Slik gjør du det — For ansatte i kommunen eller fylkeskommunen
Tilskudd til aktivisering og arbeidstrening 2025
Nå kan frivillige organisasjoner søke om tilskudd for 2025. Tilskuddet skal stimulere til utvikling av nye tiltak og metoder for aktivisering og arbeidstrening av personer med liten eller ingen tilknytning til arbeidsmarkedet.
Innhold på siden
Frivillige organisasjoner kan nå søke om tilskudd til aktivisering og arbeidstrening for 2025. Søknadsfristen er 2. desember 2024.
Prioritering av midler
Organisasjoner som søker om videreføring av prosjekter fra 2024, er prioritert for tilskudd i 2025. Det er totalt 72 prosjekter som er prioritert for videreføring. Det betyr at en stor del av budsjettet er bundet til pågående prosjekter, og det er begrenset hvor mange nye prosjekter som kan få tilskudd.
Nye søkere bør kunne vise til et samarbeid, eller en intensjonsavtale om samarbeid, med kommunen eller arbeids- og velferdsforvaltningen. Samarbeidet kan for eksempel gjelde rekruttering fra målgruppen, lokal medfinansiering, kompetanse eller ressurser.
Andre tilskudd til frivillig arbeid mot fattigdom
Formålet med tilskuddsordningen er å stimulere til utvikling av nye tiltak og metoder for aktivisering og arbeidstrening av personer med liten eller ingen tilknytning til arbeidsmarkedet.
Det overordnede målet er å gi alle muligheter til å komme i arbeid og å bedre levekårene for de vanskeligst stilte.
Målgruppen for tiltakene er personer som står svært langt fra arbeidsmarkedet, og som i mange tilfeller er sosialt ekskludert.
Det kan for eksempel være enkeltpersoner som er langtidsmottakere av sosialhjelp, innvandrere og flyktninger, ungdom i risikosonen, enslige forsørgere, bostedsløse, personer med rusproblemer og tidligere rusavhengige, personer med psykiske problemer eller personer som har vært i fengsel.
Rusmiddelavhengige og tidligere rusmiddelavhengige er en særlig prioritert målgruppe.
Frivillige organisasjoner og private stiftelser kan søke om tilskudd til tiltak og aktiviteter som faller inn under formålet med ordningen.
Arbeids – og velferdsdirektoratet gjør en helhetlig vurdering av søknaden sett opp mot prioriteringskriteriene, budsjettrammen for ordningen og andre søknader som kommer inn.
Følgende aktiviteter og tiltak blir prioritert:
- Tiltak som har samarbeid med kommunen eller arbeids- og velferdsforvaltningen.
- Nye aktiviteter og nyskapende tiltak og metoder.
- Aktiviteter som inngår i en tiltakskjede.
- Aktiviteter og tiltak som inngår som en del av tilbudet om Kvalifiseringsprogrammet.
- Samarbeid med lokalt nærings- og arbeidsliv.
Delvis egenfinansiering av tiltaket eller delfinansiering fra kommunen/Nav-kontoret vil bli vektlagt i søknadsbehandlingen.
Hva det ikke gis tilskudd til
Det gis ikke tilskudd til
- finansiering av allerede igangsatte aktiviteter
- ordinær drift av organisasjoner
- tiltak eller organisasjoner som har næringsmessig virksomhet som hovedmål
Prosjekter som får innvilget tilskudd, vil normalt være prioritert i en treårig periode.
Tilskuddsperioden kan i tillegg forlenges med inntil 2 år. Tilskuddet vil normalt bli trappet ned i denne to-årsperioden.
Etter 3 år med tilskudd blir det stilt krav om et skriftlig, formalisert samarbeid med kommunen og/eller arbeids- og velferdsforvaltningen. Samarbeidsavtalen må legges ved søknaden for at den skal behandles.
Det må søkes om tilskudd hvert år. Det er bare mulig å søke om midler til bruk i kalenderåret tilskuddet blir kunngjort for.
Det kan søkes om overføring av ubrukte midler. Det skal gjøres på det digitale søknadsskjemaet for påfølgende år.
Det er forventet at alle tilskuddsmottakere er kjent med regelverket for tilskuddsordningen (pdf), samt leser tilskuddsbrev og de krav som foreligger.
Arbeids- og velferdsdirektoratet har utarbeidet en veileder for regnskap og rapportering (pdf)). Tilskuddsmottakeren skal kjenne innholdet i veilederen og sørge for at regnskapsføreren og revisoren får et eksemplar.
Frist for rapportering og regnskap
Virksomheter som får tildelt tilskudd har plikt til å sende inn rapport og revidert regnskap senest 31. mars påfølgende år.
I dette kapittelet
Søknadsskjemaet er digitalt. Søkeren må logge seg på ID-porten med sin personlige BankID for å kunne registrere søknaden.
Det er viktig at søkeren fyller ut alle relevante punkter og legger ved all nødvendig dokumentasjon. Dokumentasjon kan ikke ettersendes.
Organisasjonens vedtekter må sendes inn ved førstegangs søknad. Vedtektene må også sendes inn når det blir gjort endringer.
Skal det søkes om forlengelse?
Etter 3 år med tilskudd blir det stilt krav om et skriftlig, formalisert samarbeid med kommunen og/eller arbeids- og velferdsforvaltningen. Hvis det skal søkes om forlengelse, må samarbeidsavtalen legges ved søknaden for at den skal behandles.
Vi gjør oppmerksom på at
- søknaden er knyttet til personen som logget seg på første gang. Det er derfor bare denne personen som kan hente ut eller se informasjonen som er sendt inn. Vi anbefaler derfor at både søknaden og rapporteringen lagres og gjøres lett tilgjengelig for hele organisasjonen.
- alle registrerte søknader er offentlig tilgjengelig informasjon. Alle som ber om det, har rett til innsyn, jamfør offentleglova. Søknader skal aldri inneholde personopplysninger om deltakere i tiltakene/aktivitetene.
- ufullstendige søknader kan bli avvist.
For å få tilgang til tidligere innsendte digitale søknader og rapporter for tilskudd til frivillige organisasjoner, kan du logge deg inn på søknadsløsningen.
Det er den som har sendt inn skjemaene, som må logge seg på. Når du har logget inn, finner du skjemaene under «Mine skjema».
Har du spørsmål om tilskuddsordningen, send e-post til tilskudd.frivillige.organisasjoner@nav.no.
Merk e-posten med hvilken tilskuddsordning henvendelsen gjelder.
Oppdatert 24.10.2024