Publisert 2. september 2024
Siden august i fjor har antall arbeidssøkere i Trøndelag økt med 1 293 personer. Finnmark (+ 26%) og Trøndelag (+24%) er fylkene med størst prosentvis økning i ledigheten det siste året.
Ved utgangen av august er det 4 448 helt ledige (1,8%) og 829 arbeidssøkere i tiltak (0,3%) i Trøndelag. Det gir en bruttoledighet på 2,1 prosent av arbeidsstyrken. I tillegg er 1 588 personer registrert som delvis ledige (0,6%). Økningen er størst for arbeidssøkere på tiltak, og det er ordningen med lønnstilskudd som øker mest.
– Lønnstilskudd er et av de arbeidsretta tiltakene fra Nav, og er en midlertidig ordning der Nav dekker en del av lønnen til en ansatt i en periode. Arbeidsgiver ansetter kandidaten i en vanlig hel- eller deltidsstilling med ordinær lønn, og får deler av lønna betalt av Nav. Målet er å hjelpe flere med å få eller beholde en fast jobb, forteller direktør Torbjørn Aas i Nav Trøndelag.
Han mener Nav kan hjelpe flere arbeidsgivere til å finne og prøve ut ansatte de ellers ikke ville ansatt ved hjelp av tiltak fra Nav.
Andelen langtidsledige er i august 23 prosent, som er nær 1000 personer. Det er over 200 flere personer enn på samme tid i fjor.
Seks av ti helt ledige er menn
Med unntak av de aller yngste under 20 år øker antall helt ledige i alle aldergrupper, og prosentvis mest i aldergruppen 50-59 år. Ledigheten er høyest for menn i alderen 25-29 år (2,6%) og lavest for kvinner i alderen 50-59 år (0,8%). Nær seks av ti helt ledige er menn. Som andel av arbeidsstyrken er ledigheten 1,9 prosent for menn og 1,6 prosent for kvinner.
Økt antall helt ledige i alle yrkesgrupper
Sett bort fra de som ikke har eller ikke har oppgitt yrkesbakgrunn, er det flest helt ledige med bakgrunn fra bygg og anlegg (474), industriarbeid (456) og butikk- og salgsarbeid (420). Sammenlignet med i fjor, er den relative økningen størst i yrkesgruppene akademiske yrker (55%), undervisning (45%) og barne- og ungdomsarbeid (42%).
Flere registrerte stillinger
I august ble det registrert 2 739 ledige stillinger i Trøndelag, det er 9 prosent flere enn samme periode i fjor.
– Det er mange ledige jobber, men Navs bedriftsundersøkelse viser at hele en av fire av virksomhetene som trenger flere ansatte, sliter med å rekruttere folk med kompetansen de trenger. Problemet er spesielt stort i helsesektoren, der nærmere halvparten/45 prosent av virksomhetene sier de har problemer med rekrutteringa. De ender enten med å ikke ansette noen, eller å ansette personer uten den kompetansen de trenger eller som har en annen bakgrunn enn de er ute etter. Her er det behov for å tenke annerledes, og vi vet for eksempel at Helsepersonellkommisjonen drøftet muligheten for «pliktår» innenfor helse- og omsorgstjenestene. Reell endring av oppgavefordeling og bruk av annen kompetanse enn i dag er andre områder det er snakket mye om, sier Aas.
Det ble utlyst flest stillinger innenfor yrkesgruppene helse, pleie og omsorg (583), butikk- og salgsarbeid (423) og industriarbeid (297).
En kommune uten ledighet
I Røyrvik er det ikke registrert noen helt ledige. Tydal har 0,5 prosent helt ledige, etterfulgt av Lierne og Flatanger, begge med 1 prosent. Kommunene med høyest andel helt ledige er Nærøysund (2,9%), Indre Fosen (2,4%) og Ørland (2,3%).