Slik gjør du det
Pensjonsopptjening ved omsorg for syke, eldre og personer med funksjonsnedsettelser
Du kan ha rett til pensjonsopptjening hvis du tar deg av en person som er syk, eldre eller har en funksjonsnedsettelse. Dette kalles omsorgsopptjening.
Omsorgsopptjening gir deg ingen penger nå, men sikrer deg pensjonsopptjening.
For å få omsorgsopptjening må disse kravene oppfylles:
- Du må utføre omsorgsarbeid i minst 22 timer per uke for en person med behov for ekstra omsorg. Reisetid på opptil en halv time per besøk kan regnes med.
- Du må ha utført omsorgsarbeid i minst 6 måneder per kalenderår.
- Omsorgsarbeidet må i utgangspunktet være ulønnet. Omsorgsstønad fra kommunen regnes ikke som lønn i denne sammenheng, og hindrer ikke rett til omsorgsopptjening.
- Personen du søker omsorgsopptjening for kan ikke være innlagt på institusjon eller sykehjem.
- Du må være mellom 17 og 69 år.
- Du og personen du tar vare på må være medlem av folketrygden.
Du kan også søke om omsorgsopptjening hvis:
Noen ganger kan kommunen gi omsorgsstønad til personer som utfører pleie og omsorgsarbeid for familie. Du kan søke omsorgsopptjening også når du får omsorgsstønad.
Det er mulig å få omsorgsopptjening selv om omsorgsperioden har vart kortere enn et halvt år. Dette gjelder hvis
- omsorgsmottakeren dør eller blir innlagt i institusjon og
- du har fått omsorgsopptjening de tre siste årene
Har du omsorg for barn som er syke eller har funksjonsnedsettelser?
Du kan ha rett på omsorgsopptjening for å ta vare på små barn og barn som er syke eller har funksjonsnedsettelser.
Har du barnetrygd for et barn under 18 år med ekstra omsorgsbehov og hjelpestønad med sats 3 eller 4, vil du få omsorgsopptjening automatisk til og med året barnet fyller 17 år.
Hvis barnet ikke har hjelpestønad med sats 3 eller 4, kan du likevel har rett på omsorgsopptjening om barnet trenger ekstra omsorg, men da må du søke om dette.
I dette kapittelet
Du kan få omsorgsopptjening fra året du fyller 17 år til og med året du fyller 69.
Du kan tidligst søke når det har gått seks måneder av det året du søker for, og senest i løpet av det andre året etter at du utførte omsorgsarbeidet.
Nav kan tidligst behandle søknad om omsorgsopptjening ca. 1 år etter utgangen av året du søker omsorgsopptjening for. Du kan derfor oppleve at det tar tid før vi behandler søknaden din.
Omsorgsopptjening ble innført i 1992, og gjelder for omsorgsforhold fra da og fremover i tid.
Omsorgsopptjening garanterer at du får pensjonsopptjening som tilsvarer inntekt inntil 4,5 G (grunnbeløpet i folketrygden) i årene du har ekstra omsorgsansvar. 4,5 G er per i dag 558 126 kroner.
Du kan få omsorgsopptjening selv om du har annen opptjening, så lenge samlet inntekt er under 4,5 G.
Har du allerede opptjening som er lik eller større enn omsorgsopptjeningen, vil ikke omsorgsopptjeningen få betydning for opptjeningen det året.
Hvis du har høyere arbeidsinntekt enn 4,5 G, får du ikke ekstra pensjonsopptjening selv om du får innvilget omsorgsopptjening. Tjener du mer enn 4,5 G, blir pensjonsopptjeningen regnet ut fra årsinntekten din.
Sjekk opptjeningen din
Du finner oversikt over omsorgsopptjeningen din på Din pensjon.
La oss si at du er i delvis arbeid og har en årslønn på 300 000 kroner. Utenom jobb har du omsorg for din far, som bor alene. Han trenger daglig tilsyn utover det hjemmetjenesten gir. Kommunen kan bekrefte at du både i 2020 og året før brukte minst 22 timer pr. uke på tilsyn og pleie for din far. Du har derfor fått omsorgsopptjening for disse årene.
Omsorgsgodskriving gir deg pensjonsopptjening som om du hadde en årslønn tilsvarende 4,5 G.
