For andre samarbeidspartnere
Funksjonsassistent i arbeidslivet
Funksjonsassistenter hjelper personer med funksjonsnedsettelser med praktiske oppgaver på jobb.
Det finnes også informasjon om funksjonsassistanse i arbeidslivet til privatpersoner og arbeidsgivere.
Hvem er det aktuelt for?
Funksjonsassistent må kunne hjelpe den som mottar tjenesten med praktiske oppgaver på jobb, slik at vedkommende kan utføre arbeidet sitt. Utover dette stilles det ingen bestemte krav til den som skal jobbe som funksjonsassistent.
Funksjonsassistenten kan være
- en kollega som frikjøpes et visst antall timer
- en person som ansettes av arbeidsgiver
- en person innleid fra en ekstern leverandør
Nav refunderer lønnsutgifter til funksjonsassistentens arbeidsgiver.
En funksjonsassistent kan også være brukerstyrt personlig assistent for samme person. Hvis du er det, er det viktig å skille mellom de to assistent-rollene. Se mer om dette under sykefravær lenger ned på siden.
Personer med fysisk funksjonsnedsettelse eller sterkt nedsatt syn, kan få dekket funksjonsassistanse av Nav i forbindelse med arbeid.
Som funksjonsassistent skal du gi nødvendig praktisk hjelp slik at arbeidstaker kan utføre sine arbeidsoppgaver. Funksjonsassistenten kan også være ledsager på tjenestereiser og gi personrelatert assistanse.
Som assistent skal du ikke utføre arbeidstakers ordinære arbeidsoppgaver, heller ikke ved sykefravær eller annet fravær.
Hvor mye kan du få?
Antall timer funksjonsassistanse vurderes individuelt ut fra behov og arbeidssituasjon. Det kan maksimalt innvilges like mange timer som den ansatte er i lønnet arbeid.
Ordningen er rammestyrt. Dersom rammen ikke reduseres, beholdes støtten så lenge vedkommende har behov for det og fyller vilkårene.
Du får betaling per time når du jobber som funksjonsassistent.
Du kan være funksjonsassistent når du er en kollega som frikjøpes, når du ansettes av arbeidsgiver eller når du leies inn fra en ekstern leverandør.
Timebetalingen er knyttet til ansettelsesforholdet, og vil variere.
Nav refunderer lønnsutgifter til funksjonsassistentens arbeidsgiver.
Når du er funksjonsassistent
Nav refunderer feriepenger ved hvert refusjonskrav.
Lønn ved ferieavvikling dekkes derfor ikke og det må trekkes for minimum 4 uker (lovpålagt ferie) når arbeidstaker med funksjonsassistanse avvikler sin ferie.
Nav dekker lønn til syk assistent i arbeidsgiverperioden på 16 dager, slik at arbeidsgiver ikke får utgifter ved korttidsfravær på grunn av sykdom.
- Funksjonsassistanse kan bare benyttes når arbeidstaker faktisk er på arbeid.
- Arbeidsgiver kan få refusjon for lønnsutgifter for deg dersom du ikke kan utføre andre arbeidsoppgaver (i inntil 16 dager)
- Der arbeidstaker har både funksjonsassistanse og brukerstyrt assistanse, er det kommunen som skal dekke det økte behovet for assistanse hjemme ved sykefravær.
- Funksjonsassistanse kan ikke benyttes utover sykmeldingsgraden. Ønsker arbeidstaker å «prøve seg» i jobb igjen må sykmeldingsprosenten reduseres tilsvarende.
- Arbeidstaker må få sitt behov for assistanse dekket.
- Hvis du er syk vil Nav dekke din lønn i arbeidsgiverperioden på 16 dager.
- Nav kan dekke lønn til «vikar-assistent» i inntil 16 dager.
Dersom personen du er funksjonsassistent for blir permittert, er det viktig at du raskt tar kontakt med din arbeidsgiver.
Nav kan bare dekke lønnsutgifter i inntil 16 dager fra den dagen arbeidstaker med funksjonsassistanse blir permittert.
Oppdatert 28.02.2025