RISKOFF
Rapport fra prosjektet RISKOFF, hvor forskere har kartlagt arbeidsmiljøet på utvalgte kvinnedominerte arbeidsplasser, samt utviklet og implementert intervensjoner.
I prosjektet Risikostratifiserte forebyggende arbeidsmiljøintervensjoner på kvinnedominerte arbeidsplasser i offentlig sektor (RISKOFF) har forskere fra SINTEF gjennomført kartlegginger av arbeidsmiljøet i to barnehager og to sykehjem, alle kommunale, gjennom intervjuer og aksjonsorientert forskning. Forskerne har også utviklet og gjennomført fire arbeidsplass-intervensjoner, og samlet inn fysiologiske data av søvn og aktivitet. I tillegg har de ansatte fylt ut en digital dagbok før og etter intervensjonene.
Prosjektet belyser følgende problemstillinger:
- Hvilke elementer i arbeidshverdagen skaper en belastning som bidrar til akkumulert belastning som til slutt resulterer i et langtidssykefravær?
- Hvordan kan de identifiserte belastningene forebygges for å redusere risiko for lange og/eller hyppige sykefravær?
- Hvordan kan intervensjoner på arbeidsplassen bidra til å forebygge sykefravær og bedre arbeidsmiljøet?
- Hvordan kan et styrket partssamarbeid bidra til et arbeidsmiljø som forebygger helseproblemer, sykefravær og tidlig avgang fra arbeidslivet?
Systematisk forebyggende HMS-arbeid kan bidra til bedre organisering av arbeidshverdagen, gjennom å redusere belastningen for de ansatte og dermed også risikoen for arbeidsrelatert sykefravær.
Stramme kommunale budsjetter innebærer at det mange steder i dag er minimumsbemanning. Dette fører til at det i liten grad blir tid til systematisk forebyggingsarbeid, samtidig som støtten ansatte har i hverandre forsvinner fordi de ikke har tid til å snakke sammen. En løsning kan være å øke bemanningen, eller å organisere arbeidet på nye måter. Ofte kan små endringer få stor betydning for ansattes arbeidsbelastning. Ifølge rapporten bør ledelsen være lydhøre når ansatte foreslår endringer basert på grundig partssamarbeid, ettersom det kan bidra til lavere sykefravær.
Prosjektet er et eksempel på at utvikling og gjennomføring av kollektivt forankrede intervensjoner i tett samarbeid med arbeidsplassene kan bidra til å redusere arbeidsrelatert sykefravær i barnehager og sykehjem.
Fakta
- Prosjektet er gjennomført med finansiering fra Nav, som en del av FoU-programmet under IA-avtalen.
- Prosjektperioden var 2021-2025.
- Formålet med prosjektet har vært å bidra til økt kunnskap om hvordan partssamarbeid kan forsterke HMS-arbeidet i sykehjem og barnehager, slik at helseproblemer som følge av arbeidet i større grad forebygges.