Slik gjør du det
Pensjonsopptjening ved omsorg for barn
Du kan få pensjonsopptjening hvis du har daglig omsorg for barn under 6 år, eller barn mellom 6 og 18 år som er syke eller har funksjonsnedsettelser.
Innhold på siden
I dette kapittelet
Pensjonsopptjeningen du får kalles omsorgsopptjening. Omsorgsopptjeningen gir deg ingen penger nå, men kan gi høyere pensjon.
Om du har du rett til omsorgsopptjening, er du garantert å få medregnet opptjening i flere ytelser.
Omsorgsopptjening kan ha betydning for utregning av uføretrygd, alderspensjon og avtalefestet pensjon (AFP) i både privat og offentlig sektor.
Mange er ikke klar over at de kan ha rett på omsorgsopptjening. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål om omsorgsopptjening.
- har hatt omsorg for barn under 6 år
- er mellom 17 og 69 år
- er medlem av folketrygden
Før 2010 fikk du omsorgsopptjening for barn under 7 år.
Du trenger ikke være i ulønnet permisjon eller ha redusert stilling for å få omsorgsopptjening.
Er du fosterforelder eller av annen grunn har overtatt omsorgen for et barn du ikke er forelder til og ikke har fått omsorgsopptjening, kan du søke om å få omsorgsopptjeningen for dette barnet.
Har dere delt omsorg?
Har du delt omsorgen med den andre forelderen og begge har barnetrygd, får ingen av dere omsorgsopptjeningen automatisk. Du må da søke om å få omsorgsopptjening.
Om Nav ikke mottar søknad fra noen av foreldrene innen 1 år etter utgangen av omsorgsåret, vil Nav gi omsorgsopptjeningen til den med lavest opptjening.
Du kan ha rett på omsorgsopptjening for å ta vare på barn som er syke eller har funksjonsnedsettelser.
Når barna er små – fra fødsel til og med året barnet fyller 5 år – får du omsorgsopptjening hvis du har fått barnetrygd. Dette skjer automatisk, og uten at du må søke.
Før 2010 kunne du få omsorgsopptjening til og med året barnet fylte 6 år.
Du kan ha rett på omsorgsopptjening hvis du har barn som er mellom 6 og 18 år, og barnet har behov for langvarig, privat pleie og tilsyn på grunn av en varig skade, sykdom eller funksjonsnedsettelse.
Har barnet hjelpestønad sats 3 eller 4?
Hvis barnet ditt har fått hjelpestønad med sats 3 eller 4 i minst 6 måneder i løpet av året det fyller fra 6 til 18 år, blir omsorgsopptjening automatisk gitt til den som får barnetrygd for barnet.
Når flere mottar barnetrygd for samme barn, må det søkes om omsorgsopptjeningen. Kun én av foreldrene kan få opptjeningen for det enkelte kalenderåret.
Hvis omsorgsbehovet er så stort at begge foreldrene hver for seg oppfyller krav om varighet og omfang, kan begge likevel ha rett til å få omsorgsopptjening for samme år. Da må begge foreldrene søke og Nav vurderer hver sak enkeltvis.
Hvis barnet ikke har hjelpestønad
Hvis barnet ikke har hjelpestønad med sats 3 eller 4, kan du likevel har rett på omsorgsopptjening om barnet trenger ekstra omsorg. Da må du søke om dette.
Du kan få omsorgsopptjening etter at barnet har fylt 18 år hvis det fortsatt er et omsorgsbehov. Kravet er at du må utføre omsorgsarbeid i minst 22 timer per uke.
Du må selv søke om registrering av omsorgsopptjening, da dette ikke lenger gis automatisk. Omsorgsbehovet må som regel bekreftes av kommunen.
Se hvilke regler som gjelder og hvordan du søker: Pensjonsopptjening ved omsorg for syke, eldre og personer med funksjonsnedsettelser
Er du fosterforelder eller av annen grunn har overtatt omsorgen for et barn du ikke er forelder til og ikke har fått omsorgsopptjening, kan du søke om å få omsorgsopptjeningen for dette barnet.
Familier med flere barn
- I en familie der flere barn har særskilt omsorgsbehov, vil begge foreldrene kunne få omsorgsopptjening
- I familier der to eller flere barn får hjelpestønad sats 3 eller 4 kan begge foreldrene har rett til omsorgsopptjening
I slike tilfeller må dere søke, og Nav vurderer hver sak enkeltvis.
