Pengestøtte
Utvidet barnetrygd
Et tillegg til ordinær barnetrygd når du bor alene med barn under 18 år.
Lovendring om etterbetaling av barnetrygd
Fra 1. juli 2024 er regelverket for etterbetaling av barnetrygd endret. Etter de nye reglene kan barnetrygden bli etterbetalt for inntil tre måneder.
Søker du før 1. oktober 2024, vil saken din likevel bli behandlet etter gammelt regelverk. Etter gammelt regelverk kan du få etterbetalt barnetrygd i inntil tre år.
Du kan få utvidet barnetrygd i tillegg til den ordinære barnetrygden.
Du kan få utvidet barnetrygd hvis du bor alene med barn og
- er ugift, og ikke lever sammen med den andre forelderen til barnet. Samlivsbrudd mellom samboere som har felles barn under 16 år, må bekreftes med meklingsattest
- er separert, skilt eller gjenlevende ektefelle, og ikke lever sammen med den andre forelderen til barnet
- har vært faktisk separert i minst 6 måneder uten separasjonsbevilling eller dom
- har en ektefelle/samboer som har vært forsvunnet i minst 6 måneder
- har en ektefelle/samboer som er fengslet med ubetinget straff på minst 6 måneder, eller som har sittet i varetekt i minst 6 måneder
Er du utenlandsk arbeidstaker i Norge?
Forskjellige situasjoner gjør at du kan ha rett til barnetrygd som utenlandsk arbeidstaker i Norge.
Når hele familien bor i Norge og skal være bosatt her i mer enn 12 måneder, kan du ha rett til barnetrygd. Dette gjelder alle utenlandske statsborgere som er bosatt i Norge, registrert i folkeregisteret og som har oppholdstillatelse eller lovlig opphold på annet grunnlag.
Er du statsborger i et EØS-land eller i familie med en statsborger fra et annet EØS-land* og arbeider i Norge, kan du ha rett til barnetrygd selv om du skal være bosatt i Norge i mindre enn 12 måneder.
* Hvis du er statsborger i et EØS-land eller i familie med en EØS-borger, er du omfattet av EØS-forordningen som gjelder for barnetrygd. Nordisk konvensjon og enkelte trygdeavtaler kan medføre at også statsborgere fra ikke EØS-land som ikke er i familie med en EØS-borger er omfattet av EØS-forordningen.
Hvis forelderen som bor i det andre EØS-landet har arbeid eller mottar en ytelse som sidestilles med arbeid, og har rett på barnetrygd i EØS-landet, vil Nav utbetale differansen mellom den norske stønaden og stønaden fra det andre EØS-landet.
Hvis forelderen som bor i det andre EØS-landet ikke er i arbeid og heller ikke mottar ytelser som sidestilles med arbeid, har dere rett på full utbetaling av barnetrygd fra Norge.
EØS-borgere som arbeider på et norsk skip eller på norsk kontinentalsokkel er likestilt med utenlandske arbeidstakere som jobber på fastlandet i Norge. Unntaket er sjømenn bosatt i Latvia, Polen og Romania som arbeider på skip registrert i "Norsk internasjonalt skipsregister". For disse gjelder trygdelovgivningene i Latvia, Polen eller Romania.
Hvis du ikke bor sammen med resten av familien og den andre forelderen også søker om barnetrygd, vil Nav utbetale barnetrygden til den av dere som bor sammen med barnet.
Du kan ha rett til barnetrygd fra Norge, hvis den andre forelderen arbeider eller mottar trygdeytelser eller pensjon fra Norge. Det gjelder selv om du og den andre forelderen er skilt, separert eller aldri har bodd sammen.
Du kan søke i landet du bor i eller sende søknad direkte til Nav.
Når Nav har fått søknaden din, må vi som regel innhente opplysninger fra bostedslandet ditt, blant annet om du eller den andre forelderen til barnet får barnetrygd eller en tilsvarende støtte derfra.
