Sykepengestatistikk - Kvartalsstatistikk
Per 4.kvartal 2024
Neste publisering: 28.05.2025
Tabeller
- Antall sykepengedager og -tilfeller etter alder. Kvartal (xlsx)(tabell i pdf)
- Antall sykepengedager og -tilfeller etter bosted. Kvartal (xlsx)(tabell i pdf)
- Antall sykepengedager og -tilfeller etter næring. Kvartal (xlsx)(tabell i pdf)
- Antall sykepengedager og -tilfeller etter diagnose. Kvartal (xlsx)(tabell i pdf)
- Antall sykepengetilfeller med oppbrukt sykepengerett. Fylke, Diagnose og alder. Kvartal (xlsx)(tabell i pdf)
Utviklingen for sykepenger 4. kvartal 2024
Det ble utbetalt sykepenger for 9 millioner dager i 4. kvartal 2024. Dette er en liten nedgang (- 2,3 %) siden 4. kvartal 2023. Antall sykepengetilfeller er i overkant av 270 000 i 4. kvartal 2024. Dette er en nedgang på 5,6 prosent fra samme periode i 2023. Kvinner står for rundt 60 prosent av både sykepengedagene og -tilfellene. Disse andelene er uendret sammenlignet med 4. kvartal 2023.
Et sykepengetilfelle er ethvert tilfelle av utbetalte sykepenger. En person kan ha flere sykepengetilfeller innenfor samme kvartal. Sykepengedager er alle dager som er erstattet av folketrygden og tar ikke hensyn til gradering, i motsetning til tapte dagsverk. Sykepengetallene påvirkes generelt noe av saksbehandlingstid på sykepengeområdet i Nav.
De fleste næringer er uendret eller har hatt en liten nedgang, både i antall sykepengedager og -tilfeller. Helse- og sosialtjenester er fortsatt den næringen som står for den største andelen av både antall sykepengedager (26 %) og -tilfeller (27,1 %).
Blant de ulike diagnosegruppene har også de fleste vært nærmest uendret eller har en liten nedgang siden 4. kvartal 2023. Gruppen med størst endring er sykdommer i luftveiene, både for sykepengedager (- 19,7 %) og -tilfeller (- 16,6 %). Muskel- og skjelettlidelser utgjør den største andelen av både sykepengedager (35 %) og -tilfeller (33,3 %).
Av alle sykepengetilfellene i 4. kvartal 2024, har 5,3 prosent av disse brukt opp sykepengeretten sin. Antall sykepengetilfeller med oppbrukt sykepengerett har gått noe ned sammenlignet med 4. kvartal 2023 og var omtrent 14 600, hvorav 57,6 prosent er kvinner. Likevel har antall tilfeller med oppbrukt sykepengerett gått ned for kvinner (- 6,1 %) og litt opp for menn (+ 2,3 %).
Av alle tilfeller med oppbrukt sykepengerett skyldes 35,9 prosent muskel- og skjelettlidelser mens 30,6 prosent skyldes psykiske lidelser. Disse to diagnosegruppene utgjør 67 prosent av alle som bruker opp sykepengeperioden sin på 12 måneder.
Av alle diagnosegrupper er det kun psykiske lidelser som har en økning (+ 3,2 %) i antall sykepengetilfeller som har gått ut hele sykepengeperioden.
En ytterligere omtale av diagnosekoder er å finne i Sykefraværsstatistikken.
Fakta
Reetablering av sykepengestatistikk
Navs kilde til informasjon om sykepenger ble delvis endret i forbindelse med utfasing av gammelt datasystem med oppstart i 2020. Dette forårsaket et midlertidig bortfall av publiseringer fra og med 1.kvartal 2020.
Da sykepengestatistikken ble reetablert og tall tilbake til 1.kvartal 2020 ble publisert, baserte dette seg på en kombinasjon av den gamle og nye kilden. Denne kombinasjonen gjorde det mulig å reetablere tapte publiseringer på sykepenger, samt å publisere sykepengestatistikk kvartalsvis i tiden fremover.
Sykepengestatistikk lengre tilbake enn 2020 ligger i arkivet. Men statistikken fra og med 2020 er av bedre kvalitet og kan ikke nødvendigvis direkte sammenlignes med den tidligere statistikken.
Definisjon av sentrale begreper finnes i Om statistikken.
Kontaktinfo statistikk: nav.statistikk@nav.no