Medlemskap i folketrygden
Opphold i EØS eller Sveits
Oppholder du deg i EØS uten å jobbe, bestemmer EØS-avtalen hvilket lands trygderegler som gjelder. Det har betydning for om du er medlem i folketrygden.
Innhold på siden
Medlemskap i folketrygden fungerer som en forsikring som gir deg helse- og pensjonsrettigheter. Du kan også ha rett på pengestøtte.
Som medlem må du som regel betale trygdeavgift av inntekten din.
Hvis du ikke er medlem i folketrygden, har du som regel ikke rett til dekning av utgifter til helsetjenester fra Norge. Et unntak fra dette, er hvis du mottar offentlig pensjon eller uføretrygd kun fra Norge. Da vil du normalt ha rett til å få dekket nødvendige utgifter til helsetjenester i det offentlige helsevesenet i landet du bor i.
Hvis trygdereglene i et annet land gjelder for deg, må du kontakte landets trygdemyndigheter for å finne ut hvilke rettigheter og plikter du har der.
Pengestøtte fra Nav
For å få pengestøtte fra Nav, må du i de fleste tilfeller være medlem i folketrygden. Det finnes noen tilfeller der du kan få pengestøtte uten å være medlem, for eksempel hvis du mottar pensjon eller uføretrygd.
Flere typer pengestøtte krever også at du har opparbeidet deg retten til dem, blant annet at du har vært medlem i folketrygden i en viss tid. Hvis du har vært tilknyttet trygdeordningen i et land Norge har trygdeavtale med, kan disse periodene regnes med som om du hadde vært medlem i folketrygden.
I dette kapittelet
EØS-avtalens trygderegler bestemmer hvilket lands trygderegler som gjelder for deg. Du skal bare være dekket av trygdereglene i ett land.
- Belgia
- Bulgaria
- Danmark
- Estland
- Finland
- Frankrike
- Hellas
- Irland
- Island
- Italia
- Kroatia
- Kypros
- Latvia
- Liechtenstein
- Litauen
- Luxembourg
- Malta
- Nederland
- Norge
- Polen
- Portugal
- Romania
- Slovakia
- Slovenia
- Spania
- Sveits*
- Sverige
- Tsjekkia
- Tyskland
- Ungarn
- Østerrike
*Sveits er ikke et EØS-land, men trygdereglene gjelder likevel der hvis du er statsborger i et EFTA-land (Norge, Island, Liechtenstein eller Sveits).
Se fullstendig oversikt over områder der EØS-reglene gjelder i rundskriv til EØS-avtalens bestemmelser om trygd kapittel 1 nr. 3 (Lovdata).
EØS-avtalens trygderegler gjelder for deg hvis du skal til et EØS-land eller Sveits, og er statsborger i Norge eller et av disse landene.
EØS-reglene gjelder også hvis du
- er bosatt i Norden og er eller har vært tilknyttet trygdeordningen i et nordisk land
- oppholder deg i Luxembourg, Nederland eller Østerrike og er eller har vært tilknyttet trygdeordningen i dette landet eller Norge
- er flyktning eller statsløs og bosatt i et EØS-land
Tilhører du ikke en av disse persongruppene?
Da bestemmer folketrygdloven om du er medlem eller ikke. Her finner du folketrygdlovens regler om medlemskap (lovdata.no).
Når du oppholder deg i et EØS-land uten å jobbe, er det trygdereglene i landet der du bor til vanlig som gjelder for deg.
Har du tilknytning til mer enn ett land, avgjøres bosted etter en helhetsvurdering av situasjonen din. Det er ikke avgjørende hvor du har din folkeregistrerte adresse.
Slik vurderer vi bosted
Vi vurderer bosted på bakgrunn av flere opplysninger. De viktigste er
- hvor lenge og hvor ofte du skal være i utlandet
- hva som er årsaken til at du er i utlandet
- familiesituasjonen din
- boligsituasjonen din, og hvor fast den er
- hvor du betaler skatt
- hvis du har ulønnet arbeid, i hvilket land?
- hvis du er student, hvordan finansierer du studiene?
Her kan du se hva som gjelder i din situasjon.
Når du studerer i et annet EØS-land uten å jobbe ved siden av, gjelder trygdereglene i landet der du regnes som bosatt. Du vil fortsatt regnes som bosatt i Norge hvis du
- skal oppholde deg i utlandet i en begrenset periode
- planlegger å flytte tilbake til Norge etter endte studier
- mottar studiestøtte fra Norge
- har din nærmeste familie i Norge
Så lenge du regnes som bosatt i Norge, gjelder norske trygderegler for deg. Dette betyr at du er medlem i folketrygden.