I noen land er det én sentral institusjon som svarer på slike henvendelser, mens det i andre land blir gjort på regionalt eller lokalt nivå. Derfor må du oppgi hvilken kommune og hvilken region, fylke, delstat eller lignende familien din bor i.
Hvis du bor alene med barnet, utbetales barnetrygden til deg.
Hvis du er enslig forsørger, kan du i tillegg ha rett til å motta utvidet barnetrygd.
Endret praksis fra 1. januar 1994 etter EØS-regelverket
Endringene innebærer blant annet at foreldre som bor sammen med barnet i et annet EØS-land, kan ha selvstendig rett til både ordinær og utvidet barnetrygd, hvis den andre forelderen er omfattet av norsk trygdeordning.
Ta kontakt med Nav hvis du tror du kan være berørt av denne endringen, og ønsker en ny vurdering av din rett til barnetrygd.
Les mer om praksisendringen og hvordan du kan kontakte oss: Praksisendringer på familieytelsene
Hvis arbeidsgiveren din i et annet EØS-land har sendt deg på oppdrag i Norge, har du ikke rett til barnetrygd i Norge. Årsaken er at du fortsatt har arbeidsgiveren din i det andre landet, og du er fremdeles medlem av trygdeordningen i det landet.
Hvis ektefelle eller samboer også flytter til Norge, og anses som bosatt i Norge etter EØS-regelverket, kan hun eller han ha rett til barnetrygd selv om oppholdet i Norge er på mindre enn 12 måneder. Nav vil konkret vurdere i hver sak om vi anser deg som bosatt i Norge etter EØS-regelverket. Da ser vi blant annet på varigheten på oppholdet, familiemessige bånd og boligsituasjonen.
Hvis ektefelle eller samboer og barnet er med til Norge og ektefelle eller samboer tar arbeid her, blir hun eller han medlem av folketrygden. Da kan hun eller han ha rett til barnetrygd selv om oppholdet i Norge blir kortere enn 12 måneder.
Hvis arbeidsgiveren din i et annet land har sendt deg på oppdrag i Norge, har du ikke rett til barnetrygd i Norge. Årsaken er at du fortsatt har arbeidsgiveren din i det andre landet, og du er fremdeles medlem av trygdeordningen der.
Hvis ektefelle eller samboer og barnet er med til Norge og ektefelle eller samboer tar arbeid her, blir hun eller han medlem av folketrygden. Da kan hun eller han ha rett til barnetrygd.
Du får 2 516 kroner i måneden. Dette får du i tillegg til den ordinære barnetrygden. Du må ikke betale skatt av barnetrygd.
Når du har delt barnetrygd, får du 1 258 kroner i måneden. Dette får du i tillegg til den ordinære delte barnetrygden.
Hvis du bor alene med barn mellom 0 og 3 år og får full overgangsstønad, kan du få småbarnstillegg i tillegg til utvidet barnetrygd.
Småbarnstillegget er 696 kroner måneden og blir utbetalt sammen med barnetrygden.
Du kan bare få en utvidet barnetrygd, uavhengig av hvor mange barn du faktisk bor sammen med.
Fra og med 1. juli 2023
Beløp per måned | |
---|---|
Utvidet barnetrygd | 2516 kroner |
Småbarnstillegg | 696 kroner |
Fra og med 1. mars 2023 til og med 30. juni 2023
Beløp per måned | |
---|---|
Utvidet barnetrygd | 2489 kroner |
Småbarnstillegg | 678 kroner |
Fra og med 1. mars 2019 til og med 28. februar 2023
Beløp per måned | |
---|---|
Utvidet barnetrygd | 1054 kroner |
Småbarnstillegg | 660 kroner |
Til og med 28. februar 2019
Beløp per måned | |
---|---|
Utvidet barnetrygd | 970 kroner |
Småbarnstillegg | 660 kroner |
Hvis du bor alene med barn under 18 år, og har skriftlig avtale om delt bosted for barnet, kan du søke om delt utvidet barnetrygd. Har dere flere barn, bestemmer dere selv om dere ønsker å søke om delt barnetrygd for barna, eller om dere vil søke om full barnetrygd for hvert deres barn.
