Pengestøtte — For leger og tannleger eller andre behandlere
Opplæringspenger
Når en må være borte fra jobb for å få opplæring for et barn eller en voksen, som har en funksjonshemning eller langvarig sykdom.
Det finnes også informasjon om opplæringspenger til privatpersoner og arbeidsgivere.
Innhold på siden
I dette kapittelet
For å få opplæringspenger, gjelder alle disse punktene:
Hvis det er nødvendig med opplæring for å ta deg av barn med funksjonshemning eller langvarig sykdom, kan du ha rett til opplæringspenger. Det kan også gis opplæringspenger etter at barnet har fylt 18 år.
Langvarig sykdom vil si at barnet er forventet å være syk i minst ett år fra sykdommen blir stadfestet. Du kan også få opplæringspenger hvis barnet ditt har utviklings- eller atferdsforstyrrelse, slik som autisme, asperger og ADHD.
Opplæringen må være nødvendig for at du skal kunne ha omsorg for barnet, og dette må dokumenteres fra lege.
Hvem kan få opplæringspenger?
Flere omsorgspersoner kan få opplæringspenger samtidig når dette er nødvendig for å kunne ta seg av barnet. I tillegg til foreldre og steforeldre kan også andre personer ha en klar rolle i omsorgen for å ta seg av barnet, og dermed ha rett til opplæringspenger.
Støttekontakter, avlastningshjem eller profesjonelle har ikke rett til opplæringspenger. Det betyr at det ikke gis opplæringspenger til å lære opp ansatte rundt barnet.
For å få opplæringspenger, må du få opplæringen på en godkjent helseinstitusjon eller ved et spesialpedagogisk kompetansesenter.
Opplæring ved offentlige helseinstitusjoner i kommune- eller spesialisthelsetjeneste kan gi rett til opplæringspenger. Det vil si at for eksempel sykehus og BUP kan regnes som godkjent institusjon. Det samme gjelder private helseinstitusjoner som har avtale med helseforetakene, helsesportsentre og kompetansesenter for sjeldne diagnoser.
Du kan også få opplæringspenger for foreldrekurs ved et offentlig spesialpedagogisk kompetansesenter. Det kan for eksempel være kurs for hørsels- og synshemmede barn, kurs hos PPT og lignende. I noen tilfeller kan også private kompetansesentre godkjennes, hvis det er kvalitetsmessig likestilt med det offentlige tilbudet.
Hva er ikke godkjent som helseinstitusjon?
Det gis ikke opplæringspenger hvis du deltar i opplæring som arrangeres av humanitære organisasjoner, brukerorganisasjoner eller lignende. Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) og hjelpemiddelsentralen er andre eksempler på helseinstitusjoner som ikke er godkjente.
For å ha rett til opplæringspenger, må du ha fravær fra jobb på grunn av opplæring slik at du mister arbeidsinntekt.
Det er flere forhold som må være oppfylt:
- Du har en årsinntekt som er minst 62 014 kroner (halvparten av folketrygdens grunnbeløp).
- Arbeidstiden eller inntekten din er redusert med minst 20%
- Du er under 70 år
For å ha rett til opplæringspenger, må du ha jobbet minst fire uker før du starter opplæringen.
Unntak når du ikke har jobbet fire uker
Perioder med disse pengestøttene kan likestilles med jobb:
- Sykepenger
- Dagpenger
- Foreldre- og svangerskapspenger
- Pleie-, opplærings- og omsorgspenger
Det betyr at du kan ha rett til opplæringspenger hvis du har fått minst én av disse pengestøttene i løpet av de siste fire ukene før du skal ha opplæring.
Vi kan også gjøre unntak hvis du har vært i ulønnet permisjon i inntil 12 måneder etter foreldrepengeperioden, eller hatt andre lovfestede permisjoner etter Arbeidsmiljølovens §§12-1 til 12-5. Du må ha avtalt med arbeidsgiver når du skal tilbake i jobb etter permisjonen. Du kan lese mer om lovfestede permisjoner på Arbeidstilsynet sine nettsider.
Hvis du fortsatt er i permisjon når du skal på opplæring, kan opplæringspengene utbetales med 65% av beregnet inntekt.
Får du arbeidsavklaringspenger?
