Livsvarig avtalefestet pensjon (AFP) i offentlig sektor
Avtalefestet pensjon (AFP) i offentlig sektor for deg som er født i 1963 eller senere.
I dette kapittelet
For deg som er født i 1963 eller senere og jobber i offentlig sektor, gjelder nye regler for avtalefestet pensjon (AFP). Regelverket gjelder fra 2025.
Du må søke AFP i offentlig sektor hos tjenestepensjonsordningen din. De vil også veilede deg om ordningen. Ta kontakt med tjenestepensjonsordningen din for å få vite når du kan sende inn søknad.
Ansatte i staten, kommunene, helseforetak eller bedrifter med offentlig tilknytning har offentlig tjenestepensjon. Den kommer i tillegg til alderspensjon fra folketrygden og AFP.
Eksempler på offentlige tjenestepensjonsordninger er Statens pensjonskasse (SPK), KLP og de store kommunenes egne pensjonsordninger. Det er altså de som veileder og behandler søknader om ny AFP i offentlig sektor.
Er du usikker på hvilken tjenestepensjonsordning du har, kan du spørre arbeidsgiveren din.
- er en livsvarig pensjon som kan tas ut etter fylte 62 år
- kan tas ut samtidig med jobb uten at AFP reduseres
- kan tas ut i tillegg til alderspensjon fra folketrygden og tjenestepensjon
- kan påvirke hvor tidlig du kan ta ut alderspensjon fra folketrygden
I pensjonskalkulatoren kan du se når du tidligst kan ta ut alderspensjon. For mange vil livsvarig AFP telle med i vurderingen for når de kan ta ut alderspensjon.
Hvis du har beregnet bare alderspensjon, og ser at du kan starte uttak fra ønsket tidspunkt, kan du søke om alderspensjon uten å søke om livsvarig AFP først.
Må du beregne livsvarig AFP sammen med alderspensjon for å kunne starte uttak fra ønsket tidspunkt? Da må du søke om, og helst få svar på livsvarig AFP i offentlig sektor før du søker alderspensjon.
Hvis du ikke har nok opptjening til å ta ut 100 prosent alderspensjon når du ønsker det, kan du prøve med en lavere uttaksgrad eller vente til du har nok opptjening.
I dette kapittelet
Livsvarig AFP i offentlig sektor gjelder deg som er født i 1963 eller senere.
For å ha rett til livsvarig AFP i offentlig sektor må du ha vært ansatt i offentlig virksomhet de siste årene før du fyller 62 år. Antall år varierer etter når du er født. Det er også andre vilkår som må være oppfylt for å få rett til AFP.
Du kan lese mer om dette på sidene til tjenestepensjonsordningen din.
Hvis du er medlem av pensjonsordningen for Apotekvirksomhet, gjelder gamle regler for AFP.
Hvis du jobber i offentlig sektor og ikke fyller kravene til AFP, kan du ha rett til en ekstra tjenestepensjon opptjent på grunnlag av opptjeningstid etter 1.1.2020. Dette kalles betinget tjenestepensjon.
Informasjon om betinget tjenestepensjon kan du få hos tjenestepensjonsordningen din.
Du kan ikke få livsvarig AFP samtidig som du får uføretrygd fra Nav. Du kan ikke ha fått utbetalt uføretrygd etter den måneden du fyller 62 år. Det gjelder uansett om du har hatt hel eller gradert uføretrygd, hvor lenge du har hatt uføretrygd og hvor mye du har fått utbetalt.
For å få rett til AFP, må du si fra deg uføretrygden innen utgangen av måneden du fyller 62 år.
Det er et unntak: Du kan har rett på AFP hvis hele beløpet du har fått i uføretrygd etter fylte 62 år blir betalt tilbake i etteroppgjøret for uføretrygden.
Husk at de andre vilkårene for å ha rett til livsvarig AFP også må være oppfylt.
Ta kontakt med tjenestepensjonsordningen din for mer informasjon om vilkårene for AFP.
Det er mange ting som påvirker valget mellom uføretrygd og AFP. Derfor må du undersøke hva som lønner seg mest for deg i god tid før du fyller 62 år.
- Undersøk hva du kan få i livsvarig AFP i offentlig sektor fra 62 år. Det må tjenestepensjonsordningen din hjelpe deg med.
- Undersøk hva du kan få i alderspensjon. Det må Nav hjelpe deg med. Skriv til oss og velg tema Pensjon.
Dette må du gi beskjed om for at Nav skal kunne beregne alderspensjonen
- Hva du kan få i livsvarig AFP
- Arbeidsinntekt fram til uttak
- Uttakstidspunkt
- Ønsket uttaksgrad for alderspensjon (hvor mange prosent)
- Hvis bodd/jobbet i utlandet - hvor mange år, og hvilke(t) land
- Sivilstatus
- Ektefelle/ Partner/ Samboer har egen pensjon - ja/nei
- Ektefelle/ Partner/ Samboer har egen inntekt over 2 G (248 056 kroner i året) - ja/nei
- Telefonnummer ditt
Behandlingstiden er vanligvis 4-6 uker. Du får melding fra oss når beregningen er klar.
- Kontakt tjenestepensjonsordningen igjen for å undersøke hva som lønner seg for deg.
Trenger du hjelp?
Du kan ringe oss i Nav på telefon 55 55 33 34.
Det er tjenestepensjonsordningen din som avgjør om du fyller vilkårene for å få AFP. Ta kontakt med dem for mer informasjon om vilkårene for AFP og hva som lønner seg av AFP og uføretrygd.
Eksempler på offentlige tjenestepensjonsordninger er Statens pensjonskasse (SPK), KLP og de store kommunenes egne pensjonsordninger.
Er du usikker på hvilken tjenestepensjonsordning du har, kan du spørre arbeidsgiveren din.
Livsvarig AFP i offentlig sektor er en del av den totale livsvarige pensjonen din. Det er altså ikke en pensjon du skal kunne leve av alene. Du kan ta ut livsvarig AFP samtidig som du jobber. Du kan også kombinere livsvarig AFP med alderspensjon.
Du kan bruke Navs pensjonskalkulator for deg født i 1963 eller senere for å se hva du kan få i alderspensjon og livsvarig AFP. Kontakt tjenestepensjonsordningen din for å få vite om du har rett til tjenestepensjon i tillegg.
Slik beregnes livsvarig AFP i offentlig sektor
Fra du er 13 til du fyller 61 år blir 4,21 prosent av den pensjonsgivende inntekten din opp til 7,1 G lagt til AFP-beholdningen din. AFP-beholdningen kan også øke på grunnlag av noen andre forhold, blant annet for perioder med omsorg for små barn.
Når du begynner å ta ut AFP, blir AFP-beholdningen delt på den forventede gjenstående levealderen for årskullet ditt.
Oppdatert 03.12.2024