- I 2019 var G 98 866 kroner. Grunnlaget for pensjonsopptjening blir da 4,5 x 98 866 = 444 897 kroner
- I 2020 var G 100 853 kroner. Grunnlaget for pensjonsopptjening blir da 4,5 x 100 853 = 453 839 kroner.
Omsorgsopptjening disse to årene er høyere enn årslønnen din på 300 000 kroner. Pensjonsopptjeningen i folketrygden blir derfor etter satsen for omsorgsopptjening.
Omsorgsopptjeningen din blir ikke medregnet i tjenestepensjon fra arbeidsgiver. Omsorgsopptjening blir kun medregnet i ytelser fra Nav og i AFP.
Har du gått ned i inntekt på grunn av omsorgsansvar?
Hadde du inntekt høyere enn 4,5 G før du kom i en omsorgssituasjon, kan omsorgsansvar likevel gi deg fordeler ved eventuell fremtidig uføretrygd. Hvis det blir aktuelt med uføretrygd, kan inntekten din før du begynte omsorgsansvar brukes ved beregning av uføretrygd.
Du kan også ha rett til pengestøtte
Mer informasjon til deg som
I dette kapittelet
Du må selv søke for å få opptjening for omsorgsarbeid for syke, eldre eller personer med funksjonsnedsettelser.
Du kan søke når det har gått et halvt kalenderår, det vil si tidligst i juli.
Søknaden må sendes inn senest i løpet av det andre året etter at du utførte omsorgsarbeidet. Det vil si at det bare er mulig å søke om omsorgsopptjening for de to foregående kalenderår.
I søknaden må du beskrive hvilke omsorgsoppgaver du har for omsorgsmottakeren, og hvor lang tid oppgavene tar.
Hvis Nav trenger bekreftelse på omsorgsforholdet, kontakter vi omsorgsmottakerens bokommune.
Du får et vedtak fra Nav når vi har behandlet søknaden din.
Saksbehandlingstid for søknader
Saksbehandlingstidene kan variere. Det er ikke mulig å behandle saken før skatteoppgjøret for det aktuelle året er ferdig. Det kan derfor ta lang tid før Nav behandler søknaden.
Har du allerede pensjon fra Nav, vil du få nytt vedtak og etterbetalt pensjon i tilfelle pensjonen øker som følge av pensjonsopptjeningen.
Har du spørsmål om saken din?
Hvis du har spørsmål om søknaden eller vedtaket, kan du kontakte oss.
Har du fått et vedtak fra oss som du mener er feil? Da kan du klage til Nav-enheten som skrev vedtaket. De vil vurdere saken din på nytt. Hvis de ikke er enig i klagen din, sender de den videre til Nav klageinstans.
Klage på vedtak
I vedtaket står det hvordan du går fram hvis du skal klage, hvem du skal klage til og klagefrist. Hvis du har spørsmål om vedtaket, kan du kontakte oss.
Anke vedtak
Hvis du er uenig i svaret på klagen din fra Nav klageinstans, kan du med noen unntak anke vedtaket. Fristen for å anke står i vedtaket.
Du kan også bruke advokat eller gi fullmakt til en person som klager på dine vegne.
Når du har fått innvilget omsorgsopptjening, trenger du ikke søke på nytt hvert år. Du må imidlertid bekrefte omsorgsarbeidet i en egenerklæring som vi sender deg året etter omsorgsåret.
Hvis omsorgsmottakeren blir innlagt på institusjon eller dør, kan du likevel ha krav på omsorgsopptjening selv om omsorgsperioden har vart kortere enn 6 måneder. Forutsetningen er at du har fått innvilget omsorgsopptjening de 3 siste årene.
Oppdatert 22.11.2024
Chat med oss
Du møter først chatbot Frida som har døgnåpent. Mellom klokken 9 og 15 på hverdager kan du be Frida om å få chatte med en veileder.
Alltid åpen
Skriv til oss
Send beskjed eller nye opplysninger i saken din. Du kan også sende spørsmål.
Svartid er 3 arbeidsdager. Hvis du vil ha svar raskere, kan du bruke chat.
Ring oss på 55 55 33 33
Åpent hverdager kl. 9–15. Vi kan ringe deg tilbake hvis ventetiden er over 5 min.
Se flere telefonnummer og tastevalg