5. Historikk og sammenlignbarhet over tid
På 1940-tallet startet etaten å produsere en månedlig publikasjon kalt Arbeidsmarkedet. Denne publikasjonen inneholdt bl.a. statistikk over sysselsetting, arbeidssøkere og ledige stillinger. Fra og med 1959 til og med 1966 skiftet publikasjonen navn til Arbeidskraftstatistikk. I 1965 startet man publisering av en rapport om utviklingen på arbeidsmarkedet som inneholdt tabellvedlegg over etatens statistikkproduksjon. Denne publikasjonen ble etter hvert utbygget og utgitt månedlig under navnet Månedsrapport om utviklingen på arbeidsmarkedet. I 1984 ble publikasjonen erstattet av en egen månedlig tabellpublikasjon Arbeidsmarkedsstatistikk. I 1990 byttet denne navn til Månedsstatistikk om arbeidsmarkedet. I oktober 2012 startet Nav publiseringen av supplerende arbeidsmarkedsstatistikk. Denne baserer seg i stor grad på Månedsstatistikk om arbeidsmarkedet.
5.1 Brudd og endringer
2024 oktober. Økt antall stillinger i tilknytning til jobbmesser
I situasjoner hvor arbeidsgiver har et konkret rekrutteringsbehov (ledige stillinger det skal rekrutteres til) kan Nav tilrettelegge for kontakt mellom arbeidsgiver og arbeidssøker på en jobbmesse. Ved å arrangere jobbmesser gir Nav bistand til arbeidssøkere med å få jobb og bistand til arbeidsgivere med å skaffe arbeidskraft. Under gjennomgang av stillingsstatistikken for oktober så har det blitt funnet at det har blitt registrert betraktelig flere jobbmesser enn tidligere. Disse vil være registrert under registreringskilde «meldt til Nav». Da jobbmesser kan inneholder utlysninger som har blitt registrert på arbeidsplassen.no og det hittil ikke foreligger en god måte å korrigere for eventuell overlapp så er det risiko for dobbeltelling mellom «offentlig utlyste» stillinger og stillinger «meldt til Nav».
Omfanget er om lag 1900 stillinger. 66 % av disse har blitt registrert med ukjent yrke og 40% i Oslo og Møre og Romsdal henholdsvis.
Under den strengeste antagelsen om full dobbeltelling vil da økning i tilgang ledige stillinger per virkedag total redusere fra 6% til 1%. For Oslo fra 33% til 20 % og for Møre og Romsdal fra 35% til -7%. Når det gjelder yrke påvirker dette «Ingen yrkesbakgrunn eller uoppgitt» men konklusjoner på andre yrkeskategorier blir ikke påvirket.
2024 oktober. Duplikatkontroll på stillingsannonser.
Fra oktober 2024 innføres duplikatkontroll på stillingsannonser. Annonser som overstiger 50 stillinger vil bli kontrollert og nedjustert dersom de i inneværende måned er oppført med samme arbeidsgiver og har identisk yrkessammensetning.
Duplikatkontrollen deler antall stillinger på antall annonser (Stillinger/Annonser = antall duplikatannonser publisert).
Eksempel: Arbeidsgiver har lagt ut en annonse hvor det søkes etter 50 snekkere i oktober måned. Den samme måneden, altså i oktober måned, legger samme arbeidsgiver ut tre nye annonser hvor det også søkes etter 50 snekkere i hver av de tre annonsene. Duplikatkontrollen vil justere ned antall stillinger til 16 (50:3=16).
2024 september. Endring av maks antall stillinger per annonse.
Navs stillingsstatistikk justerer antall stillinger per annonse slik at annonser med svært mange stillinger reduseres ned til et satt antall. I perioden 2002 til september 2024 ble antall annonser med 100 stillinger og mer satt til 100 stillinger. Etter en analyse av annonser ble maksimal antallet redusert ned til 80 stillinger. Stillingsannonser omtaler som oftest under 10 stillinger og en gjennomgang av utlysningstekster har visst at grensen på 100 ikke lenger var rimelig og at en reduksjon til 80 gjenspeiler et mer reelt bilde og håndterer disse ekstremverdier bedre.
2024. Korrigering av ledige stillinger i juni og juli
Navs stillingsstatistikk justeres antall stillinger per annonse slik at annonser med mer enn 100 stillinger reduseres til 100, og annonser uten oppgitt antall settes til 2. Ved gjennomgang av statistikken for ledige stillinger oppdaget vi at en aktør la ut 100 stillingsannonser med 100 stillinger hver i juli 2024. Ved nærmere undersøkelse viste det seg at tekstene i disse annonsene var svært like, og Nav vurderte at det ikke kunne dreie seg om 100 stillinger per annonse. Derfor ble disse annonsene redusert til 1 stilling hver.
Den samme aktøren gjorde noe lignende med rundt 30 annonser i juni 2024. Vi behandlet disse på samme måte, og korrigerte statistikken for juni 2024.
