Arkiv - Sykepengestatistikk per 3. kvartal 2023
Tabeller
- Antall sykepengedager og -tilfeller etter alder. Kvartal (xlsx)(tabell i pdf)
- Antall sykepengedager og -tilfeller etter bosted. Kvartal (xlsx)(tabell i pdf)
- Antall sykepengedager og -tilfeller etter næring. Kvartal (xlsx)(tabell i pdf)
- Antall sykepengedager og -tilfeller etter diagnose. Kvartal (xlsx)(tabell i pdf)
- Antall sykepengetilfeller med oppbrukt sykepengerett. Fylke, Diagnose og alder. Kvartal (xlsx)(tabell i pdf)
Utviklingen for sykepenger 3.kvartal 2023
Det ble utbetalt sykepenger for 7,5 millioner dager i 3. kvartal 2023. Det har vært en oppgang (+ 3,8 %) sammenlignet med 3. kvartal året før. Antall sykepengetilfeller i 3. kvartal har også økt siden fjoråret (+ 9 %). Kvinner står for 58 prosent av sykepengedagene og 61 prosent av sykepengetilfellene, begge andelene er relativt uendret siden fjoråret. Av alle tilfellene med oppbrukt sykepengerett i løpet av kvartalet er 56 prosent kvinner. Totalt ble det utbetalt sykepenger for 12 milliarder kroner i 3. kvartal. Dette er en økning på nesten 10 prosent siden 3. kvartal 2022.
Det var tidligere forsinkelser for saksbehandlingen i sykepengeområdet knyttet til innføring av ny saksbehandlingsløsning. Forsinkelsene førte til reduserte utbetalinger en periode før etterslepet ble tatt igjen. Økningene fra 2022 til 3. kvartal i år må sees i sammenheng med dette.
Blant de ulike diagnosegruppene skyldes 37 prosent av alle sykepengedagene og 35 prosent av sykepengetilfellene muskel- og skjelettlidelser. Dette er etterfulgt av psykiske lidelser med henholdsvis 28 og 27 prosent. Psykiske lidelser har økt mest i forhold til 3. kvartal 2022, både i antall sykepengedager (+ 10 %) og sykepengetilfeller (+ 20 %). I denne diagnosegruppen utgjør diagnosen depressiv lidelse flest av sykepengedagene (28 %) og diagnosen psykisk ubalanse situasjonsbetinget flest av sykepengetilfellene (25 %).
Av de 11 000 tilfellene med oppbrukt sykepengerett skyldes 37 prosent muskel- og skjelettlidelser mens 28 prosent skyldes psykiske lidelser. Diagnosegruppen allment og uspesifisert har hatt størst økning i antall tilfeller med oppbrukt sykepengerett (+ 43%), og utgjør 8,6 prosent av alle de 11 000 tilfellene. Økningen, som vi også så i både 1. og 2. kvartal i 2023, kan trolig sees i sammenheng med mulige senvirkninger etter covid-19. I denne diagnosegruppen utgjør diagnosen for slapphet/tretthet en andel på 61 prosent.
En ytterligere omtale av diagnosekoder er å finne i Sykefraværsstatistikken.
Helse- og sosialtjenester er den næringen som står for den største andelen av sykepengedager (24 %) og -tilfeller (26 %). Overnattings- og serveringsvirksomhet har størst prosentvis økning siden 3. kvartal 2022, både i sykepengedager (+ 27 %) og -tilfeller (+ 31 %). For menn er det bygge- og anleggsvirksomhet som har høyeste andel av både sykepengedager (19 %) og -tilfeller (17 %). For kvinner er denne andelen høyest i helse- og sosialtjenester, både i sykepengedager (36 %) -tilfeller (38 %).
Det er 4,3 prosent av sykepengetilfellene som har brukt opp sykepengeperioden i 3. kvartal. Av alle med oppbrukt sykepengerett var andelen høyest for aldersgruppen 55-59 år med 15 prosent.