjør 0,3 prosent av arbeidsstyrken. 460 av disse står registrert som helt ledig, mens 341 står registrert som delvis ledig. På samme tid i fjor var det i alt 875 permitterte. I februar meldte 1 470 nye arbeidssøkere seg til Nav. Av disse sier en av fem at de er permitterte, eller står i fare for å bli permittert.
– Enkelte bransjer opplever stor usikkerhet nå, både på grunn av rentenivå, ordretilgang og folks økonomi. Det gjelder blant annet bygg- og anleggsbransjen og bedrifter som lever av å eksportere produktene sine, sier Aas.
Høyest ledighet blant unge menn
Med unntak av de aller yngste øker ledigheten i alle aldergrupper. Økningen fra i fjor er størst blant 40-49-åringer, med en økning på 19 prosent. Menn i alderen 20-24 år har den høyeste ledigheten (3,7%), mens blant kvinner er ledigheten lavest i de yngste og de eldste aldergruppene (0,8%).
Flest ledige stillinger i helse
I februar ble det lyst ut 4 619 ledige stillinger i fylket, litt færre enn i samme måned i fjor. Flest stillinger er lyst ut innenfor helse, pleie og omsorg (1 000), men det er også innenfor denne yrkesgruppen nedgangen i utlyste stillinger er størst (-36%). Det er kun stillinger uten krav til formell kompetanse som har større nedgang. Det er også relativt stor nedgang i stillingstilgangen innenfor bygg og anlegg (-31%), kontorarbeid (-22%) og ingeniør- og ikt-fag (-20%).
– Det finnes jobber i Trøndelag, men det kan kreve at man kan må flytte på seg eller pendle. Kvalifisering til andre yrker, gjennom satsningen Trøndelagsmodellen og prosjektet Menn i helse er også muligheter man kan undersøke. Her er Nav med på laget, sier Aas.
Yrker innenfor jordbruk, skogbruk og fiske, butikk- og salgsarbeid og industriarbeid har en betydelig økning i ledige stillinger sammenliknet med i fjor.
Med unntak av Lierne og Osen er det lyst ut stillinger i alle fylkets kommuner i februar.
Tydal under en prosent ledighet
Som eneste kommune med en andel helt ledige under en prosent, finner vi Tydal med 0,8 prosent helt ledige. Deretter følger Osen (1,2%) og Selbu, Snåsa og Lierne med 1,4 prosent. Høyest ledighet er det i Nærøysund (3,3%), Grong (2,8%) samt Ørland og Meråker med 2,4 prosent.