Hvis du trenger en vurdering av hvilket lands trygderegler som gjelder for deg, må du sende oss en søknad.
Søk om avklaring av trygdetilhørighet under opphold i EØS eller Sveits
Slik gjør du det
Arbeid ved siden av studiene
Hvis du begynner å jobbe i studielandet, skal i utgangspunktet trygdereglene der gjelde for deg. Dette vil bety at du mister medlemskapet i folketrygden. Du må ta kontakt med trygdemyndigheten i studielandet for å få informasjon om du blir dekket av trygdeordningen der.
Denne informasjonen gjelder for eksempel hvis du
- studerer deltid
- leser til ex.phil. i utlandet for å ta eksamen i Norge
- studerer ved et norsk lærested via nettet
- er elev i grunnskolen
Når du studerer i et annet EØS-land uten å jobbe ved siden av, gjelder trygdereglene i landet der du regnes som bosatt. For å avgjøre dette, må situasjonen din vurderes etter EØS-reglene om bosted.
Noen opplysninger som er viktige i vurderingen er
- hvor lenge du skal være i utlandet
- hva som er årsaken til at du er i utlandet
- hvor din nærmeste familie bor
- hvordan du betaler for studieoppholdet
Hvis du skal oppholde deg i utlandet i en begrenset periode og finansierer oppholdet med penger fra Norge, kan det tale det for at du fortsatt skal regnes som bosatt i Norge. Det må likevel ses i sammenheng med de andre kriteriene.
Hvis du trenger en vurdering av hvilket lands trygderegler som gjelder for deg, må du sende oss en søknad.
Søk om avklaring av trygdetilhørighet under opphold i EØS eller Sveits
Slik gjør du det
Arbeid ved siden av studiene
Hvis du begynner å jobbe i studielandet, skal i utgangspunktet trygdereglene der gjelde for deg. Dette vil bety at du mister medlemskapet i folketrygden. Du må ta kontakt med trygdemyndigheten i studielandet for å få informasjon om du blir dekket av trygdeordningen der.
Skal du være med familiemedlemmer som skal jobbe i utlandet, gjelder trygdereglene i landet der du regnes som bosatt. Det kan bety at du blir omfattet av trygdeordningen i landet der du har ditt midlertidige bosted.
For å avgjøre hvor du bor, må situasjonen din vurderes etter EØS-reglene om bosted.
Hvor lenge du skal være i utlandet, er en viktig del av vurderingen. Hvis arbeidstakeren du følger med jobber for en norsk arbeidsgiver eller ved en norsk utenriksstasjon, kan det tale for at du fortsatt skal regnes som bosatt i Norge.
Hvis du trenger en vurdering av hvilket lands trygderegler som gjelder for deg, må du sende oss en søknad.
Søk om avklaring av trygdetilhørighet under opphold i EØS eller Sveits
Slik gjør du det
Denne informasjonen gjelder deg som mottar offentlig pensjon eller uføretrygd, for eksempel pensjon fra folketrygden eller Statens pensjonskasse.
Når du ikke jobber, gjelder trygdereglene i landet der du bor til vanlig. Hvilket land dette er, avgjøres av EØS-reglene om bosted.
Skal du veksle mellom å oppholde deg i Norge og et annet land?
Hvis du bytter på å oppholde deg i Norge og i et annet land, må vi gjøre en helhetsvurdering av situasjonen din for å vurdere om du fortsatt er bosatt i Norge etter EØS-reglene. Når du ikke jobber, legger vi spesielt vekt på hvor ofte og hvor lenge du er i utlandet, og hvor du har fast bolig.
Du vil som regel fortsatt regnes som bosatt i Norge hvis du
- har fast bolig i Norge
- tilbringer mer tid i Norge enn i utlandet
Hvis du trenger en vurdering av hvilket lands trygderegler som gjelder for deg, må du sende oss en søknad.
Søk om avklaring av trygdetilhørighet under opphold i EØS eller Sveits
Slik gjør du det
Skal du flytte til et annet land?
Hvis du flytter til et annet EØS-land, er det trygdereglene i dette landet som gjelder for deg. Det betyr at du ikke lenger er medlem i folketrygden.
Kan du ta med alderspensjon eller uføretrygd til et annet land?
Du kan som regel ta med deg alderspensjon og uføretrygd til et annet EØS-land, selv om du ikke lenger er medlem i folketrygden. Du bør undersøke hvilke regler som gjelder for opphold i EØS for pengestøtten du mottar.
