Pålitelig forvaltning
Her finner du en oversikt over pågående Nav-finansierte prosjekter under det tematiske satsingsområdet pålitelig forvaltning.
- Systematiske rettsanvendelsesfeil, Oxford Research (2024-2025)
- Dette FoU-oppdraget omfatter en undersøkelse av systematiske rettsanvendelsesfeil i Nav, samt en vurdering av hvordan Nav håndterer slike feil basert på analyser av tidligere tilfeller. Formålet med oppdraget er å fremskaffe kunnskap om hvordan Nav implementerer ny rettsinformasjon som fremkommer i rettsavgjørelser (domstolene og Trygderetten). Oppdraget handler ikke om hvorvidt Nav etterlever regelverk, men om hvordan implementering av rettsinformasjon og endret tolkning bidrar til å sikre etterlevelse i produktutvikling og saksbehandling.
Menneske og maskin. Hvordan legge til rette for bedre behovskartlegginger i Nav gjennom å kombinere maskinelle og relasjonelle prosesser? Fafo (2022-2025)
Dette bidragsfinansierte prosjektet skal utforske hvordan innledende behovsvurderinger gjøres i Nav i dag, samt hvordan maskinlæringsmodeller kan inngå som beslutningsstøtte i vurderingsprosessene. Fafo har publisert to notater fra prosjektet så lang:
Navs profileringsverktøy og Nav-veiledernes behovsvurderinger (2023)
Digitale vurderinger i Nav. Forslag til en testbar beslutningsstøttemodell (2024)
Hensiktsmessighet i folketrygdloven §12-5 i et Nav-perspektiv (HENSIKT), NTNU Samfunnsforskning (2022-2025)
Formålet med dette bidragsfinansierte prosjektet er å øke forståelsen av skjønnsutøvelse i Nav. Forskerne vil undersøke hvordan begrepet "hensiktsmessighet" kan forstås i et juridisk perspektiv og hvordan ulike nivåer av Nav bruker det i praksis, for å få frem utfordringer og muligheter for å styrke skjønnsutøvelsen.
Pålitelig digital velferdsforvaltning - PÅDIGVEL, OsloMet - storbyuniversitetet (2022-2025)
Bidragsfinansiert prosjekt som vil undersøke når, om og hvordan hensynet til pålitelig forvaltning er ivaretatt innenfor utviklingen av digitale løsninger i Nav. Som en del av prosjektet skal forskerne se nærmere på utviklingsprosessene i produktområdene helse og arbeid. Prosjektet tar sikte på å utvikle et veiledende dokument for fremtidig utvikling av digitale løsninger.
Rettssikkerhet i Nav: Prinsippstyrt begrunnelse (RETTS), ARENA Senter for europaforsking, UiO (2022-2025)
Dette bidragsfinansierte prosjektet tar sikte på å utvikle et "avjuridifisert" rettssikkerhetsbegrep som også ikke-jurister kan bruke. Forskerne bak vil klargjøre hvilke normative krav begrunnelsesplikten stiller, undersøke hvordan Navs beslutningstakere fortolker regelverk og begrunner vedtak, og sammenholde kunnskapen for å etablere et realistisk rettssikkerhetsbegrep.