Publisert 7. mai 2024
Navs bedriftsundersøkelse for 2024 viser at de fleste bedriftene i Telemark forventer en stabil utvikling. Allikevel er det mangel av arbeidskraft innen ulike yrkesgrupper og næringer.
Navs bedriftsundersøkelse kartlegger etterspørselen etter arbeidskraft for det neste året. 614 bedrifter i Telemark svarte på undersøkelsen i perioden fra januar til mars 2024.
- Bedriftsundersøkelsen er en god indikasjon på hva arbeidsmarkedet trenger. Det er viktig at Nav og våre samarbeidspartnere hjelper flere arbeidssøkere med å skaffe seg den kompetansen arbeidsmarkedet etterspør. Det må vi gjøre i nært samarbeid med arbeidsgiverne som kanskje er den viktigste aktøren for å hjelpe folk i arbeid, sier direktør i Nav Vestfold og Telemark Anders Anundsen.
Mange næringer er optimistiske
De fleste bedriftene svarte at de forventer et uendret antall ansatte det neste året. 22 prosent av bedriftene i Telemark forventer å øke antall ansatte det kommende året, mens 11 prosent forventer nedbemanning. De mest positive bedriftene er innen kommunikasjon, elektrisitet, renovasjon og overnatting- og serveringsvirksomheter.
Størst mangel innen helse
Ut fra resultatene estimeres det at bedriftene i Vestfold mangler 1 362 arbeidstakere. Det er størst mangel av arbeidskraft i helsesektoren. Det mangler også fagarbeidere i andre næringer, som sveisere, elektrikere, servitører og frisører.
Rekrutteringsproblemer
20 prosent av bedriftene svarte at de hadde forsøkt å rekruttere arbeidskraft uten å få tak i noen, eller ansatt noen med lavere eller annen kompetanse enn de i utgangspunktet søkte etter. Andelen bedrifter som har ansatt noen med lavere eller en annen kompetanse har økt de siste årene.
Helse- og sosialtjenester er en av bransjene med størst rekrutteringsproblemer i Telemark, og er også den bransjen som i størst grad ansetter noen med lavere eller annen kompetanse enn de søkte etter.
- Når en ikke får tak i den kompetansen arbeidsgiver søker etter, er det bra å ansette folk som ikke oppfyller alle jobbkrav og gi opplæring på arbeidsplassen sammen med Nav for å få dekket behovet for kompetent arbeidskraft nå og i framtida. Nav oppfordrer flest mulig av bedriftene med behov for arbeidskraft til samarbeide om kompetanseheving, rekruttering og tilrettelegging på arbeidsplassen- for å hjelpe flest mulig i jobb, sier Anundsen.
Fakta
Navs bedriftsundersøkelse ser på hvilke forventninger bedriftene har i forhold til sysselsettingsutviklingen det kommende året, om bedriftene har mislyktes i å rekruttere arbeidskraft de siste tre månedene og om dette skyldes for få kvalifiserte søkere på stillingene. På bakgrunn av disse svarene estimeres en mangel på arbeidskraft.