Nav Arbeidslivssentrenes bidrag til utvikling av partssamarbeid i virksomheter
Kartlegging av arbeidslivssentrenes leveranse av modulen "utvikle partssamarbeid", gjennomført av Oslo Economics på oppdrag fra Nav.
Tjenesten «utvikle partssamarbeid» skal bidra til å videreutvikle det tradisjonelle lov- og avtalefestede partssamarbeidet i virksomhetene. Målet er at partsgrupper samarbeider systematisk og kontinuerlig med det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet på arbeidsplassnivå, at partenes kompetanse økes, og at det skapes et driftsnært partssamarbeid som kan utgjøre en utvidet ledelseskapasitet. Det skal tilrettelegge for gode medvirkningsprosesser blant ansatte.
Kartleggingen bygger på case-studier av 24 case-virksomheter som har fått leveransen fra Nav Arbeidslivssenter i fem ulike fylker, og for hver virksomhet har Oslo Economics intervjuet leder, tillitsvalgt(e) og verneombud, og tilhørende IA-rådgiver.
"Utvikle partssamarbeid" er ofte en integrert del av en større leveranse hos virksomheten når Nav arbeidslivssenter jobber med å forebygge eller redusere sykefraværet. Det er stor variasjon i hvordan bistanden til å utvikle partssamarbeid leveres. Noen steder jobber man eksplisitt med å utvikle partssamarbeidet. Andre steder brukes leveransen først og fremst som en arbeidsform i arbeidet med å løse en arbeidsmiljø-utfordring, utvikle rutiner for sykefraværsoppfølging i virksomheten eller lignende.
IA-rådgiverne lener seg ofte på tilgjengelig forskning og kunnskap i leveransene, for eksempel Arbeidsmiljøportalen, Idébanken og materiale fra bransjeprogrammene. I leveransene drøftes ofte både partssamarbeid, sykefraværsoppfølging og arbeidsmiljøarbeid.
I mange av virksomhetene er det nå et etablert et partssamarbeid. Partene opplever at sykefraværsoppfølgingen er forbedret, både gjennom forbedret struktur, bedre kunnskap om rettigheter og plikter, samt bedre forståelse mellom partene og de ansatte. Flere virksomheter har også opplevd en positiv utvikling i det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet, gjennom at partsgruppen samarbeider om å håndtere arbeidsmiljøutfordringer i større grad enn tidligere.
Ifølge rapporten opplever de fleste virksomhetene at bistanden fra arbeidslivssenteret har hatt betydning for å skape forandring, og at de ikke hadde fått til endringer på samme måte uten bistanden.
Fakta
- Dette FoU-prosjektet er finansiert av FoU-programmet under IA-avtalen.
- Intervjuene ble gjennomført i perioden februar til mai 2022. I 15 av de 21 virksomhetene er leveransen fortsatt pågående, og funn fra denne kartleggingen må tolkes i lys av det.