Kunnskapsproduksjon med relevans for IA-avtalen 2019–2024
NORCE har gjennomført en kunnskapsoppsummering med relevans for IA-avtaleperiode 2019-2024 hvor forskerne har oppsummert og sammenstilt 101 publikasjoner.
Formålet med oppdraget har vært å oppsummere og systematisere kunnskapsproduksjon med relevans for inneværende IA-avtaleperiode. Prioriterte områder i avtalen er forebyggende arbeidsmiljøarbeid og innsats mot lange og/eller hyppige gjentakende sykefravær. Ønsket kunnskap som skulle inkluderes i sammenstillingen omfatter fagfellevurderte publikasjoner, grå litteratur (rapporter), og prosjekter finansiert av FoU-programmet under IA-avtalen og IA-bransjeprogrammene.
Funn
I perioden er det generert mye kunnskap om risikofaktorer. Hovedvekten av studiene forskerne identifiserte er studier på yrkesgrupper innen offentlig sektor og helse -og velferdstjenester. En rekke studier omhandler arbeidstidsordninger og omorganisering. Videre tar flere studier opp tema relatert til utfordringer i arbeid som spesielt kvinner utfører (arbeid som innebærer kontakt med mennesker (brukere, pasienter, kunder)). Det er spesielt relevant å trekke frem studier som viser sammenhenger mellom sykefravær og vold og trusler fra brukere. Forskerne identifiserte få studier som spesifikt adresserer digital eller teknologisk utvikling og nye arbeidsformer, men de få som ble identifisert viser sammenheng (og økt risiko) med sykefravær. Studiene synligjør videre bransjevise forskjeller i risiko.
NORCE fant en rekke studier i den fagfellevurderte litteraturen, men først og fremst i den grå litteraturen, som omhandler tiltak, virkemidler og ytelser som faller inn under IA-avtalens prioriterte hovedområder. Dette inkluderer enkelte effektstudier, men majoriteten er studier som synliggjør aktørenes erfaringer med ulike virkemidler og tiltak.
Studiene bidrar med:
- Kunnskap om hvordan skape gode forutsetninger for virksomhetenes arbeid med forebygging av sykefravær og frafall fra arbeidslivet.
- Kunnskap om metodikker for å utvikle og endre arbeidsmiljø og eksponering.
- Kunnskap om rehabiliteringsprosesser som inkluderer arbeidsplass.
- Kunnskap om organisatoriske tiltak og virkemidler via Nav.
Basert på kunnskapssammenstillingen er det flere implikasjoner og anbefalinger som du kan lese mer om i rapporten fra NORCE (pdf)
Fakta
- Studien er gjort på oppdrag fra Arbeids- og velferdsdirektoratet, og er en del av FoU-programmet under IA-avtalen.
- Studien er en sammenstilling av relevant kunnskapsproduksjon for inneværende IA-avtale. Forskerne har søkt på engelsk etter relevante fagfellevurderte artikler og litteratur i følgende databaser:
- Medline/PubMed
- ERIC
- Scopus
- PsycInfo (Ovid)
- Idunn.no (fagfellelitteratur på norsk)
- Google Scholar (grålitteratur)
- Rapporten oppsummerer og sammenstiller 101 publikasjoner (56 fagfellevurderte artikler og 45 rapporter). Dette omfatter også studier som de som har lest utkast av rapporten har supplert med informasjon om, i etterkant av søkene.