Arbeidsavklaringspenger gir ikke rett til opplæringspenger. Hvis du kombinerer arbeidsavklaringspengene med arbeid, kan du søke om opplæringspenger hvis du må være borte fra jobben på grunn av nødvendig opplæring.
Bor du i Norge er du vanligvis medlem av folketrygden.
Flere omsorgspersoner kan få opplæringspenger samtidig når dette er nødvendig for å kunne ta seg av barnet. I tillegg til foreldre og steforeldre kan også andre personer ha en klar rolle i omsorgen for å ta seg av barnet, og dermed ha rett til opplæringspenger.
Støttekontakter, avlastningshjem eller profesjonelle har ikke rett til opplæringspenger. Det betyr at det ikke gis opplæringspenger til å lære opp ansatte rundt barnet.
I dette kapittelet
Opplæringspengene skal dekke inntekten du vanligvis har opptil 6 ganger grunnbeløpet, som tilsvarer en årslønn på 744 168 kroner.
Opplæringspengene beregnes etter samme regler som sykepenger.
Det er som hovedregel ingen tidsbegrensning på hvor lenge man kan få opplæringspenger, så lenge alle vilkårene er oppfylt.
Det er egne regler hvis man skal ha opplæringspenger når man er utenfor EØS-området.
Andre tilbud
Mer informasjon når man har sykdom i familien
I dette kapittelet
Omsorgspersonen som får opplæring må selv sende en søknad til Nav om opplæringspenger. For å få opplæringspenger, må vi ha en legeerklæring som bekrefter at opplæringen er nødvendig for å ta seg av barnet.
Legeerklæringen skal fylles ut av lege ved helseinstitusjonen/kompetansesenteret som er ansvarlig for opplæringen, eller lege som kjenner barnets medisinske behov og henviser til nødvendig opplæring.
Nav må ha opplysninger om
- at opplæringen er nødvendig for at omsorgspersonen skal kunne ta seg av og/eller behandle barnet
- hvor mange timer som blir brukt på opplæringen hver dag
- barnets sykdom eller funksjonshemning, inkludert diagnose hvis den er fastsatt.
Ved søknad om opplæringspenger i forbindelse med behandlingsreise, må det legges ved bekreftelse på at reisen er innvilget fra Oslo Universitetssykehus.
Legeerklæringen kan skrives ut og gis til omsorgspersonene som får opplæring. De kan følge QR-koden på erklæringen, for å sende digital søknad om opplæringspenger.
Når det er dokumentert at barnet er hørsels- eller synshemmet, er det ikke nødvendig med ny legeerklæring hver gang foreldrene skal delta på opplæringskurs.
Så lenge opplæringsbehovet er dokumentert, vil det som oftest være tilstrekkelig at kompetansesenteret dokumenterer foreldrenes deltakelse.
Legeerklæring for opplæringspenger
Hvis du ringer til Nav for å hjelpe en person som har søkt opplæringspenger må det foreligge fullmakt.
En fullmakt må være underskrevet av personen du ringer for, og beskrive
- hvem som skal få opplysninger (fullt navn, fødselsdato evt. bedriftsnummer)
- hvilke opplysninger som skal utleveres
- hvilken periode opplysningen er relatert til og hva opplysningen skal brukes til
Hvis det er flere behandlere som følger opp personen og skal ha innsyn, må alle disse ha samtykke. Det holder ikke med en samtykkeerklæring hvor det står avdelingsnavn på institusjonen.
Skriftlig fullmakt via nav.no
Personen kan gi deg fullmakt ved å logge inn på nav.no.
Muntlig fullmakt
Dersom du ringer sammen med personen, kan han eller hun gi muntlig fullmakt per telefon. Fullmakten vil kun gjelde for den aktuelle samtalen.
Oppdatert 17.03.2025
Chat med oss
Du møter først chatbot Frida som har døgnåpent. Mellom klokken 9 og 15 på hverdager kan du be Frida om å få chatte med en veileder.
Alltid åpen
Stengt nå, åpner kl. 9
Ring oss på 55 55 33 36
Åpent hverdager kl. 9–15. Vi kan ringe deg tilbake hvis ventetiden er over 5 min.
Stengt nå, åpner kl. 9