Publisert 31. mai 2024
Bruttoledigheten i Trøndelag har økt med 29 prosent (1 144 personer) siden mai i fjor, men ledigheten i Trøndelag er fortsatt blant den laveste i landet. Kun Troms og Nordland har lavere ledighet enn Trøndelag.
Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, er nå 5 022 personer (2%) i Trøndelag, og består ved utgangen av mai av 3 939 helt ledige (1,6%) og 1 083 arbeidssøkere i tiltak (0,4%). I tillegg er 1 747 registrert som delvis ledige (0,7%). Trøndelag ligger fortsatt godt under snittet for landet (1,9%) i andel helt ledige.
– Ledigheten er stabil og lav, men tallet på ukrainere som trenger hjelp fra Nav for å komme i jobb øker fra måned til måned, og påvirker dermed ledighetstalla. Ti ganger så mange ukrainske fordrevne er nå registrert som arbeidssøkere hos Nav i Trøndelag (629), sammenliknet med samme tid i fjor, og 345 av dem oppgir at de er helt uten jobb. Å få disse raskt i jobb er en stor og viktig oppgave for oss, sier direktør Torbjørn Aas i Nav Trøndelag.
Flere langtidsledige
577 av de helt og delvis ledige er permitterte, noe som utgjør 0,2 prosent av arbeidsstyrken.
– Årets bedriftsundersøkelse fra Nav i Trøndelag ble publisert 7. mai, og viser at hver fjerde virksomhet mislyktes med å få tak i kompetansen de søkte. Undersøkelsen, som hele 1 073 trønderske bedrifter svarte på, viser også at flere enn tidligere har ansatt folk med lavere eller annen kvalifikasjon enn det de opprinnelig var ute etter. Kompetansegapet er stort i enkelte bransjer, og det er blant annet Nav sin oppgave å forsøke å bedre bildet, gjennom å kvalifisere flere, i samarbeid med arbeidsgivere og utdanningsinstitusjoner, sier Aas.
Antall langtidsledige er 921, som tilsvarer 23 prosent av alle helt ledige. I samme måned i fjor var andel langtidsledige 22 prosent. Målt i antall er det en økning på 240 personer.
Høyest ledighet blant unge menn
Antall helt ledige øker i alle aldergrupper, og aller mest i aldergruppen 40-49 år. Her har det blitt 233 flere helt ledige det siste året, noe som er en økning på 42 prosent.
Blant kvinner er ledigheten nå 1,3 prosent, mens den er 1,8 prosent blant menn. Den høyeste ledigheten målt i prosent har menn i alderen 20-24 år (2,8%). Lavest ledighet er det blant kvinner i alderen 60 år og over (0,7%).
Øker mest i bygg og anlegg
Med unntak av primærnæringene øker antall helt ledige i alle yrkesgrupper. Den største økningen finner vi blant personer uten registrert yrkesbakgrunn og innenfor bygg og anlegg. I sistnevnte næring har antall helt ledige økt med 179 personer det siste året, som er en økning på 54 prosent. Ledigheten øker også relativt mye innenfor akademiske yrker og innenfor ingeniør- og ikt-fag.
Nedgang i utlyste stillinger
I mai ble det registrert 3 036 ledige stillinger, det er 4 prosent færre enn i fjor. For landet er det en økning på 8 prosent. Det ble registrert en eller flere stillinger i alle de trønderske kommunene. Flest stillinger ble registrert i yrkesgruppen helse, pleie og omsorg (726), etterfulgt av butikk- og salgsarbeid (384).
– Selv om de fleste arbeidsgivere nok allerede har rekruttert ferievikarer for sommeren, er det fortsatt muligheter for jobb. Akkurat nå er det mange sommerjobber i fylket, registrert på arbeidsplassen.no. Sommerjobb er fin måte for ungdom å bli kjent med arbeidslivet på, i tillegg til å tjene penger, sier Aas.
Sammenlignet med mai i fjor, er det store forskjeller i antall registrerte stillinger i yrkesgruppene. Blant annet er det i undervisning registrert 41 prosent færre stillinger år, reiseliv og transport har 13 prosent færre stillinger. Bygg og anlegg har 21 prosent flere stillinger, mens ingeniør- og ikt-fag har 31 prosent flere stillinger.
Seks kommuner under en prosent
Seks kommuner har en andel helt ledige av arbeidsstyrken under en prosent. Lavest andel har Flatanger, med 0,5 prosent av arbeidsstyrken, etterfulgt av Osen og Leka, hvor andelen er 0,7 prosent. Nærøysund har den høyeste andelen helt ledige med 2,6 prosent. Ørland og Midtre Gauldal har nest høyeste ledighet, med 2,2 prosent.