Du får som regel utvidet barnetrygd fra måneden etter at du blir alene med barn.
Når du regnes for å være alene med barn, vil variere etter hvilken situasjon du er i. Her er noen eksempler:
- Du har vært gift og er nå separert: Du kan tidligst få utvidet barnetrygd fra måneden etter separasjonsbevilling.
- Du har vært samboer med felles barn under 16 år: Du kan tidligst få utvidet barnetrygd fra måneden etter at du har fått meklingsattest.
- Du er ugift og alene med barn fra fødselen: Du kan ha rett til utvidet barnetrygd fra måneden etter fødselen.
Du kan få utvidet barnetrygd for inntil 3 måneder før du søker hvis du har rett til støtten i denne perioden. Vilkårene for etterbetaling må være oppfylt, og utvidet barnetrygd kan ikke ha blitt utbetalt til en annen person som har hatt rett til utbetalingen i denne perioden. I svært spesielle tilfeller kan utvidet barnetrygd etterbetales for opptil 3 år fra søknadstidspunktet. Dette gjelder for eksempel hvis du har fått feil informasjon fra Nav.
Lovendring om etterbetaling av barnetrygd
Fra 1. juli 2024 er regelverket for etterbetaling av barnetrygd endret. Etter de nye reglene kan barnetrygden bli etterbetalt for inntil tre måneder.
Søker du før 1. oktober 2024, vil saken din likevel bli behandlet etter gammelt regelverk. Etter gammelt regelverk kan du få etterbetalt barnetrygd i inntil tre år.
Ikke lenger alene med barn?
Hvis situasjonen din endrer seg slik at du ikke lenger regnes for å være alene med barn, har du ikke lenger rett til utvidet barnetrygd. Utvidet barnetrygd opphører fra måneden etter endringen.
Andre tilbud
Mer informasjon til deg som
I dette kapittelet
Du må søke om utvidet barnetrygd.
Du får småbarnstillegget automatisk hvis du har rett til dette. Du trenger ikke å søke om småbarnstillegg.
Du vil få informasjon i søknaden om hva slags dokumentasjon og vedlegg du må legge ved søknaden.
Du kan ta kontakt med Nav hvis du ønsker mer informasjon og veiledning, og/eller hjelp til å fylle ut søknaden.
Hvis dere er skilt eller separert, må dere legge ved skilsmisse- eller separasjonsbevilling.
Er du gift, men dere har bodd fra hverandre i minst seks måneder, må du dokumentere ved erklæring om samlivsbrudd.
Er du gjenlevende ektefelle, samboer eller partner, må du dokumentere det.
Har du avsluttet et samboerforhold med felles barn under 16 år, må du dokumentere ved meklingsattest.
Har du avsluttet et samboerforhold med felles barn over 16, må du dokumentere ved erklæring om samlivsbrudd.
Hvis dere ønsker delt utbetaling fordi barnet har delt bosted, må dere legge ved skriftlig avtale om delt bosted.
Hvis du eller barnet ditt er utenlandsk statsborger, må du legge ved bekreftelse på oppholdstillatelse.
Søker du om barnetrygd etter EØS-reglene eller nordisk konvensjon, må du legge ved Tilleggsskjema ved krav om utbetaling av barnetrygd og/eller kontantstøtte på grunnlag av regler om eksport etter EØS-avtalen.
Hvis dere er asylsøkere, må dere legge ved bekreftelse fra UDI på asylstatus.
Hvis barnet bor i utlandet, må du legge ved fødselsattest for barnet.
Hvis du er fosterforelder, må du legge ved dokumentasjon på fosterforhold.
Hvis barnet er plassert i barnevernsinstitusjon, må det dokumenteres at barnet er plassert i barnevernsinstitusjon. Institusjonen må søke om barnetrygd.
Hvis barnet er adoptert, må du legge ved dokumentasjon som viser når du overtok omsorgen.