2020. Total tilgang stillinger for lavt i forbindelse med IT endring
Nav vedlikeholder stillingsdatabasen Arbeidsplassen.no. Denne omfatter stillinger fra samarbeidspartnere, stillinger som arbeidsgivere registrerer selv elektroniske eller manuelt og stillinger som meldes til Nav på andre måter. Databasen omfatter stillingsannonser med en, flere eller ukjent antall stillinger i annonsen. For stillingsannonser med ukjent antall stillinger har Nav fram til 2019 for statistikk lagt inn at dette er to stillinger, basert på analyser av antall stillinger per annonse der det er kjent. I forbindelse med IT-endringer i Nav har dette tallet feilaktig blitt satt til en i 2020. Feilen er korrigert fra og med 2021. Ved sammenlikning med tidligere publisert statistikk må man ta hensyn til feilen i 2020.
Estimert total finnes her.
2018 - 2019 Etablering og overtagelse av fagsystem Arena sin stillingsdatabase til arbeidsplassen.no.
Fram til 2018 var fagsystemet Arena kilde for ledige stillinger i Nav. Løsningen ble avviklet gradvis i perioden og arbeidsplassen.no overtok som kilde.
2017 2. halvår: Samarbeid med aktører i markedet og forbedring av innhentingsmetodene
Antallet nye utlysninger i Navs stillingsportal økte betraktelig etter at det ble inngått samarbeid med ulike aktører i markedet og fordi Nav forbedret innhentingsmetodene. Samarbeidet startet våren 2017 men volumet av endringen var relativt lite før august 2017. Bruddet var i hovedsak ferdig i januar 2018. Det markerte økning i statistikken over ledige stillinger i perioden august 2017 til januar 2018 kan derfor ikke tolkes som en økning i etterspørsel etter arbeidskraft alene. Statistikk for antall ledige stillinger er fra 2019 sammenliknbar med samme periode året før.
2017 - 2020 Kommune- og regionsreform
Fra 1. januar 2018 ble fylkene Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag slått sammen til Trøndelag. I tillegg ble kommunene 1624 Rissa og 1718 Leksvik slått sammen til 5054 Indre Fosen. Kommunene i Trøndelag fikk nye kommunenummer.
I Vestfold ble kommunene 0709 Larvik og 0728 Lardal slått sammen til 0712 Larvik. 0702 Holmestrand og 0714 Hof ble slått sammen til 0715 Holmestrand. 0722 Nøtterøy og 0723 Tjøme ble slått sammen til 0729 Færder.
Ved beregning av historiske tall er de tidligere fylkene og kommunene slått sammen.
2017 - Kommunesammenslåing i Vestfold
Fra 1. januar 2017 ble kommunene 0706 Sandefjord, 0719 Andebu og det meste av 0720 Stokke slått sammen til 0710 Sandefjord. Samtidig ble området Vear overført fra Stokke til 0704 Tønsberg. I statistikken er de tre tidligere kommunene sammenslått til ny kommune 0710 Sandefjord.
2012 – Endring i statistikken fordelt på fylke
Fra og med oktober 2012 danner arbeidssted grunnlaget for statistikk over ledige stillinger fordelt på fylke. Tidligere ble fylkestilhørigheten til Nav-kontor stillingen var tilknyttet benyttet ved publisering av fylkesfordeling. Begge fordelingsvariable for fylke er imidlertid tilgjengelige i Nav for uttak av statistikk. Sammenlignbare tidsserier for fylke basert på arbeidssted er tilgjengelig på Nav.no under Tidsserier, Årsgjennomsnitt.
Statistikken som fordeler seg på bostedsadresse registrert i Arena inkluderer kategorien Øvrige områder. I denne kategorien inngår Svalbard og Jan Mayen.
I forhold til dette gjelder følgende for den enkelte publikasjon eller statistikk:
«Hovedtall, statistikk som gjelder stillinger»:
Grunnlag for fylkesfordeling i denne statistikken er arbeidssted. Dette gjelder fra og med hovedtallspublisering per 2. november 2012, det vil si statistikk per utgangen av oktober 2012. For tidligere perioder er fylkesvariabel i denne statistikken basert på fylkestilhørighet til Nav-kontor stillingen var tilknyttet..
«Supplerende arbeidsmarkedsstatistikk, statistikk som gjelder stillinger»:
Grunnlag for fylkesfordeling i denne statistikken er arbeidssted. «Supplerende arbeidsmarkedsstatistikk» er ny statistikk fra og med oktober 2012 og er supplerende statistikk til «Hovedtall om arbeidsmarkedet».
«Månedsstatistikk, statistikk som gjelder stillinger»:
Grunnlag for fylkesfordeling i denne statistikken er fylkestilhørighet til Nav-kontor stillingen er tilknyttet. «Månedsstatistikken» fases ut fra og med oktober 2012, men publikasjonen oppdateres til og med desember 2012 og vil ligge på Nav.no under Arkiv – Månedsstatistikk.
«Historisk statistikk, statistikk som gjelder stillinger»:
Grunnlag for fylkesfordeling i denne statistikken er fylkestilhørighet til Nav-kontor stillingen er tilknyttet.