Den forelderen som mottar barnetrygden får automatisk pensjonsopptjening for omsorgsarbeidet. Dere kan velge å overføre opptjeningen til den andre forelderen.
Det er kun omsorgsopptjening som er godskrevet på grunn av omsorg for småbarn eller barn med hjelpestønad sats 3 eller 4 som overføres til den andre forelderen.
Du kan ikke overføre opptjening som har gitt høyere utbetaling av alderspensjon, uføretrygd, avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor eller AFP i offentlig sektor.
Det er kun én av foreldrene som får omsorgsopptjening selv om dere har flere barn, men det er mulig å overføre omsorgsopptjeningen for ett eller flere år til den andre hvis det er gunstig for begges fremtidige pensjon.
Ta kontakt med oss for å sjekke hva som lønner seg for deg.
Omsorgsopptjeningen gis med utgangspunkt i hvem som har fått barnetrygd i minst 6 måneder og gis i ettertid. Du trenger derfor ikke si fra om endringer i omsorgen så lenge barnetrygden utbetales til rett person.
I dette kapittelet
Omsorgsopptjening garanterer at du får pensjonsopptjening som tilsvarer inntekt inntil 4,5 G (grunnbeløpet i folketrygden) i årene du har ekstra omsorgsansvar. 4,5 G er i dag 558 126 kroner. Frem til 2009 var omsorgsopptjeningen 4 G i året.
Du kan få omsorgsopptjening selv om du har annen inntekt.
Hvis du har høyere arbeidsinntekt enn 4,5 G, får du ikke ekstra pensjonsopptjening selv om du får innvilget omsorgsopptjening. Tjener du mer enn 4,5 G, blir pensjonsopptjeningen regnet ut fra årsinntekten din.
Har du allerede har opptjening som er lik eller større enn omsorgsopptjeningen, vil ikke omsorgsopptjeningen få betydning for opptjeningen det året.
Sjekk gjerne om du har fått omsorgsopptjening på Din pensjonsopptjening.
La oss si at du er i delvis arbeid og har en årslønn på 300 000 kroner. Omsorgsgodskriving gir deg pensjonsopptjening som om du hadde en årslønn tilsvarende 4,5 G.
- I 2019 var G 98 866 kroner. Grunnlaget for pensjonsopptjening blir da 4,5 x 98 866 = 444 897 kroner
- I 2020 var G 100 853 kroner. Grunnlaget for pensjonsopptjening blir da 4,5 x 100 853 = 453 839 kroner.
Omsorgsopptjening disse to årene er høyere enn årslønnen din på 300 000 kroner. Pensjonsopptjeningen i folketrygden blir derfor etter satsen for omsorgsopptjening.
Omsorgsopptjeningen din blir ikke medregnet i tjenestepensjon fra arbeidsgiver. Omsorgsopptjening blir kun medregnet i pensjonsytelser fra Nav.
Har du gått glipp av omsorgsopptjening før 1992?
Nav har ikke fanget opp alle som kan ha rett til omsorgsopptjening før 1992. Dette kan blant annet gjelde hvis
- du eller barnet ditt har bodd i utlandet før 2010
- du hatt delt omsorg før 1992
Listen er ikke uttømmende. På Din pensjonsopptjening kan du se om omsorgsopptjeninger registrert på deg.
Omsorgsopptjening kan ha betydning for utregning av uføretrygd, alderspensjon og avtalefestet pensjon (AFP) i både privat og offentlig sektor.
Alderspensjon og omsorgsopptjening
Hva du kan få omsorgsopptjening for avhenger av hvilket år du er født.
Fødselsåret ditt | Alderspensjon |
Født i 1963 eller senere (nye regler for alderspensjon) | Du får omsorgsopptjening fra barnet er født til det er 6 år (7 år før 2010) |
Født fra og med 1954 til og med 1962 (blanding av gamle og nye regler for alderspensjon) | Du får omsorgsopptjening fra barnet er født til det er 6 år (7 år før 2010) i den delen av pensjonen som er etter ny alderspensjon, men bare fra 1992 i den delen som er etter gammel alderspensjon |
Født i 1953 eller tidligere (gamle regler for alderspensjon) | Du får omsorgsopptjening for små barn i 1992 og senere |
Har du avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor?
For deg som er født i 1948-1953 kan omsorgsopptjening for årene før 1992 få betydning for beregning av AFP i privat sektor.
Det er viktig at du avklarer med Nav om du kan ha rett på slik opptjening hvis du mottar AFP i privat sektor og er født i årene 1948-1953. Ta kontakt med oss hvis dette gjelder deg.
