Publisert 2. august 2024
Ved utgangen av juli var det 1 256 flere ledige i Trøndelag enn på samme tid i fjor.
I alt er 5 217 personer registrert som helt ledige eller arbeidssøkere i tiltak i Trøndelag. Av disse er 4 390 helt ledige (1,7%) og 827 arbeidssøkere i tiltak (0,3%). Dette gir en bruttoledighet på to prosent av arbeidsstyrken (landet 2,5 prosent).
I tillegg er 1 415 personer registrert som delvis ledige (0,6 prosent av arbeidsstyrken).
Forventet økning
– Svekkelsen på arbeidsmarkedet og økningen vi har sett i arbeidsledigheten det siste året henger sammen med økt rente og høy inflasjon. Dette har særlig rammet næringer som bygg og anlegg og varehandelen. Vi ser nå en økning i ledighet særlig innen bygg og anlegg. Det er forventet at arbeidsledigheten vil fortsette å øke framover, i om lag samme takt som den har gjort det siste året. Selv om vi ser at ledigheten nå øker så er ledigheten historisk sett på et veldig lavt nivå og det er mange ledige stillinger i markedet, sier Torbjørn Aas, direktør i Nav Trøndelag.
Troms er fylket med landets laveste andel helt ledighet, fulgt av Nordland og Trøndelag.
Flere ledige innen bygg og anlegg
Siden juli i fjor har det blitt flere helt ledige i alle yrkesgrupper. Målt i antall personer øker ledigheten mest blant de med bakgrunn fra bygg og anlegg (172 flere), fulgt av personer uten, eller med uoppgitt yrkesbakgrunn (128 flere).
Målt i prosent øker ledigheten mest for personer innenfor ingeniør- og ikt-fag som har økning på 74 prosent og innenfor undervisning med en økning på 65 prosent.
Til sammen 388 personer er helt eller delvis permittert fra jobben. Hver fjerde permittert kommer fra bygg og anlegg, 19 prosent kommer fra industriarbeid og 17 prosent fra ingeniør- og ikt-fag. Antall permitterte har økt med 90 personer det siste året.
Nedgang i etterspørselen etter arbeidskraft
I juli er det lyst ut 2 836 stillinger, en nedgang på 13 prosent fra samme måned i fjor. Det er flest ledige stillinger innenfor helse- pleie og omsorg (571), fulgt av reiseliv og transport (314) og butikk- og salgsarbeid (294).
Målt i prosent er det størst nedgang i ledige stillinger uten krav til yrkesbakgrunn (-82%), industriarbeid (-39%) og undervisning (-35%).
Høyest ledighet i Indre Fosen og Nærøysund
Fire av Trøndelags kommuner har en ledighet under 1 prosent i juli. I Tydal og Røyrvik er det ikke registrert noen helt ledige, mens det i Flatanger og Leka er 0,7 prosent ledige. Høyest andel ledige har Indre Fosen (2,9%), fulgt av Nærøysund (2,7%). Det siste året har ledigheten økt mest i Overhalla, Stjørdal og Snåsa.