Hvis den ene av foreldrene er i fengsel, må du legge ved dokumentasjon på fengselsdom eller bekreftelse på varetekstfengsel i minst 6 måneder.
Hvis en av foreldrene er forsvunnet, må du legge ved dokumentasjon som bekrefter at forelderen har vært forsvunnet i minst 6 måneder.
Hvis barnet ikke er folkeregistrert i Norge, må attest fra hjemlandet som bekrefter at du er forelder til det barnet du søker om stønad for (fødselsattest) legges ved. Det er folkeregisteret eller en annen kompetent myndighet i hjemlandet som fyller ut denne attesten.
I tillegg må du legge ved
- ID-nummer og adresse fra hjemlandet for deg, barnet og den andre forelderen
- Dokumentasjon på arbeidsforholdet ditt (kopi av arbeidsavtale)
Hvis du er selvstendig næringsdrivende, må du legge ved:
- kopi av oppdragsbekreftelser og fakturaer for perioden før du ble merverdiavgiftspliktig
- reskontrooversikt for perioden etter at du ble merverdiavgiftspliktig
- registerutskrift fra Brønnøysundregisteret for firmaet du driver
Hvis du er alene om omsorgen for barnet og barnet bor i et annet EØS-land, må du gi opplysninger om navn, adresse og ID-nummer til den personen som bor med barnet. Du må også dokumentere at du er alene om omsorgen. Dette kan du gjøre ved å legge ved eventuelle separasjons- eller skilsmissepapirer, samt kopi av eventuell avtale/avgjørelse om barnets bosted.
Tilleggsskjema for utbetaling av støtten etter EØS-avtalen
Dette skjemaet bruker du hvis du jobber i Norge og barnet ditt bor i et annet EØS-land. Skjemaet er et vedlegg til søknaden.
Du får skriftlig vedtak når søknaden er behandlet.
Saksbehandlingstid for søknader
Saksbehandlingstiden er tiden fra vi får søknaden din og til vi har gjort et vedtak. Husk at vi trenger all nødvendig dokumentasjon for å behandle søknaden din.
Saken gjelder | Forventet saksbehandlingstid |
---|---|
Søknad | 5 måneder |
EØS-søknad | 9 måneder |
Har du fått et vedtak fra oss som du mener er feil? Da kan du klage til Nav-enheten som skrev vedtaket. De vil vurdere saken din på nytt. Hvis de ikke er enig i klagen din, sender de den videre til Nav klageinstans.
Klage på vedtak
I vedtaket står det hvordan du går fram hvis du skal klage, hvem du skal klage til og klagefrist. Hvis du har spørsmål om vedtaket, kan du kontakte oss.
Anke vedtak
Hvis du er uenig i svaret på klagen din fra Nav klageinstans, kan du med noen unntak anke vedtaket. Fristen for å anke står i vedtaket.
Du kan også bruke advokat eller gi fullmakt til en person som klager på dine vegne.
Saksbehandlingstid for klage og anke
Har du fått et vedtak fra oss som du mener er feil? Da kan du klage til Nav-enheten som skrev vedtaket. De vil vurdere saken din på nytt. Hvis de ikke er enig i klagen din, sender de den videre til Nav klageinstans.
Saken gjelder | Forventet saksbehandlingstid |
---|---|
Klage til Nav-enhet | 10 uker |
Klage til Nav klageinstans | 12 uker |
Anke til Nav klageinstans | 12 uker |
Barnetrygden blir utbetalt en gang per måned.
Utbetalingsdato er dagen Nav garanterer at pengene skal være på kontoen din.
Utbetalingsdatoer i 2024 |
---|
31. januar |
29. februar |
26. mars |
30. april |
31. mai |
28. juni |
31. juli |
30. august |
30. september |
31. oktober |
29. november |
16. desember |
I utbetalingsoversikten din kan du se den kommende utbetalingen din flere dager før utbetalingsdatoen.
