Evaluering av kompetansetiltak for langtidssykemeldte
Oslo Economics har evaluert forsøket kompetansetiltak for langtidssykmeldte. Evalueringen bygger videre på en prosessevaluering av samme forsøk fra 2022.
Som en del av avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) for 2019-2024 har Arbeids- og velferdsdirektoratet prøvd ut kompetansetiltak for langtidssykmeldte i fem fylker. Oslo Economics har evaluert forsøket. Evalueringen bygger videre på prosessevaluering som ble gjennomført i 2022, og tar for seg:
status og utfall for personer som har fått opplæringstiltaket
Navs forvaltning av tiltaket og veiledernes erfaringer med det
hvordan tiltaket er et meningsfullt og nyttig i Navs oppfølging av sykmeldte
hvordan arbeidsgiverne tolker og praktiserer tilretteleggingsplikten
vurdering av om det er hensiktsmessig å skalere opp utprøvingen av tiltaket, og hvordan vi kan øke bruken av tiltaket i sykefraværsoppfølgingen generelt
Rapporten viser tiltaket oppleves som et positivt tilskudd i sykefraværsoppfølgingen, til tross av at bruken har vært begrenset. Mange av kartleggingene som er gjennomført, har ikke endt opp med et kompetansetiltak. Veilederne erfarer likevel at kartleggingen har en stor verdi, fordi samtalen bidrar til å tenke nytt og avdekker også behov for andre tiltak.
Da systemet for sykefraværsoppfølging i dag ikke er tilpasset å gi oppfølging til utvalgte grupper, har det vært tid- og ressurskrevende for Nav å identifisere og følge opp deltakere som er aktuelle for tiltaket. For å benytte opplæringstiltaket for sykmeldte må Nav jobbe på en ny måte, og tilrettelegge for tidlig oppfølging.
Rapporten viser at kun enkelte arbeidsgivere tilbyr opplæring som tilretteleggingstiltak for sykmeldte. Arbeidsgivere kan heller ikke ta en avgjørende rolle når det gjelder å avklare og motivere sykmeldte for overgang til ny arbeidsgiver. Det er derfor rom for at Nav bidrar til å følge opp sykmeldte som har behov for annet arbeid på grunn av helseutfordringer.
Mer enn halvparten av deltakerne har fått ny jobb i etterkant av tiltaket, og andelen øker jo lengre tid det har gått. Dette indikerer at tiltaket har bidratt til endring i deltakernes arbeidssituasjon. Samtidig viser rapporten at en betydelig andel går over på helserelaterte ytelser også i etterkant av tiltaket.
Forskerne bak rapporten anbefaler at forsøket avsluttes, men at Nav bruker kunnskapen og erfaringene fra forsøket med tidlig oppfølging inn i det videre arbeidet med oppfølging av målgruppen.
Evalueringen ble gjennomført fra 2023 til 2024 og bygger på tidligere prosessevaluering fra 2022 gjennomført av Oslo Economics.
Tiltaket kompetansetiltak for sykemeldte er prøvd ut i fem fylker: Nordland, Troms og Finnmark, Agder, Innlandet og Øst- Viken.
Evalueringen er basert på individdata om deltakere i kompetansetiltaket og deres arbeidstilknytning fra Nav. Forskerne har i tillegg intervjuet ansatte i Nav, arbeidsgivere, de fylkesvise prosjektgruppene og referansegruppen for forsøket.