Trygdeavgift når du er bosatt i et annet land
Hvis du mottar offentlig pensjon eller uføretrygd kun fra Norge, skal du betale trygdeavgift til Norge. Dette er fordi Norge dekker dine utgifter til nødvendige helsetjenester i landet du bor i, selv om du ikke lenger er medlem i folketrygden. Les mer om helserettigheter i utlandet.
Så lenge du betaler skatt til Norge, betaler du trygdeavgiften sammen med skatten. Hvis du får innvilget skattemessig emigrasjon, må du melde fra til oss så tidlig som mulig. Dette gjelder også hvis du begynner å betale kildeskatt. Da skal du betale trygdeavgiften til Nav.
Hvis du mottar pensjon eller uføretrygd både fra landet du bor i og fra Norge, skal du bare betale trygdeavgift til landet du bor i. Blir du bedt om å betale trygdeavgift i begge land, kan vi vurdere situasjonen din og eventuelt be Skatteetaten stanse trekket.
Du må sende oss et brev der du forklarer situasjonen din. Legg ved dokumentasjon på den utenlandske inntekten din, for eksempel skatteoppgjør eller vedtak om pensjon fra utlandet. Send dokumentene til Nav, og velg at innsendingen gjelder «Trygdeavgift».
Er det mulig å få frivillig medlemskap i folketrygden?
Når du er bosatt i et annet land og dekket av trygdeordningen der, kan du ikke bli medlem i folketrygden. Det er fordi du ikke kan ha rettigheter i to land samtidig.
Du kan likevel få frivillig medlemskap hvis du kan dokumentere at du ikke er trygdedekket i landet du bor i, og fyller vilkårene for frivillig medlemskap.
På helsenorge.no kan du lese om hvilke utgifter til helsetjenester et frivillig medlemskap dekker.
Er du dekket av trygdeordningen i bostedslandet ditt?
For å finne ut om du er dekket av trygdeordningen i landet du bor i, må du ta kontakt med trygdemyndigheten der.
Hvis du ikke er trygdedekket i bostedslandet ditt, kan du søke om frivillig medlemskap i folketrygden. Hvis du er trygdedekket i bostedslandet ditt, kan du be om å bli unntatt fra trygdeordningen der. Før du gjør det, bør du sende en søknad til oss slik at vi kan sjekke om du fyller vilkårene for frivillig medlemskap.
Vilkårene for frivillig medlemskap
Du har rett på frivillig medlemskap hvis du
- har vært medlem i folketrygden i minst 30 år etter at du fylte 16 år
- har vært medlem i minst 10 år umiddelbart før du søker
Fyller du ikke disse vilkårene, kan du likevel få frivillig medlemskap hvis særlige grunner gjør det rimelig. Du må ha vært medlem i folketrygden i minst 3 av de siste 5 hele kalenderårene, og ha nær tilknytning til det norske samfunnet. Du må sende en søknad til oss for å få en vurdering.
Hvis du tidligere har vært trygdedekket i et annet EØS-land, kan disse periodene regnes med som om du hadde vært medlem i folketrygden.
Se hva frivillig medlemskap koster.
Slik søker du om frivillig medlemskap
Selv om du skal til et EØS-land, skal du bruke skjemaet «Søknad om medlemskap i folketrygden under opphold utenfor EØS» (Nav 02-08.05).
Du må legge ved dokumentasjon fra trygdemyndigheten i bostedslandet ditt som viser om du er dekket av trygdeordningen der eller ikke.
Denne informasjonen gjelder deg som kun mottar privat pensjon eller avtalefestet pensjon (AFP). Les hva som gjelder hvis du i tillegg mottar offentlig pensjon eller uføretrygd.
Når du ikke jobber, gjelder trygdereglene i landet der du bor til vanlig. Hvilket land dette er, avgjøres av EØS-reglene om bosted.
Skal du veksle mellom å oppholde deg i Norge og et annet land?
Hvis du bytter på å oppholde deg i Norge og i et annet land, må vi gjøre en helhetsvurdering av situasjonen din for å vurdere om du fortsatt er bosatt i Norge etter EØS-reglene. Når du ikke jobber, legger vi spesielt vekt på hvor ofte og hvor lenge du er i utlandet, og hvor du har fast bolig.
Du vil som regel fortsatt regnes som bosatt i Norge hvis du
- har fast bolig i Norge
- tilbringer mer tid i Norge enn i utlandet
Hvis du trenger en vurdering av hvilket lands trygderegler som gjelder for deg, må du sende oss en søknad.
Søk om avklaring av trygdetilhørighet under opphold i EØS eller Sveits
Slik gjør du det
Skal du flytte til et annet land?
