Sykmeldtes jobbforventninger som prediktor for retur til jobb
NORCE har på oppdrag fra Nav kartlagt og sammenstilt forskning knyttet til sykmeldtes jobbforventninger, og vurdert hva som skal til for at denne kunnskapen kan brukes til Navs oppfølging av sykmeldte.
Bakgrunnen for oppdraget er at Nav i sitt utviklingsarbeid ønsker å utvikle en kunnskapsbasert metode som gjør det enklere for sykmeldte å fortelle om sin situasjon og sitt oppfølgingsbehov for å komme tilbake i jobb. Gjennom en mer treffsikker behovsvurdering ønsker man å identifisere sykmeldte med risiko for langvarig sykefravær på et tidligere tidspunkt, for å kunne prioritere og tilpasse oppfølgingen til de som trenger det mest.
Funn
Forskerne finner at det den sykmeldte selv rapporterer av jobbforventninger er en god indikator på om man kommer tilbake i jobb eller ikke. Denne sammenhengen synes i stor grad å være uavhengig av hvordan man spør.
Overordnet avdekker litteraturen to ulike måter å etterspørre jobbforventninger på. Den ene måten er ved å stille ett enkelt spørsmål, enten formulert som et ‘når spørsmål’ med en definert tidshorisont frem i tid, eller som et åpent ‘om spørsmål’, uten definert tidsangivelse.Den andre måten som ofte ble benyttet var å bruke et spørreskjema som måler den sykmeldtes mestringstro knyttet til arbeid (RTW self-efficacy).
For å kunne svare på spørsmål om jobbforventninger synes det viktig å fortsatt ha et arbeidsforhold å relatere til. Det var stor variasjon i når i et sykefravær man målte jobbforventninger, fra helt i starten av et sykefravær til langt ut i et sykefravær.
Tilsvarende var det stor variasjon i hvordan man målte utfall knyttet til arbeidsdeltakelse eller varighet på sykefraværet. Dette gjør det vanskelig å sammenligne og konkludere på tvers av studier. Noen studier hadde flere måletidspunkt, men de fleste undersøkte kun ved baselinetidspunktet (ved inklusjon i studien).
Forskerne fra NORCE finner få studier som rapporterer om tiltak eller virkemidler, benyttet for å bedre den sykmeldtes jobbforventninger. De har imidlertid inkludert flere intervensjonsstudier som undersøker jobbforventninger, der de sykmeldte deltar i arbeidsrettet rehabilitering eller arbeidsrettede tiltak med mål om å bedre arbeidsevnen slik at de kan komme tilbake i jobb. Det er god grunn til tro at slike arbeidsrettede tiltak også vil påvirke sykmeldtes jobbforventninger. Disse tiltakene har et integrert fokus på helse og arbeid og benytter seg ofte av kognitive tilnærminger.
Oppsummert konkluderer forskerne med at jobbforventinger er en god prediktor for om sykmeldte kommer tilbake i jobb. Det er behov for mer kunnskap om hva som skal til for å bedre den sykmeldtes jobbforventninger. NORCE finner også at det er et kunnskapsbehov knyttet til hvor og hvordan tiltak kan gjennomføres på en kunnskapsbasert og systematisk måte. Videre er det behov for kvalitative studier som kan belyse hva som former jobbforventninger og hvordan de utvikler seg over tid.
Fakta
- Kunnskapsoppsummeringen er gjennomført av forskere fra NORCE med midler fra Nav, og er en del av FoU-programmet under IA-avtalen.
- Hensikten med kunnskapsoppsummeringen har vært å belyse følgende to hovedproblemstillinger:
- Er den sykmeldtes jobbforventninger en god prediktor for varighet av sykefravær og/eller retur til arbeid?
- I hvilken grad og på hvilken måte beskriver litteraturen hvordan den sykmeldtes jobbforventning benyttes inn i oppfølgingen av den sykmeldte?
- NORCE gjennomførte en systematisk kartleggingsoversikt (eng.: scoping review) ved å søke etter fagfellevurdert og grå litterateratur i egnede databaser på engelsk og nordisk språk i perioden 2009-2024.
- Forskerne identifiserte 1920 publikasjoner hvorav 52 ble inkludert i rapporten.
- For å sammenstille litteraturen brukte forskerne en narrativ tilnærming der de beskriver de inkluderte studienes opphavssted, design, mål og hensikt, målgruppe og setting, hvilke resultater de finner og deres konklusjon.