Data og forskning på Nav
På denne siden finner du informasjon om hvordan gå frem for å finne og bestille data, samt om å forske på Nav.
Hva kan Nav bistå med?
- Vi har god oversikt over forskning som gjøres, knyttet til Nav og områdene vi forvalter.
- Vi kan vurdere om den aktuelle prosjektidéen lar seg gjennomføre, og om ønskede data er tilgjengelige.
- Vi publiserer statistikk etter ulike fagområder fra Nav sine ansvarsområder.
- Vi gjør egne analyser på Navs områder. På denne siden kan du lese mer om hvordan vi gjør dette.
- Forskere kan bestille data fra oss, se bestilling av data for mer informasjon. Studenter henvises til å bruke publisert statistikk på nav.no
- Vi kan formidle kontakt med riktig enhet i Nav.
Forske på Nav
Det er mange som ønsker å forske på Nav og våre ansvarsområder. Vi er positive til forskning som bidrar til kunnskapsbasert praksis og tjenesteutvikling.
Samtidig kan det være utfordrende for det enkelte Nav-kontor å håndtere henvendelser fra forskere i en travel arbeidshverdag, eller å stille ansatte til disposisjon som informanter. Vi oppfordrer derfor forskere som ønsker å forske på Nav til å kontakte oss for en dialog om behov og hva som vil være den mest hensiktsmessige fremgangsmåten for det aktuelle prosjektet.
Nav finansierer forsøk, evalueringer og forskning på arbeids- og velferdsområdet innenfor fire definerte tematiske satsningsområder. Vi lyser både ut enkeltoppdrag igjennom egen rammeavtale for FoU, samt i form av åpne utlysninger av prosjektmidler innenfor et av satsingsområdene. I sistnevnte kan forskningsmiljøer, organisasjoner og virksomheter søke om støtte til forsknings- og forsøksprosjekter som bidrar til ny kunnskap. Les mer om pågående utlysninger og prosjekter, samt se vårt rapportarkiv på nav.no/fou.
Vi har dessverre ikke kapasitet til å bistå bachelor- eller masterstudenter som ønsker å gjennomføre datainnsamling i Nav.
Vi har i tillegg begrensede ressurser for å kunne hjelpe med å kontakte Nav-brukere for å innhente samtykke til deltakelse i intervjuer og spørreundersøkelser fra forskningsprosjekter. Prosjektene oppfordres til å vurdere om informanter kan rekrutteres gjennom f.eks. interesseorganisasjoner og medlemsforeninger.
Statistikk og data fra Nav
NAV er Norges, etter SSB, Norges største produsent av offisiell/offentlig statistikk. På denne siden kan du lese mer om praksis, rutiner og retningslinjer rundt offisiell og offentlig statistikk fra NAV.
Nav tilbyr aggregert statistikk og individdata til forskere. Vi publiserer i tillegg aggregert statistikk på de fleste ytelsene i folketrygden og arbeidsmarkedet. For informasjon om hvilke data Nav tilbyr og hvordan bestille data, se siden bestilling av data i sidemenyen.
Statistikk er data om grupper av personer/virksomheter, ikke om identifiserbare enkeltindivider. Nav tilbyr avidentifiserbar informasjon på individnivå.
Individdata betyr et sett med poster med informasjon om enkeltindivider. Individdata kan brukes for å utarbeide aggregert informasjon i form av statistikk. Begrepet individdata benyttes i statistikk, og ved sammenstilling av datasett, for å skille aggregerte data fra grunnlagsdataene som de aggregerte dataene er beregnet fra.
Aggregert statistikk betyr å kombinere eller slå sammen data om enkeltindivider, grupper eller perioder til større grupperinger eller lengre tidsperioder. For eksempel kan statistikk fra enkeltmåneder aggregeres til statistikk for hele året. Eller statistikk for en kommune aggregeres til statistikk på fylkesnivå ved å kombinere tall fra alle fylkets kommuner. Aggregering betyr at mengden informasjon reduseres.
Søknad om dispensasjon fra taushetsplikten i forbindelse med utlevering av individdata til forskning
Nav kan etter en konkret vurdering av prosjektet gi dispensasjon fra taushetsplikten for opplysninger til bruk i forskning i saker innenfor Arbeids- og velferdsdirektoratets ansvarsområder, som for eksempel folketrygdloven, arbeidsmarkedsloven, barnetrygdloven og kontantstøtteloven. For å kunne få tilgang til individdata eller andre data som er underlagt lovbestemt taushetsplikt, må forskeren søke Arbeids- og velferdsdirektoratet om dispensasjon fra taushetsplikten.
Du skal i forkant ha vurdert om du kan innhente opplysningene på andre måter, uten at det kreves dispensasjon fra taushetsplikten, for eksempel ved å innhente samtykke fra de berørte eller ved å benytte anonymiserte data og statistikk.
Nav kan ikke utlevere brukernes kontaktopplysninger direkte til forskningsprosjekter for å sende opplysninger om prosjektet til aktuelle brukere. Om Nav kan bistå med en slik kontakt, vil også avhenge av tilgjengelige ressurser internt i Nav. Det er en forutsetning at forskningen støtter Navs samfunnsoppdrag og målsettinger. Det er Nav som vurderer dette ved forespørsel eller søknad om taushetsplikt fra prosjektet.
Du finner mer informasjon om hvilke data man må søke om dispensasjon for, og om søknadsprosessen under Utlevering av opplysninger etter vedtak om dispensasjon og basert på samtykke.
Personvern
Forskningsinstitusjonen som eier forskningsprosjektet er behandlingsansvarlig for opplysningene som utleveres Prosjektet er ellers ansvarlig for at personopplysningsloven, herunder personvernforordningen følges.
Behandlingsansvarlig eller forskningsprosjektet må selv sørge for at behandlingen av opplysningene har dekning i et gyldig behandlingsgrunnlag, at personvernprinsippene følges, at det gjennomføres en personvernkonsekvensvurdering (PVK/DPIA) for prosjektet, samt at det blir inngått eventuelle nødvendige databehandleravtaler. Vi oppfordrer til å legge ved dokumentasjon på alle disse forholdene ved kontakt med NAV, og da særlig personvernkonsekvensvurderingen for prosjektet. PVK/DPIA må være godkjent ved signering av prosjekteiers institusjon. Les ellers mer om personvern i NAV her.
Kontakt- og søknadsinformasjon
Vennligst presiser i emnefeltet temaet for henvendelsen:
- Henvendelser om å forske på Nav: fou@nav.no
- Bestilling og spørsmål om data: nav.statistikk@nav.no
- Spørsmål om Navs egen forskning og analyse: arbeid.og.velferd@nav.no
- Pressehenvendelser: presse@nav.no
- Søknad om dispensasjon fra taushetsplikten: send søknadsskjema med vedlegg til arbeids.og.velferdsdirektoratet@nav.no, med emne «Dispensasjon – forskerdata».