Hvis du flytter til et annet EØS-land, er det trygdereglene i dette landet som gjelder for deg. Det betyr at du ikke lenger er medlem i folketrygden.
Trygdeavgift når du er bosatt i et annet land
Hvis du ikke er medlem i folketrygden, og kun mottar privat pensjon eller AFP, skal du ikke betale trygdeavgift til Norge.
Hvis medlemskapet ditt har opphørt fordi du har flyttet til utlandet, må du kontakte Skatteetaten for å slippe å betale trygdeavgift.
Er det mulig å få frivillig medlemskap i Norge?
Når du er bosatt i et annet land og dekket av trygdeordningen der, kan du ikke bli medlem i folketrygden. Det er fordi du ikke kan ha rettigheter i to land samtidig.
Du kan likevel få frivillig medlemskap hvis du kan dokumentere at du ikke er trygdedekket i landet du bor i, og fyller vilkårene for frivillig medlemskap.
På Helsenorge kan du lese om hvilke utgifter til helsetjenester et frivillig medlemskap dekker. Informasjonen for pensjonister utenfor EU/EØS gjelder også hvis du får frivillig medlemskap under opphold i EØS.
Er du dekket av trygdeordningen i bostedslandet ditt?
For å finne ut om du er dekket av trygdeordningen i landet du bor i, må du ta kontakt med trygdemyndigheten der.
Hvis du er trygdedekket i bostedslandet ditt, kan du ikke få frivillig medlemskap i folketrygden. Hvis du ikke er trygdedekket der, kan du søke om å bli frivillig medlem i folketrygden.
Vilkårene for frivillig medlemskap
Når du mottar privat pensjon eller AFP, har du ikke rett på frivillig medlemskap. I noen tilfeller kan du likevel få det, hvis særlige grunner gjør det rimelig og du
- har vært medlem i folketrygden i 3 av de siste 5 hele kalenderårene
- har nær tilknytning til det norske samfunnet
Hvis du tidligere har vært trygdedekket i et annet EØS-land, kan disse periodene regnes med som om du hadde vært medlem i folketrygden. For å få en vurdering av om du kan få frivillig medlemskap, må du sende oss en søknad.
Se hva frivillig medlemskap koster.
Slik søker du om frivillig medlemskap
Selv om du skal til et EØS-land, skal du bruke skjemaet Søknad om medlemskap i folketrygden under opphold utenfor EØS (Nav 02-08.05).
Du må legge ved dokumentasjon fra trygdemyndigheten i bostedslandet ditt som viser at du ikke er dekket av trygdeordningen der.
Hvis du har behov for en avklaring av hvilket lands regler som gjelder for deg, og om du beholder medlemskapet i folketrygden, må du sende oss en søknad.
Søk om avklaring av trygdetilhørighet under opphold i EØS eller Sveits
Slik gjør du det
I dette kapittelet
Når du er medlem i folketrygden og har inntekt, for eksempel pensjon eller inntekt fra arbeid, må du betale trygdeavgift til Norge.
I noen tilfeller må du betale trygdeavgift selv om du ikke lenger er medlem i folketrygden. Dette gjelder for eksempel hvis du har flyttet til et annet EØS-land og mottar offentlig pensjon eller uføretrygd kun fra Norge.
Les mer om hvor mye du må betale i trygdeavgift.
Hvis du skal oppholde deg i utlandet og får penger fra Nav, må du undersøke om du kan ta med deg støtten. Sjekk informasjon om utenlandsopphold for pengestøtten du mottar.
Ta kontakt med Nav hvis du er usikker.
Du finner informasjon om helserettigheter i utlandet på helsenorge.no.
Hvis du mottar offentlig pensjon eller uføretrygd og har flyttet til et EØS-land eller Sveits, vil du normalt ha rett til helsetjenester i bostedslandet ditt. Utenfor Norden trenger du rettighetsdokument S1 som dokumentasjon. Les mer om dokumentet på helsenorge.no.
Oppdatert 22.11.2024
Chat med oss
Du møter først chatbot Frida som har døgnåpent. Mellom klokken 9 og 15 på hverdager kan du be Frida om å få chatte med en veileder.
Alltid åpen
Skriv til oss
Send beskjed eller nye opplysninger i saken din. Du kan også sende spørsmål.
Svartid er 3 arbeidsdager. Hvis du vil ha svar raskere, kan du bruke chat.
Ring oss på +47 21 07 37 00
Åpent hverdager kl. 9–15. Vi kan ringe deg tilbake hvis ventetiden er over 5 min (gjelder ikke utenlandske telefonnumre).
Se flere telefonnummer og tastevalg