Nav lyser ut FoU-midler for 2025
Temaet for årets utlysning er samhandling med brukere, og søknadsfristen er 10. februar 2025.
Gjennom åpne utlysninger av FoU-midler inviterer Nav forskningsmiljøer til å foreslå prosjekter som kan bidra til å styrke kunnskapsgrunnlaget for praksisutøvelse, tjeneste- og politikkutvikling innenfor ett eller flere tematiske satsingsområder beskrevet i FoU-planen. Denne gangen handler det om temaet samhandling med brukere. Rammen for utlysningen er inntil 30 millioner kroner totalt.
Hva skal prosjektene gi kunnskap om?
Vi har utarbeidet et programnotat som gir en overordnet beskrivelse av kunnskapsbehov som er viktige å få belyst dersom Nav skal lykkes med strategiske ambisjoner for brukermøtene. Teksten er delt inn i fire undertemaer:
- Brukeropplevelser
- Kanalvalg
- Veilederrollen og brukermedvirkning
- Brukertilpasset kommunikasjon og klarspråkarbeid
Innenfor hvert av undertemaene er det gjort presiseringer og avgrensninger.
Det er viktig at forskningen Nav finansierer, holder høy vitenskapelig kvalitet og munner ut i solid kunnskap med nytteverdi. Det er opp til søker å foreslå et design som er egnet til å belyse foreslåtte problemstillinger og temaer, innenfor rammene av forskningsetiske retningslinjer og personvernlovgivning.
Avgrensing
Vi ønsker ikke prosjektforslag som handler om innovasjon, forsøk eller utprøvinger av for eksempel nye samhandlingsmodeller eller ny metodikk. Disse og andre kunnskapsbehov og temaer vil bli ivaretatt gjennom senere utlysninger og annen FoU-aktivitet.
Søknadsprosessen: Utvikling av prosjekter i to trinn
Trinn 1: Vi inviterer forskningsmiljøer til å levere en overordnet prosjektskisse som beskriver hvilke problemstillinger de ønsker å belyse i prosjektet, grovrisset av et forskningsdesign og hvilke metoder som er tenkt brukt. Skissen skal også beskrive forskerteamets kompetanse, og hvordan denne er relevant. Skissene vurderes etter prinsipper for FoU-arbeidet i Nav: relevans, kvalitet og mulig påvirkningskraft (se Navs FoU-plan). I tillegg vil vi vurdere om prosjektforslaget er gjennomførbart.
Trinn 2: Nav vil gå i dialog om prosjektskissen med søkere som går videre til neste fase. Forskningsmiljøene får da mulighet til å videreutvikle prosjektskissene og levere en fullstendig prosjektsøknad.
Nav kan kompensere forskerne for arbeidstimene brukt i trinn to med opptil kr. 30 000 inkl. mva.
Vi understreker at søkere som går videre i konkurransen etter første trinn, ikke nødvendigvis får innvilget endelig søknad. Både prosjektskisser og søknader skal vurderes av et bredt sammensatt utvalg med representanter fra ulike fagmiljøer i Arbeids- og velferdsdirektoratet.
Viktige milepæler i prosessen:
Hvem kan søke?
Forskningsmiljøer og organisasjoner som står på Forskningsrådets liste over godkjente forskningsorganisasjoner, kan søke om prosjektmidler.
Hvordan søke?
Malen for prosjektskissen og veiledning er tilgjengelig under Relatert innhold i høyremenyen. Signert prosjektskisse i maskinlesbart pdf-format sendes til fou@nav.no innen utgangen av 10. februar 2025. Dokumentet skal ikke låses, og det må være mulig å kopiere tekst fra dokumentet.
Spørsmål til utlysningen kan sendes til samme e-postadresse. Utvalgte spørsmål og svar som kommer inn underveis, vil bli publisert på våre nettsider i anonymisert form.