Når på dagen pengene er på konto, vil variere fordi det er banken din som overfører pengene til deg. Utbetalingen kan derfor komme på kontoen din først på ettermiddagen eller kvelden.
Feriepenger
Det er ikke feriepenger på denne pengestøtten.
Skatt
Det blir ikke trukket skatt.
Du må melde fra til oss hvis:
- du gifter deg
- du får barn med samboeren din
- du har vært samboer med en du ikke har felles barn med i 12 måneder
- du får utvidet barnetrygd for barn som flytter fra deg
- dere planlegger opphold i utlandet
- det er endring i arbeidsforhold i utlandet
Du kan ha rett til å beholde barnetrygden under opphold i utlandet.
Om du har rett til å beholde barnetrygden fra Nav, avhenger av hva du skal gjøre, hvor du skal oppholde deg, hvor lenge du skal være i utlandet og den andre forelderens situasjon.
EØS-landene:
- Belgia
- Bulgaria
- Danmark
- Estland
- Finland
- Frankrike
- Hellas
- Irland
- Island
- Italia
- Kroatia
- Kypros
- Latvia
- Liechtenstein
- Litauen
- Luxembourg
- Malta
- Nederland
- Norge
- Polen
- Portugal
- Romania
- Slovakia
- Slovenia
- Spania
- Sveits*
- Sverige
- Tsjekkia
- Tyskland
- Ungarn
- Østerrike
*Sveits er ikke et EØS-land, men trygdereglene gjelder likevel der hvis du er statsborger i et EFTA-land (Norge, Island, Liechtenstein eller Sveits).
Se fullstendig oversikt over områder der EØS-reglene gjelder i rundskriv til EØS-avtalens bestemmelser om trygd kapittel 1 nr. 3 (Lovdata).
Landene Norge har trygdeavtale med:
- Australia
- Bosnia og Hercegovina
- Canada
- Provinsen Quebec
- Chile
- India
- Israel
- Luxembourg
- Montenegro
- Nederland
- Serbia
- Storbritannia og Nord-Irland
- Sveits
- Sør-Korea
- Tyrkia
- USA
- Østerrike
Før du reiser må du undersøke hvilke regler som gjelder for deg og din situasjon.
Når du og barnet er på ferie i utlandet regnes dere som turister, og beholder som hovedregel barnetrygden hvis ferien er kortere enn 3 måneder.
Hvis det er usikkert om utenlandsoppholdet skal vare i mer enn 3 måneder, opphører retten til barnetrygd fra og med måneden etter utreise. Hvis det senere viser seg at oppholdet blir kortere enn 3 måneder, kan barnetrygd etterbetales.
Skal du oppholde deg i utlandet i mer enn 3 måneder, kan du likevel ha rett på barnetrygd. Du må alltid melde fra til Nav, som vurderer om du kan beholde barnetrygden.
Hvis du oppholder deg midlertidig i utlandet sammen med barnet, kan du få barnetrygd så lenge dere fortsatt blir regnet som bosatt i Norge.
Dere blir som hovedregel regnet som bosatt i Norge med mindre dere oppholder dere i utlandet i mer enn 3 måneder, eller til sammen mer enn 6 måneder per år i 2 eller flere år etter hverandre.
Det finnes unntak, se informasjon om opphold i et annet EØS-land og utenfor EØS.
Utenlandske statsborgere kan ha krav på barnetrygd når hele familien bor i Norge, og skal være bosatt her i mer enn 12 måneder. Dette gjelder alle utenlandske statsborgere som er bosatt i Norge, som er registrert i folkeregisteret og som har oppholdstillatelse, eller lovlig opphold på annet grunnlag.
Hvis du er statsborger i et annet EØS-land og arbeider i Norge, kan du ha rett til barnetrygd selv om du skal være bosatt i Norge i mindre enn 12 måneder.
Når Nav har fått søknaden din, må vi som regel innhente opplysninger fra bostedslandet ditt, blant annet om du eller den andre forelderen til barnet får barnetrygd eller en tilsvarende støtte derfra.
