Publisert 28. mars 2025
Siden mars i fjor har bruttoledigheten i Trøndelag økt med 779 personer. Bruttoledigheten er nå på 2,4 prosent av arbeidsstyrken og antall langtidsledige har økt i fylket.
I Trøndelag er det ved utgangen av mars 4 814 helt ledige (1,9%) og 1 262 arbeidssøkere på tiltak (0,5%). I tillegg er 1 989 registrert som delvis ledige (0,8%). Siden samme måned i fjor har antall helt ledige økt med 12 prosent, tilsvarende 510 personer, og antall på tiltak har økt med 269 personer, tilsvarende 27 prosent.
– Bruttoledigheten i Trøndelag ligger lavere enn landssnittet som er på 2,7 prosent, men vi er ikke lenger blant fylkene med lavest ledighet. Også i mars har Trøndelag den største økningen i andelen helt ledige i landet når vi sammenlikner med samme periode i fjor, sier Torbjørn Aas, direktør i Nav Trøndelag.
Flere er ledige lengre – og flere er på tiltak
Blant de helt ledige øker langtidsledigheten i Trøndelag fra 19 prosent i mars i fjor til 23 prosent i år. Til sammen har 1 130 personer hatt en sammenhengende ledighetsperiode på minst 26 uker.
– Det er bekymringsfullt at langtidsledigheten øker. For å bistå arbeidssøkerne slik at de kommer ut i jobb igjen får stadig flere tilbud om tiltak gjennom Nav. I fylket var 1 262 personer på tiltak i mars. De siste årene har vi dreid tiltaksbruken mot lønnstilskudd og opplæringstiltak, hvor vi gjerne samarbeider tett med ulike arbeidsgivere i fylket. Erfaringsmessig gir disse tiltakene gode resultater og god overgang til jobb, sier Aas.
– Samtidig gir økende arbeidsledighet en glimrende anledning for de virksomhetene som fortsatt har behov for nyrekruttering til å skaffe seg arbeidskraft, fortsetter Aas.
Færre permitterte
Antall permitterte er lavere i mars i år enn i 2024. I alt er 752 av arbeidssøkerne permittert, tilsvarende 0,3 prosent av arbeidsstyrken. Av disse er 453 helt permittert, og 299 delvis permittert. På samme tid i fjor var 831 permittert.
Antall utlyste stillinger gikk ned
I løpet av mars ble det registrert 3 777 ledige stillinger, dette er 12 prosent færre enn for ett år siden. For hele landet er det 10 prosent færre stillinger nå enn i fjor. Stillinger innenfor yrkesgruppene jordbruk, skogbruk og fiske (175%), bygg og anlegg (+16%) samt helse, pleie og omsorg (+6%) er de eneste som har økt antall stillinger sammenlignet med i fjor.
Andelen helt ledige høyest i aldersgruppa 20-24 år
Sammenlignet med mars i fjor er det flere helt ledige i alle aldersgrupper fra 25 år og eldre. Størst er økningen i aldersgruppene 40-49 år og 50-59 år, hvor det er 19 prosent flere helt ledige. Andel helt ledige av arbeidsstyrken er størst i aldersgruppene 20-29 år, hvor 2,5 prosent er ledige.
Av de som er registrert som delvis ledige, er en økning i alle aldersgrupper bortsett fra de aller yngste under 20 år. Økningen er størst i aldersgruppene 20-24 år og 25-29 år, hvor det er blitt henholdsvis 17 og 19 prosent flere delvis ledige. Det er også disse aldersgruppene som har høyest andel delvis ledige.
Tre kommuner med ledighet over tre prosent
20 kommuner i Trøndelag har flere helt ledige nå, enn for et år siden. Fire kommuner har uendret antall, mens 14 kommuner har færre helt ledige.
Tydal har den laveste andelen helt ledige av arbeidsstyrken med en prosent, etterfulgt av Osen (1,2%) og Midtre Gauldal, Åfjord samt Snåsa som har 1,3 prosent. Tre kommuner har en andel helt ledige over tre prosent, det er Nærøysund med 3,3% prosent samt Grong og Namsskogan med 3,1 prosent.
Fakta
Informasjon om justeringer i arbeidsmarkedsstatistikken i mars 2025
Det pågår for tiden et større moderniseringsarbeid på arbeidsmarkedsområdet i Nav.
Som følge av moderniseringen må statistikkløsningene som ivaretar arbeidsmarkedsstatistikken tilpasses og etter hvert etableres på nytt med data fra nye fagsystemer. Dette medfører at det i en periode framover vil være justeringer og mulige brudd i arbeidsmarkedsstatistikken. Nav kommer til å opplyse om effekter og brudd i på nettsiden under:
https://www.nav.no/no/nav-og-samfunn/statistikk/arbeidssokere-og-stillinger-statistikk/relatert-informasjon/om-statistikken-arbeidssokere
