Sykefraværsstatistikk - Kvartalstatistikk
Per 2. kvartal 2024
Neste publisering: 28.11.2024
Pressemelding for 2. kvartal 2024
Tabeller
- Legemeldt sykefravær. Tidsserie. Alle kvartal fra 2002 (xlsx)
- Legemeldt sykefravær etter alder - 2. kvartal 2020-2024 (xlsx)(pdf)
- Legemeldt sykefravær etter bosted - 2. kvartal 2020-2024 (xlsx)(pdf)
- Legemeldt sykefravær etter næring - 2. kvartal 2020-2024 (xlsx)(pdf)
- Legemeldt sykefravær etter yrke - 2. kvartal 2020-2024 (xlsx)(pdf)
- Legemeldt sykefravær etter diagnosegruppe - 2. kvartal 2009-2024 (xlsx)
- Legemeldt sykefravær etter enkeltdiagnoser - 2. kvartal 2002-2024 (xlsx)
- Legemeldt sykefravær for gradert sykmelding - 2. kvartal 2014-2024 (xlsx)(pdf)
- Gjennomsnittlig varighet på avsluttede tilfeller. Etter bosted, alder og diagnose. Påbegynt 2. kvartal 2010 - 2023 (xlsx)
- Varighet på avsluttede sykefraværstilfeller. Etter varighetskategori. Antall og andel. Påbegynt 2. kvartal 2010 - 2023 (xlsx)
Økning i legemeldt sykefravær
Det legemeldte sykefraværet i 2. kvartal 2024 er 5,9 prosent som er en økning fra samme kvartal året før (+ 7,1 %). Sykefraværet for menn har økt med 5,2 prosent, mens kvinners sykefravær har økt med 8,3 prosent.
Sykefraværet er høyest innen helse- og sosialtjenester (8,6 %). Faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting hatt størst økning dette kvartalet (+ 14,1 %).
Sykdommer i luftveiene har fortsatt en nedgang (- 7,4 %). Økningen er størst for psykiske lidelser (+ 15,1 %), etterfulgt av sykdommer i nervesystemet (+ 11,5 %). Muskel- og skjelettlidelser er årsak til flest tapte dagsverk og sykefravær med disse diagnosene har hatt en økning på 4,4 prosent.
Kontakt
Ved spørsmål til statistikken eller behov for statistikk på aggregert nivå som ikke finnes i tabellene over, kontakt: nav.statistikk@nav.no
Les om hvilken statistikk vi tilbyr på aggregert nivå her
Virksomheter/ bedrifter som ønsker å se sin egen sykefraværsstatistikk, kan logge seg inn på Navs løsning for Min side arbeidsgiver på nav.no: arbeidsgiver.nav.no/forebygge-fravar/sykefravarsstatistikk
Informasjon som ikke finnes i denne statistikkløsningen blir ikke utlevert av Nav. Nav gir ikke ut diagnosedata per virksomhet/ bedrift, uavhengig av antall ansatte i bedriften.
Informasjon om søknad om individdata til forskning finnes her: Data og forskning på NAV - nav.no
Fakta
Diagnosekode
Diagnose settes av lege og sendes til Nav på skjema 'Vurdering av arbeidsmulighet/Sykmelding' når en person sykmeldes. De fleste sendes inn elektronisk til Nav. Diagnosene er kodet etter standarden ICPC, versjon 2 (“The International Classification of Primary Care”). ICPC er den internasjonale klassifikasjonen for helseproblemer, diagnoser og andre årsaker til kontakt med primærhelsetjenesten. Denne standarden brukes også ved søknad om arbeidsavklaringspenger.
Diagnosekodene er organisert etter organkode (bokstav), og en tallkode for den spesifikke diagnosen. Tallkodene er fordelt i «symptomer og plager» (kodenummer 1-29), «sykdomsdiagnoser» (kodenummer 70-99) og «prosesskoder» (kodenummer 30-69).
En oversikt over de ulike diagnosekodene er tilgjengelig hos Direktoratet for e-helse som er ansvarlig for kodesystemet i Norge.
Endringer i sykefraværsstatistikken fra og med 1. kvartal 2022
Navs kilde til informasjon om sykefraværet er endret i forbindelse med utfasing av gammelt datasystem. Fra og med 1.kvartal 2022 hentes informasjon om tapte dagsverk fra nytt elektronisk mottak for sykmeldinger. Dette kan føre til små endringer i statistikken, sammenliknet med tidligere system.
I forbindelse med testing av ny kilde ble det oppdaget en feil i håndtering av overlappende sykmeldinger fra det gamle systemet. Dette har ført til at enkelte sykmeldingsdager (tapte dagsverk) er telt dobbelt i statistikken. Dette er rettet opp samtidig med innføring av ny kilde for informasjon om tapte dagsverk fra 1.kvartal 2022.
Statistikk fra Arbeids- og velferdsdirektoratet omfatter bare legemeldt fravær. Det samlede sykefraværet (egenmeldt og legemeldt) er tilgjengelig på SSBs nettsider
Kontaktinfo statistikk: nav.statistikk@nav.no