I noen land er det én sentral institusjon som svarer på slike henvendelser, mens det i andre land blir gjort på regionalt eller lokalt nivå. Derfor må du oppgi hvilken kommune og hvilken region, fylke, delstat eller lignende familien din bor i.
Barnetrygden opphører hvis barnet flytter til utlandet. Du kan likevel få barnetrygd hvis barnet ditt oppholder seg i et annet EØS-land hvis
- en av dere som er foreldre arbeider i Norge, på norsk kontinentalsokkel eller på norsk skip
- begge foreldrene bor med barnet, og begge er pliktige eller frivillige medlemmer i folketrygden
- en av dere som er foreldre får uføretrygd eller pensjon fra Norge på grunnlag av tidligere yrkesaktivitet
- en av dere som er foreldre mottar sykepenger, arbeidsavklaringspenger eller annen aktivitetsbasert ytelse fra Norge
- begge foreldrene bor i Norge og barnet skal oppholde seg i et annet EØS-land
Du må søke spesielt om barnetrygd etter EØS-reglene.
Hvis en av dere er yrkesaktive i et annet EØS-land enn Norge, og barnet er bosatt i dette EØS-landet, vil barnetrygden bli utbetalt fra arbeidslandet.
Hvis dette landets barnetrygd er lavere enn norsk barnetrygd, vil Nav utbetale differansen mellom den norske barnetrygden og barnetrygden i barnets bostedsland.
Når Nav har fått søknaden din, må vi som regel innhente opplysninger fra bostedslandet ditt, blant annet om du eller den andre forelderen til barnet får barnetrygd eller en tilsvarende støtte derfra.
I noen land er det én sentral institusjon som svarer på slike henvendelser, mens det i andre land blir gjort på regionalt eller lokalt nivå. Derfor må du oppgi hvilken kommune og hvilken region, fylke, delstat eller lignende familien din bor i.
Hvis du oppholder deg midlertidig i utlandet sammen med barnet, kan du få barnetrygd så lenge dere fortsatt blir regnet som bosatt i Norge.
Dere blir som hovedregel regnet som bosatt i Norge med mindre dere oppholder dere i utlandet i mer enn 3 måneder, eller til sammen mer enn 6 måneder per år i 2 eller flere år etter hverandre.
Hvis dere er pliktige eller frivillige medlemmer i folketrygden under utenlandsoppholdet, kan dere likevel få barnetrygd ved lengre utenlandsopphold.
Hvis barnet bor sammen med begge foreldrene, må begge være medlemmer av folketrygden.
Skal du og familien oppholde dere i et land som Norge har trygdeavtale med, er det bestemmelsene i trygdeavtalen som avgjør om du kan motta barnetrygd under oppholdet.
Hvis du studerer i utlandet og er medlem av folketrygden kan du ha rett til barnetrygd hvis du bor alene med barnet.
Bor du sammen med den andre forelderen må dere begge være medlem av folketrygden for å ha rett til barnetrygd.
Hvis du studerer i et annet nordisk land skal du som hovedregel få barnetrygd fra studielandet og ikke fra Norge.
Hvis du arbeider ved siden av studiene opphører retten til barnetrygd.
Hvis barnetrygden har blitt stanset på grunn av utenlandsopphold, må du søke om barnetrygd på nytt ved retur til Norge.
Oppdatert 05.11.2024
Chat med oss
Du møter først chatbot Frida som har døgnåpent. Mellom klokken 9 og 15 på hverdager kan du be Frida om å få chatte med en veileder.
Alltid åpen
Skriv til oss
Send beskjed eller nye opplysninger i saken din. Du kan også sende spørsmål.
Svartid er 3 arbeidsdager. Hvis du vil ha svar raskere, kan du bruke chat.
Ring oss på 55 55 33 33
Åpent hverdager kl. 9–15. Vi kan ringe deg tilbake hvis ventetiden er over 5 min.
Se flere telefonnummer og tastevalg