2012 - Brudd i statistikken fordelt på yrke
Revidert Standard for Yrkesklassifisering (STYRK-08) ble innført i Arena og i statistikken i januar 2012. Basert på konverteringsnøkkel fra SSB har Nav omkodet alle gamle yrkeskoder til STYRK-08, både i Arena og i statistikk. Denne omkodingen legges til grunn for yrkestall for perioden 2001-2011 som skal være sammenliknbare med yrkestall for 2012 og framover. Yrkesfordeling basert på omkodingen er å betrakte som beregnede verdier. Nav bruker disse til å beregne årsendring og til å sesongjustere yrkestallene. Du kan lese mer om bruddet her.
2008- Håndheving av paragraf 7 i kapitel 3 i arbeidsmarkedsloven.
Ca. 2008 endret seg håndheving av § 7 i kapitel 3 i arbeidsmarkedsloven. Tilgangen ledige stillinger falt til et konstant nivå i påfølgende periode.
2006 - Sammenslåing av Aetat og Trygdeetaten
Fra og med 1. juli 2006 er Aetat og Trygdeetaten slått sammen til én etat.
2003 - Endret definisjon av tilgang ledige stillinger
Nav endret definisjon av tilgang stillinger fra og med januar 2004. Statistikken omfattet fra 2004 ikke lenger kortvarige vakter meld til Nav. Se månedsstatistikk om arbeidsmarkedet desember 2003 og 2004 for å se effekten av bruddet.
2001 - Brudd i statistikken fordelt på yrke
I forbindelse med innføring av nytt saksbehandlingssystem endret Nav i 2001 yrkesklassifiseringssystem fra Nordisk Yrkesklassifisering (NYK-65) til Standard Yrkesklassifisering (STYRK). STYRK er basert på ILO-standarden ISCO-88. Dette medfører brudd i forhold til tidligere publisert statistikk over arbeidssøkere og stillinger. Det er beregnet tilsvarende tall bakover i tid fra og med januar 2000. I tabellene er tidligere publiserte tall for januar 2000 til april 2001 omregnet til fordeling basert på STYRK.
2001 - Nytt saksbehandlingssystem gav fiktiv nedgang i beholdningen av ledige stillinger
I perioden mai 2001 til oktober 2003 ble det innførte nytt saksbehandlingssystem. Endringer i skjema og enkelte presiseringer i instrukser til ytre etat kan ha påvirket tallene noe.
Det nye systemet, som benevnes Arena, erstatter SOFA-søker/-stilling, samt de gamle systemene for dagpenger, tiltak og attføring. I samme periode ble det tatt i bruk et nytt Datavarehus som innebærer endringer i bearbeidingen av statistikken. Ved innføring av nytt saksbehandlingssystem er også rutiner og metoder for registrering av arbeidssøkere og stillinger endret for å forbedre de tjenester som leveres til arbeidssøkere og arbeidsgivere.
Det skjedde en fiktiv nedgang i beholdningen av ledig stillinger etter innføringen av nytt saksbehandlingssystem. Dette betyr at det er blitt brudd i statistikken over beholdningen av ledige stillinger fra og med utgangen av mai 2001. For statistikk over tilgang ledige stillinger er det ubetydelige endringer på grunn av innføring av nytt saksbehandlingssystem.
2000 - Statistikken påvirket av etatens satsing på vikarmarkedet
Satsing på vikarformidling i en periode, særlig innen helse- og omsorgssektoren og undervisningssektoren, medførte at arbeidsgiverne meldte mange ledige stillinger til Nav som ellers ikke ville blitt offentliggjort.
1992 - Gradvis endring i oversikten over ledige stillinger
I 1980-årene ble det mer og mer vanlig at etaten registrerte ledige stillinger som ble offentliggjort i aviser og tidsskrifter, men som ikke var innmeldt. Dette førte derfor til at statistikken over ledige stillinger omfattet en stadig økende andel av alle offentliggjorte ledige stillinger. Sentraliseringen av stillingsregistreringen, som startet med en del prøvefylker på slutten av 1992, har også medvirket til en økning i andelen av offentliggjorte stillinger som var med i etatens statistikk utover i 1990-årene. Nå regner vi med at stillingsstatistikken omfatter praktisk talt alle ledige stillinger som blir publisert gjennom aviser, tidsskrifter etc., men ikke stillinger kun utlyst på internett utenom nav.no.
1983 - Nytt it-system i gav brudd i statistikken
Før 1983 ble det samlet inn statistikk over ledige stillinger som ble meldt til Nav. Skjemaene inneholdt opplysninger om tilgang på stillinger i løpet av måneden, beholdning ved utgangen av måneden og antall formidlinger.
I 1983 ble det innført et it-basert system over ledige stillinger registrert i etaten (SOFA-stilling). Dette systemet medførte et brudd i statistikken over ledige stillinger både når det gjelder tilgangstall og beholdningstall.
5.2 Andre forhold med betydning for statistikken
Andre forhold som kan ha betydning for tolkningen av arbeidsmarkedsstatistikken fra Nav presenteres i arkfanen «Om tabellene» i de ulike rapportene på nav.no.