Har du gått ned i inntekt på grunn av omsorgsansvar?
Hadde du inntekt høyere enn 4,5 G før du kom i en omsorgssituasjon, kan omsorgsansvar likevel gi deg fordeler ved eventuell fremtidig uføretrygd. Hvis det blir aktuelt med uføretrygd, kan inntekten din før du begynte med omsorgsansvar brukes ved beregning av uføretrygd.
Du kan også ha rett til pengestøtte
Mer informasjon til deg som
I dette kapittelet
Den forelderen som mottar barnetrygd for barnet, får automatisk pensjonsopptjening ved omsorg for små barn under 6 år eller barn under 17 år som har hjelpestønad sats 3 eller 4. Alle andre må søke.
I noen tilfeller må du selv søke om omsorgsopptjening selv om du skulle fått det automatisk. Det gjelder hvis:
- Du har gått glipp av opptjeningen selv om du har fått barnetrygd.
- Du kan ha rett på omsorgsopptjening uten å ha fått barnetrygd.
Søk om godskriving av omsorgsopptjening
Hvis du ikke har fått omsorgsopptjening automatisk, må du søke om å få godskrevet omsorgsopptjeningen.
Det er ingen tidsfrist for når du kan søke om å få pensjonsopptjening for omsorg for små barn under 6 år eller når barnet har hjelpestønad med sats 3 eller 4.
Du må selv søke for å få omsorgsopptjening ved omsorg for barn mellom 6 og 18 år som er syke eller har funksjonsnedsettelser, og som ikke får hjelpestønad med sats 3 eller 4.
Du kan søke når det har gått et halvt kalenderår, det vil si tidligst i juli.
Søknaden må sendes inn senest i løpet av det andre året etter at du utførte omsorgsarbeidet. Det vil si at det bare er mulig å søke om omsorgsopptjening for de to foregående kalenderår.
Det kan være behov for dokumentasjon i tillegg til søknaden hvis omsorgsopptjeningen ikke foregår automatisk. Dette gjelder kun ved søknad om omsorgsgodskriving for barn over 6 år, som ikke får hjelpestønad etter sats 3 eller 4.
Vanligvis innhenter Nav nødvendig informasjon fra kommunen etter at vi har fått søknaden fra deg. Om ikke kommunen kan bekrefte omsorgsbehovet, vil vi kunne be om dokumentasjon for eksempel fra fastlegen.
Overføring av omsorgsopptjening for barn
Hvis du har fått omsorgspoeng for et barn under 7 år og ønsker å overføre dette til den andre forelderen, kan du gjøre det.
Du får et vedtak fra Nav når vi har behandlet søknaden din.
Saksbehandlingstid for søknader
Saksbehandlingstidene kan variere. Det er ikke mulig å behandle saken før skatteoppgjøret for det aktuelle året er ferdig. Det kan derfor ta lang tid før Nav behandler søknaden.
Har du allerede pensjon fra Nav, vil du få nytt vedtak og etterbetalt pensjon i tilfelle pensjonen øker som følge av pensjonsopptjeningen.
Har du spørsmål om saken din?
Hvis du har spørsmål om søknaden eller vedtaket, kan du kontakte oss.
Har du fått et vedtak fra oss som du mener er feil? Da kan du klage til Nav-enheten som skrev vedtaket. De vil vurdere saken din på nytt. Hvis de ikke er enig i klagen din, sender de den videre til Nav klageinstans.
Klage på vedtak
I vedtaket står det hvordan du går fram hvis du skal klage, hvem du skal klage til og klagefrist. Hvis du har spørsmål om vedtaket, kan du kontakte oss.
Anke vedtak
Hvis du er uenig i svaret på klagen din fra Nav klageinstans, kan du med noen unntak anke vedtaket. Fristen for å anke står i vedtaket.
Du kan også bruke advokat eller gi fullmakt til en person som klager på dine vegne.
Oppdatert 05.11.2024
Chat med oss
Du møter først chatbot Frida som har døgnåpent. Mellom klokken 9 og 15 på hverdager kan du be Frida om å få chatte med en veileder.
Alltid åpen
Skriv til oss
Send beskjed eller nye opplysninger i saken din. Du kan også sende spørsmål.
Svartid er 3 arbeidsdager. Hvis du vil ha svar raskere, kan du bruke chat.
Ring oss på 55 55 33 33
Åpent hverdager kl. 9–15. Vi kan ringe deg tilbake hvis ventetiden er over 5 min.
Se flere telefonnummer og tastevalg