Slik gjør du det — For ansatte i kommunen eller fylkeskommunen
Tilskudd til sosiale entreprenører og sosialt entreprenørskap for 2025
Sosiale entreprenører kan nå søke om tilskudd rettet mot bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon i Norge for 2025.
Innhold på siden
Søknadsfristen er 1. november 2024.
Med sosialt entreprenørskap menes virksomheter som bidrar med nyskapende løsninger på et sosialt problem og drives av de sosiale resultatene.
De må i tillegg ha en forretningsmodell som kan gjøre virksomheten økonomisk levedyktig og bærekraftig. Det er ikke nok at virksomheten gir samfunnsøkonomiske besparelser.
Prioritering av midler
Videreføring av støtte til virksomheter som fikk tilskudd i 2024 og virksomheter som har sosialt entreprenørskap som sin hovedaktivitet, er prioritert.
Innovative og nyskapende aktiviteter blir prioritert fremfor aktiviteter som er nye i et geografisk område eller en kommune (kopivirksomhet).
Andre tilskudd til frivillig arbeid mot fattigdom
Tilskuddsordningen skal stimulere til å utvikle sosialt entreprenørskap rettet mot å bekjempe fattigdom og sosial eksklusjon i Norge.
Det er også et mål at ordningen skal stimulere til at egenorganiserte som har erfart fattigdom, sosial og økonomisk eksklusjon, bidrar til utvikling av sosialt entreprenørskap med erfaringsbasert kompetanse og kunnskap.
Sosialt og økonomisk vanskeligstilte som opplever eller står i fare for å oppleve fattigdom og sosial eksklusjon.
Virksomheter som oppfyller de formelle kravene og jobber i tråd med formålet for ordningen, kan søke om tilskudd.
Fem formelle krav må være oppfylt:
- Virksomheten må selv definere seg som en sosial entreprenør.
- Målet med virksomheten er å løse sosiale problemer på en ny måte.
- Det er vedtektsfestet at det ikke skal tas ut utbytte.
- Virksomheten drives av de sosiale resultatene og en forretningsmodell som kan gjøre virksomheten levedyktig og bærekraftig etter noe tid.
- Virksomheten er registrert i Frivillighetsregisteret.
Tilskuddet skal virke som såkorn for å få virksomheten i gang og etter hvert bli levedyktig og bærekraftig.
Det kan søkes om utviklingstilskudd eller ordinært tilskudd gjennom denne ordningen.
Les mer om tilskuddene:
Hvis det søkes om utviklingstilskudd, er forventningen at det blir presentert en god idé, men at virksomheten trenger mer tid til å utvikle ideen og forretningsmodellen.
Målet er at forretningsmodellen og virksomheten vil bli godt nok utviklet til at den kan klare å starte opp ved en eventuell videre finansiering (ordinært tilskudd).
Et utviklingstilskudd er på inntil 150 000 kroner og gjelder for kun ett år. Dette tilskuddet kan bare tildeles én gang.
For virksomheter som søker om ordinært tilskudd for første gang, forventer vi at aktiviteten vil kunne starte i løpet av relativt kort tid. Det innebærer at virksomheten må vise til konkret aktivitet i løpet av den første perioden den får tilskudd.
Virksomheter som får innvilget tilskudd, vil normalt være prioritert i en treårig periode.
Tilskuddsperioden kan imidlertid forlenges med inntil to år utover de første tre årene, hvis virksomheten fortsatt kan sannsynliggjøre at den vil bli økonomisk selvstendig etter tilskuddsperioden. Normalt vil tilskuddet bli trappet ned i denne perioden.
Virksomheten må søke om tilskudd hvert år. Det er bare mulig å søke om midler til bruk i kalenderåret tilskuddet kunngjøres for.
Hva gis det ikke tilskudd til?
Det gis ikke tilskudd til finansiering av en virksomhet som allerede er igangsatt eller etablert. Søknader kan imidlertid ta utgangspunkt i en eksisterende virksomhet og være en videreutvikling av denne. Det må komme klart frem i søknaden.
Alle tilskuddsmottakere må kjenne regelverket for tilskuddsordningen (pdf), må ha lest tilskuddsbrevet og kjenne kravene som stilles.
Frist for rapportering og regnskap
Virksomheter som får tildelt tilskudd, har plikt til å sende inn rapport og revidert regnskap senest 31. mars påfølgende år. Hvis virksomheten unnlater å sende inn pålagte dokumenter innen fristen, kan tilskuddsbeløpet bli avkortet, eller kreves tilbakebetalt helt eller delvis.
Den som rapporterer må logge seg på ID-porten med sin personlige BankID.
Arbeids- og velferdsdirektoratet har laget en veileder for rapportering (pdf) som må følges.
Tilskudd over tilskuddsordningen tildeles som bagatellstøtte etter bagatellunntaket for tjenester av allmenn økonomisk betydning. I henhold til EØS-avtalens artikkel 61 (1), er statsstøtte generelt ulovlig hvis den oppfyller visse kriterier og påvirker konkurransen og handel innen EØS-området. Bagatellstøtte er unntaksregler i statsstøtteregelverket for tildeling av mindre støttebeløp. Unntaket om bagatellmessig støtte betyr at små støttebeløp, som ikke er store nok til å påvirke konkurransen eller samhandelen mellom avtalepartene, ikke omfattes av forbudet i artikkel 61.
Etter behandlingen av søknadene, vil virksomheter som blir innstilt på tilskudd bli bedt om å oppgi om det er mottatt annen bagatellstøtte de siste tre årene eller annen offentlig støtte. Dersom det er mottatt annen bagatellmessig støtte eller offentlig støtte i denne perioden, må søker opplyse om hvor mye som er mottatt i en erklæring for bagatellmessig støtte.
Erklæringen blir sendt virksomhetene som blir innstilt på tilskudd.
I dette kapittelet
Søknadsskjemaet er digitalt. Søkeren må logge seg på ID-porten med sin personlige BankID for å kunne registrere søknaden.
Det er viktig at søkeren fyller ut alle relevante punkter og legger ved all nødvendig dokumentasjon. Dokumentasjon kan ikke ettersendes.
Organisasjonens vedtekter må sendes inn ved førstegangs søknad. Vedtektene må også sendes inn når det blir gjort endringer.
Vi gjør oppmerksom på at
- søknaden er knyttet til personen som logget seg på første gang. Det er derfor bare denne personen som kan hente ut eller se informasjonen som er sendt inn. Vi anbefaler derfor at både søknaden og rapporteringen lagres og gjøres lett tilgjengelig for hele organisasjonen.
- alle registrerte søknader er offentlig tilgjengelig informasjon. Alle som ber om det, har rett til innsyn, jamfør offentleglova. Søknader skal aldri inneholde personopplysninger om deltakere i tiltakene/aktivitetene.
- ufullstendige søknader kan bli avvist.
For å få tilgang til tidligere innsendte digitale søknader og rapporter for tilskudd til frivillige organisasjoner, kan du logge deg inn på søknadsløsningen.
Det er den som har sendt inn skjemaene, som må logge seg på. Når du har logget inn, finner du skjemaene under «Mine skjema».
Har du spørsmål om tilskuddsordningen, send e-post til tilskudd.frivillige.organisasjoner@nav.no.
Merk e-posten med hvilken tilskuddsordning henvendelsen gjelder.
Oppdatert 27.09.2024